Main Content

Réway? Slovenská liga? Konečne Slovan, ktorý má zmysel pre všetkých

štvrtok, 24. marec 2016 14:23 | Autor: Jakub Mihálik

Réway? Slovenská liga? Konečne Slovan, ktorý má zmysel pre všetkých
Réway? Slovenská liga? Konečne Slovan, ktorý má zmysel pre všetkých | zdroj: © TASR

Ak by hokejový Slovan postavil svoj tím okolo Martina Réwaya, konečne by naplnil ambíciu, s ktorou vstupoval do KHL.

Komentár Jakuba Mihálika

Keď sa ešte len špekulovalo o vstupe Slovana Bratislava do KHL, objavilo sa nadšenie aj medzi mimo-bratislavskými fanúšikmi hokeja. Slovan totiž odchádzal do európskej ligy číslo jeden s ambíciou byť alternatívou pre tých najlepších slovenských hokejistov, ktorí z rôznych dôvodov nehrali v NHL.  Mal byť druhým Dinamom Minsk, či Dinamom Riga. Ambiciózne hlásal, že sa stane základňou slovenskej reprezentácie. 

Postupom času však priaznivci nabrali dojem, že sa to Slovanu nedarí. Prím v kádri nášho zástupcu v KHL hrali Kanaďania, Česi či Slovinci. Skutočných slovenských hviezd sa u Belasých objavovalo málo, veď Šatan, Nagy a Višňovský sa v Bratislave ocitli až jeden po druhom. Aj preto ľudia pozerali na Slovan cez prsty. Ich odchod ublížil našej lige a zároveň reprezentácii, ani jednotlivým slovenským hráčom ktovieako nepomohol. 

Avšak ľady sa zrejme začali hýbať. Už v (pre Slovan) skončenej sezóne sa čoraz viac začali objavovať mladí slovenskí hokejisti ako Skalický, Rosandič, Luža, Šiška a ďalší. A nielen objavovať, veď šancu dostávali aj v minulosti. V tejto sezóne však dokázali aj uspieť a navyše za to dostať zaplatené. A to je pre mladého hokejistu veľká vec. 

Aj tak však tomu niečo zo slovenského pohľadu chýbalo. Účasť v play-off a slušné hokejové prostredie potešia, no ešte krajšie je, ak hlavnými hrdinami tímu s ambíciou stať sa základňou slovenskej reprezentácie, nie sú len kanadský brankár, kanadský obranca a český útočník. Najmä, ak v Európe korčuľujú chlapci spod Tatier, ktorí by takisto mohli byť ťahúňmi slovenského zástupcu v nadnárodnej súťaži.

V Slovane hlásia „útok“ na angažovanie Martina Réwaya. Konečne! Síce sa o tom v rovine teórie hovorilo aj po Réwayovom odchode zo Sparty, no keďže Slovan musel platiť zmluvy (drahým) zahraničným hviezdam, na finančné nároky českého tímu nenašli odpoveď. Teraz káder budujú prakticky od začiatku a Réwaya môžu a musia postaviť do jeho stredu!

Ak totiž chcú v klube udžať pozornosť fanúšika z celej republiky, musia mu ponúknuť niečo, čo ho presvedčí, že Slovan nie je len klubom Bratislavčanov a zahraničných posíl. Martin Réway je v súčasnosti najsledovanejším hokejovým talentom u nás a jeho hokejový vývoj je určite lákadlom pre každého milovníka slovenského hokeja. Jeho angažovaním by Slovan dokázal, že skutočne chce dávať priestor slovenským hokejistom, že skutočne je základňou reprezentácie a vzhľadom na kvality Réwaya, aj potvrdil ambície ďalej bojovať o play-off KHL. 

Pri Réwayovi by to ale nemalo skončiť. A slová trénera Říhu, ktoré vyslovil v rozhovore pre Denník Šport naznačajú, že by ani nemuselo. 

„Bolo by krásne, ak by mladé mužstvo (do 23 rokov) Slovana hralo domácu ligu,“ povedal obľúbený český kouč. Veru bolo. Pre ligu, pre Slovan, pre mladých hráčov i pre fanúšikov. Takýto tím by opäť ponúkol alternatívu pre mladých hráčov. Mohol by byť akousi nadstavbou projektu dvadsiatky, z ktorého sa každoročne po majstrovstvách sveta hráči rozutekajú, ak vôbec majú kam utekať. Slovan by sústredil slovenské talenty, z ktorých by dopĺňal káder pre KHL a zároveň by takto talentovaný tím bol dostatočným lákadlom aj pre našu najvyššiu súťaž.  

Takýmto štýlom by naplnil aj posledný sľub, ktorý Slovan dal pri odchode z extraligy – pomôcť jej, hoci pôsobí v KHL. 

Chvíľu to trvalo, no zdá sa, že hokejový Slovan postupne nachádza svoju tvár. Ak nezostane len pri rečiach, môžeme sa tešiť. Konečne to bude Slovan, ktorý má zmysel pre všetkých.