Main Content

Čada očakáva s Bystricou vyrovnanú sériu. Súper má veľa skúsených hráčov

piatok, 25. marec 2016 10:05 | Autor: TASR

Čada očakáva s Bystricou vyrovnanú sériu. Súper má veľa skúsených hráčov
Čada očakáva s Bystricou vyrovnanú sériu. Súper má veľa skúsených hráčov | zdroj: © TASR

Košice 24. marca (TASR) - Semifinálová séria Slovnaft play off Tipsport ligy medzi HC Košice a HC'05 iClinic Banská Bystrica sľubuje zaujímavé hokejové divadlo.

Výhodu domáceho prostredia v prvých dvoch zápasoch bude mať košický tím, ktorý je v pozícii mierneho favorita. Tréner víťazov základnej časti Rostislav Čada aj útočník Marek Bartánus očakávajú vyrovnané zápasy plné nasadenia.

Hokejisti Banskej Bystrice inkasovali v základnej časti 115 gólov, čo bol druhý najlepší výsledok v tomto ukazovateli. O rovných 30 menej dostali hráči HC Košice, takže v ich vzájomnej konfrontácii sa dá očakávať najmä dôsledná defenzíva. Ani šesť vzájomných zápasov v základnej časti neprinieslo veľké gólové hody a aj ambície oboch klubov naznačujú, že môže ísť o veľmi atraktívnu sériu. "Dá sa očakávať, že všetky stretnutia budú ťažké a vyrovnané. Banská Bystrica disponuje širokým kádrom skúsených hráčov. Tí sa už dokázali presadiť aj v medzinárodnom hokeji a našou hlavnou úlohou bude eliminovať ich a nedovoliť im také výsledky a výkony, aké mali v nedávnych zápasoch," uviedol pre TASR tréner HC Košice Rostislav Čada.

Spomínaná defenzíva bola najsilnejšou zbraňou oboch tímov v dlhodobej súťaži. Východniari sa chcú opäť prezentovať zodpovednou hrou na oboch stranách klziska. "Defenzívna hra musí mať isté parametre, inak mužstvo nedosiahne želané výsledky. Avšak iba s defenzívou sa vyhrať nedá," poznamenal tréner Čada. Jeho tím mal po hladkom štvrťfinálovom postupe cez MHC Martin 11-dní na prípravu, ale aj doliečenie si menších zranení. Či však český tréner bude môcť počítať so všetkými hráčmi, je nateraz otázne. "Otáznik je nad Rišom Jenčíkom a Edom Šedivým. Obaja majú zranenia z predošlých zápasov a nie je isté, či v nedeľu nastúpia. Uvidíme, či sa im to do nedele podarí vyliečiť," dodal Čada.

Vo vlaňajšej finálovej sérii sa po šiestich zápasoch tešili hráči HC Košice. Banskobystričania majú v nedávnej pamäti, ako si "oceliari" na ich ľade prebrali zlaté medaily a trofej pre víťaza. Aktuálny košický cieľ znie jasne - zlatý hetrik, druhý v klubovej histórii. O tom, že to bude náročná séria, nepochybuje ani útočník "oceliarov" Marek Bartánus. "Stretnú sa dve mužstvá, ktoré majú široký káder a vyrovnané päťky. Myslím si, že to bude vyrovnaná séria. My máme výhodu domáceho prostredia v prvých dvoch zápasoch a dúfam, že dobre odštartujeme," povedal Bartánus pre TASR. Jeho formácia s Jakubom Sujom a Jiřím Bicekom "potiahla" oceliarov aj vo vlaňajšom finále. Všetci traja si pripísali po štyri góly. "Je to o momentálnej forme. Ja dúfam, že po mojom zranení budem chlapcom opäť pomáhať, aby sme boli znovu úderná formácia. V play off je to však najmä o tímovosti a o tom, aby góly padali v správny moment," zdôraznil košický útočník.

Marek Bartánus mal dobre rozbehnutú aj aktuálnu sezónu. Odmenou za kvalitné výkony v pozícii kapitána košického HC mu boli reprezentačné pozvánky. Na februárovom Slovakia Cupe v Žiline sa však zranil a záver základnej časti musel vynechať. Vrátil sa až v treťom zápase štvrťfinálovej série na ľade Martina. "Prvý zápas bol pre mňa naozaj ťažký. Hral som po 5-týždňovej pauze a zranenie ramena nie je jednoduché. Hokej je kontaktný šport, nárazy sú tam prakticky neustále. Ku koncu prvého zápasu som sa cítil lepšie a v druhom zápase sa to už vrátilo do starých koľají. Rameno som si otestoval, drží, a už sa teším na prvý semifinálový zápas," dodal.