Main Content

Prečo futbalisti čoraz častejšie zlyhavajú pri penaltách?

sobota, 26. marec 2016 15:04 | Autor: Jakub Mihálik

Prečo futbalisti čoraz častejšie zlyhavajú pri penaltách?
Prečo futbalisti čoraz častejšie zlyhavajú pri penaltách? | zdroj: © TASR

Cristiano Ronaldo nepremenil tri penalty v priebehu jedného mesiaca. FC Barcelona v tejto zahodila už osem penált. Čo sa to s exekútormi pokutových kopov deje?

„Penalta sa nedá chytiť, dá sa len zle kopnúť,“ znelo futbalové pravidlo už keď sme ako malí hrávali na školskom ihrisku hru na kráľa strelcov. Je zakorenené tak hlboko, že ho futbaloví komentátori ako mantru opakujú ešte aj dnes. Pritom už dávno neplatí.

Cristiano Ronaldo v piatok proti Bulharsku zahodil už tretiu penaltu za uplynulý mesiac. Pritom v minulosti pri ňom platilo, že čo penalta to (takmer) vždy gól. FC Barcelona v doterajšom priebehu La Ligy kopala až šestnásť pokutových kopov, premenila len osem z nich. Pritom sa pri exekúcii striedali Messi, Neymar aj Suárez. Kedysi sa hovorilo, že penaltu zahodí len hráč v strese alebo totálny „neschopák“. A zrejme budeme súhlasiť, že ani jedna zo štyroch spomínaných hviezd nepatrí do ani jednej z kategórií. Takže chyba bude niekde inde.

Celé desaťročia sa spomínaným nepísaným futbalovým „pravidlom“ o tom, že sa penalta nedá chytiť brankári stavali do pozície baránka, čakajúceho na ranu z milosti. Až tak veľmi sa nepočítalo s tým, že brankár môže akokoľvek ovplyvniť výsledok penalty, až sa brankári vzopreli a začali s tým niečo robiť.

Ide o prirodzený, nevyhnutný futbalový vývoj. Ak sa v NHL sťažujú na to, že brankári sú čoraz väčší a mrštnejší, platí to aj vo futbale. Rovnako, ako ide hore fyzická príprava hráčov v poli, vyvíja sa aj príprava brankárov. Tým, že sa zrýchlil futbal ako taký, museli sa prispôsobiť aj brankári. Sú väčší, rýchlejší, s lepším reflexom.

Rolu však hrá aj ďalší faktor. V dobe videoanalýz a videanalytikov všetkého druhu, v dobe, keď sa aj tomu najmenšiemu detailu venujú pridelení špecialisti a v dobe, keď aj niektorí brankári absolvujú hodiny taktickej prípravy týždenne, je prirodzené, že aj penaltám sa venuje čoraz viac pozornosti.

Čoraz častejšie sa medzi mužmi v bránkach dokonca objavujú penaltoví špecialisti. Keylor Navas, Tim Krul, Petr Čech, Kevin Trapp či Samir Handanović, tí všetci sú považovaní za brankárov, ktorí vedia čítať protihráča, vynikajú mrštnosťou, psychologickými hrami a vyslovene sa v penaltách vyžívajú.

Táto štatistika pokutových kopov za ostatných 20 sezón novodobej Premier League dokazuje, že dať gól z penalty oveľa ťažšie ako pred dvadsiatimi rokmi.

A tým dupľom pre tých futbalistov, ktorí sa najviac pohybujú vo svetle reflektorov. Ak som brankár La Ligy, prví hráči, na ktorých zamerám svoju penaltovú prípravu, sú Ronaldo, Messi či Neymar. Obľúbená strana, dĺžka a uhol rozbehu, to všetko elitní brankári musia ovládať, ak chcú v penaltách uspieť.

Pre toto a ešte omnoho viac v ostatnom čase sledujeme väčšie množstvo nepremenených pokutových kopov ako v minulosti. Brankári už nie sú v pozícii štatistov, ale tých, ktorí výrazne ovplyvňujú dej penált. Nie, Ronaldo, Messi, Neymar a ďalší nie sú neschopnejší ako v minulosti. To len brankári sa neustále zlepšujú.