Main Content

Angličania majú zamotanú hlavu. Ťažiť z toho môže aj Slovensko

nedeľa, 27. marec 2016 12:08 | Autor: Jakub Mihálik

Angličania majú zamotanú hlavu. Ťažiť z toho môže aj Slovensko
Angličania majú zamotanú hlavu. Ťažiť z toho môže aj Slovensko | zdroj: © TASR

Anglická futbalová reprezentácia včera zdolala úradujúcich majstrov sveta, čím paradoxne narobila vrásky reprezentačnému trénerovi Royovi Hodgsonovi.

Komentár Jakuba Mihálika

Reprezentácia Albionu patrí pred každým šampionátom, či už európskym, alebo svetovým, k najhlavnejším favoritom. Až kým sa nezačne hrať. Ich tím totiž z nejakého nevysvetliteľného dôvodu pravidelne zlyháva, hoci papierovo vyzerá dobre. 

Zrejme hlavným dôvodom je, že anglická reprezentácia pracuje pod neustálym tlakom. Britské médiá, v snahe potešiť svojich čitateľov, každoročne (alebo každodvojročne) pasujú svoj národný tím do role favorita a hráči potom na trávnik vstupujú za stavu 0:1. Navyše, médiá akoby dopredu nalinajkovali zostavu, s ktorou majú repre tréneri hrať. Ten je hviezda, ten hrá v tom klube, ten dal v minulosti toľko gólov. Neraz to vyzerá, že v drese s tromi levmi hrajú hráči za zásluhy, nie za reálnu výkonnosť. 

Roy Hodgson sa niečo snaží zmeniť. Už v Brazílii postavil pomerne mladý tím, nechal doma viacero skúsených „pardálov“ a vzal na veľký turnaj nováčikov. Nepriamo tak poskytol ďalší dôvod na kritiku médií, keď Anglicko neuspelo, no tie britské si ho nájdu vždy. Dôležité je, že začal menšiu revolúciu. Za reprezentáciu nehrajú len hráči s veľkým menom, z veľkých klubov, ale všetci, ktorí majú formu.

Včerajší zápas proti Nemecku mu dal opäť za pravdu. O tom, že Angličania vyhrali, rozhodli „ne-mainstreamoví“ hráči. Dier a Kane z Tottenhamu, Vardy z Leicesteru. Na jednej strane super zistenie pre ktoréhokoľvek kouča. Na druhej strane menšia dilema. 

Zápas v Nemecku totiž pre zranenie museli vynechať hráči ako Wayne Rooney (najlepší strelec histórie anglickej reprezentácie) či Joe Hart. Až keď išli z ihriska Welbeck a Lallana, už dlhšiu dobu nastupujúci v základnej zostave, začalo sa Angličanom dariť aj gólovo. 

Hodgson sa tak môže pripraviť na hlavybôl. Pri zostavovaní nominácie a následne aj základnej zostavy, sa bude bude musieť rozhodnúť medzi dlhoročnými oporami ako Rooney, Welbeck, Hart či Wilshere a (zatiaľ len) v tejto sezóne excelentnými Vardym, Butlandom, Barkleym, Alim, Dierom a ďalšími. A svoje rozhodnutie bude musieť, nielen vysvetliť dopredu, ale aj potvrdiť na ihrisku výsledkami.

Situácia, v ktorej sa Anglicko neocitá poprvýkrát, nahráva ich súperom, teda aj našim reprezentantom. Tí majú v podstate už teraz jasno, ako budú na Eure nastupovať a ako hrať (ak sa nikto z nich nezraní). To v Anglicku Hodgson nebude mať jasno do poslednej chvíle. A ak aj bude mať, médiá, kluby presadzujúce svojich hráčov, agenti a fanúšikovia, tí všetci naňho zrejme budú tlačiť a spôsobia, aby naozaj nemal. Čím neistejšie Anglicko, tým lepšie pre nás a naše postupové šance.