Main Content

Je Marek Hamšík najlepším slovenským futbalistom v ére samostatnosti?

pondelok, 28. marec 2016 08:55 | Autor: Filip Chudý

Je Marek Hamšík najlepším slovenským futbalistom v ére samostatnosti?
Je Marek Hamšík najlepším slovenským futbalistom v ére samostatnosti? | zdroj: © TASR

Marek Hamšík získal piatykrát v kariére ocenenie Futbalista roka, čím sa osamostatnil na čele historického poradia. Znamená to, že už je najlepším slovenským futbalistom v ére samostatnosti?

Komentár Filipa Chudého

Žiadne prekvapenie sa nekonalo, Marek Hamšík opäť obhájil svoje prvenstvo v ankete Futbalista roka. Jeho víťazstvo je absolútne zaslúžené, čo nemôže spochybniť nikto. Síce úspech v podobe postupu na Euro dosiahla reprezentácia ako celok, lenže Hamšík v nej o niečo vyčnieval a k tomu pridal aj nadštandardné celoročné výkony v kvalitnom európskom klube. Žiaden iný slovenský futbalista medzi prvým januárom a posledným decembrom minulého roka viac neukázal. Preto ak by včera Marek Hamšík nezískal Cenu Jána Popluhára, bolo by to menšie zneváženie tejto ankety.

Tú Hamšík vyhral piatykrát v kariére, čím sa osamostatnil na čele v počte víťazstiev, keďže doteraz ich mal spolu s Martinom Škrtelom štyri. Tiež sa mu podarilo zavŕšiť víťazný hetrik, čo pred ním dokázal iba Dušan Tittel. Je najdekorovanejší futbalista tejto slovenskej obdoby Zlatej lopty, preto sa právom natíska otázka, či je aj najlepší slovenský futbalista v ére samostatnosti.

Odpovedať na to je pomerne zložité, keďže ďalší výborní futbalisti, ktorí by sa s ním najviac mohli porovnávať, prežili významnú časť futbalového života ešte vo federálnych časoch. Peter Dubovský, zrejme najväčší slovenský talent, aký sme kedy mali, žiaril už ako tínedžer v československej lige, preto ho v roku 1993 kúpil zo Slovana Real Madrid. A práve Dubovský sa stal prvým víťazom tejto ankety. Ešte o rok skôr bol najlepším futbalistom roka Ľubomír Moravčík, no vtedy to bolo naposledy aj v konkurencii českých hráčov. Jediné čisto slovenské víťazstvo získal Moravčík až na sklonku kariéry v roku 2001.

Hodnotiť futbalistov len na základe počtu prvenstiev v ankete nie je úplne správne, pretože hlavne v minulosti, keď ešte nebola taká možnosť sledovania slovenských futbalistov v zahraničí, dostávali viac hlasov domáci hráči, ktorí boli na očiach. Napríklad Dušan Tittel je síce najlepší ofenzívny stopér akého sme kedy mali, ale nebol lepší ako Dubovský s Moravčíkom, no má viac slovenských prvenstiev ako oni dvaja dokopy.

Ťažko je nastaviť správny meter, na základe ktorého by sa dalo zistiť, kto je najlepším slovenským futbalistom počas samostatnosti. Ocenenia síce hovoria pre Hamšíka, ale mali sme už aj talentovanejších hráčov.

Najlepšie bude, keď si každý určí poradie najlepších futbalistov samostatnej slovenskej histórie sám. No jedno je isté, Hamšík musí byť vysoko pri každom hodnotení, pretože je to výnimočný futbalista svojej doby. Dovolíme si povedať, že už teraz má isté miesto v sieni slávy slovenského futbalu, ktorú otvorili práve v nedeľu. Patrí totiž medzi najlepších futbalistov celej histórie nášho futbalu, a to nielen počas samostatnosti. No je isté, že v tejto konkurencii ešte medzi úplnou špičkou nie je, hoci stále má šancu sa tam zaradiť. Veď kariéru ešte nekončí, čo nás môže len tešiť.