Main Content

Miluje ho celý New York. V Lotyšsku ho poznajú aj gazdinky v domácnosti

pondelok, 28. marec 2016 09:59 | Autor: De Fa

Miluje ho celý New York. V Lotyšsku ho poznajú aj gazdinky v domácnosti
Miluje ho celý New York. V Lotyšsku ho poznajú aj gazdinky v domácnosti | zdroj: © TASR

Kristaps Porzingis. Vychádzajúca hviezda basketbalového klubu New York Knicks. 20-ročný hráč, ktorý prišiel z Európy do najprestížnejšej basketbalovej ligy sveta, aby sa stal aspoň takou žiarivou hviezdou, akou je doma v Lotyšsku.

Skutočnosť je taká, že po necelej prvej sezóne, ktorú hrá v NBA je už v Spojených štátoch jednou z najznámejších tvári basketbalu. Tento nováčik pobláznil celý New York! Doposiaľ zaznamenal v úvodných 64 zápasoch svojej kariéry priemery 13.9 bodov, 7.3 doskokov a 1.9 blokov na zápas. Vzkriesil opäť nádeje fanúšikov na svetlú budúcnosť tohto tradičného klubu.

Vzhľadom k tomu, že Porzingis strávil väčšinu svojho života v Lotyšsku mimo zrakov širokej verejnosti, určite ste nemali šancu dozvedieť sa o tomto hráčovi veľa informácii. Pripravili sme si preto pre vás zopár zaujímavosti o ktoré sa CHRIS-taps por-ZING-is (p.a. ako by ste mali správne čítať jeho meno) podelil s novinármi pri nedávnom rozhovore.

V úvode spomenieme ešte jeho najčastejšie prezývky, ktoré mu počas jeho krátkeho pôsobenia v Amerike prisúdili športoví komentátori. Pri komantovaní jeho vydarených akcií najčastejšie budete môcť počuť oslovenia ako Zinger, KP6, Unicorn, Godzingis, alebo Porzingod. Na otázku s ktorými troma ľuďmi by chcel ísť na večeru, bez zaváhania odpovedal “Rhianna, Beyoncé a Jay-Z. Bolo by to dvojité rande,“ s úsmevom poznamenal Porzingis. Zaujímavosťou bolo aj to, že ako chlapec mal dres Carmela Anthonyho a veľmi rád ho nosil. Osud to nakoniec zariadil tak, že títo dvaja sú teraz v drese New Yorku spoluhráči. Jeho basketbalovými vzormi boli hlavne Dirk Nowitzki, Kobe Bryant a taktiež pre energiu, ktorú dokázal dávať do svojej hry a kvôli jeho schopnostiam aj Kevin Garnett.

Porzingis-mania taktiež prospieva biznisu v „Big Apple“ a NBA. Fanúšikov po celom svete pobláznil svojou hrou a taktiež charizmou natoľko, že jeho dres s číslom 6 bol štvrtý najpredávanejší v minulom roku. Ďalšou zaujímavosťou je aj to, že KP6 miluje melóny, prezradila to o ňom asistentka trénera jeho bývalého klubu v Španielsku Saturnina Gadea. „Je to veľmi dobrý chlapec a mám ho rada ako by to bola moja rodina. Vždy keď jem melón, tak si na neho spomeniem. Boženku ten ale mal rád melóny. Vždy chcel len melón a španielsku omeletu. Keď som doniesla melóny pre chlapcov, stále chcel všetky pre seba.“

Ďalšou vecou, ktorú ste možno netušili je to, že KP6 počúva americký rap. Jeho obľúbení speváci sú Drake, Future a Trey Songz. Taktiež prezradil, že navštevuje WorldStarHipHop každý deň.

Jeho popularita je v Lotyšsku naozaj veľká. Jeden zo skautov tímu NBA – Arturs Kalnitis, pre časopis The New Yorker povedal: „Je momentálne najpopulárnejšia osobnosť v Lotyšsku. Každý o ňom rozpráva, dokonca aj gazdinky v domácnosti, proste ľudia, čo sa predtým ani o basketbal nezaujímali.“

Jeho obľúbené topánky na basketbal sú Kobe X Elites, ktoré si nechal upraviť. Keďže je dosť nepravdepodobné, že Kobe niekedy oblečie dres Knicks, tak si nechal upraviť tento model a zafarbiť logo na modrú farbu. Jeden pár ho príde na 260 dolárov. Neekonomické. No KP6 si príde ročne na 4 milióny dolárov.

Určite ste nevedeli ani to, že číslo 6 si Porzingis vybral na počesť svojho staršieho brata Janisa. Ten hrával profesionálne basketbal v mnohých tímoch po Európe – Lotyšsku, Litve, Taliansku či v Maďarsku. To nám odhaľuje aj ďalšiu skutočnosť a to, že KP6 pochádza z basketbalovej rodiny. Okrem staršieho brata, ktorého už sme spomenuli má ďalšieho staršieho brata, ktorý sa volá Martins. Obaja hrali v reprezentačnom basketbalovom tíme krajiny. Jeho otec hrával poloprofesionálnu basketbalovú súťaž ešte v Sovietskom Zväze. No a jeho matka hrávala za niekoľko mládežníckych výberov reprezentácie Lotyšska a taktiež bola trénerkou basketbalového tímu.

Zaujímavosťou určite je, že pôvodne mal Porzingis vstúpiť do draftu rok predtým ako bol draftovaný New Yorkom, avšak rozhodol sa zostať ešte rok v Európe a zapracovať na svojej hre. V preddraftových rebríčkoch sa v tom čase nachádzal na najvyššej 12. a najnižšej 21. priečke. Ešte predtým ako stiahol svoju prihlášku do draftu mu prisľúbili agenti Oklahoma City Thunder, že ak budú mať možnosť tak si ho vyberú z 21 pozície. Zostava Westbrook-Durant-Ibaka a Zinger by bola určite postrachom súperov.

A na záver ešte rýchly dotazník:

Obľúbení atléti – Lionel Messi, Christiano Ronaldo a Usain Bolt

Obľúbené filmy – Friday, Just Go With It a Ride Along 2

Obľúbení herci – Chris Tucker, Kevin Hart a Jennifer Aniston

Obľúbená hra mimo basketbalu – ping pong

Veľkosť obuvi – 16

Obľúbený basketbalový tím v NBA – New York Knicks

 

Zdroj: Complex