Main Content

Kozák prezradil zostavu, v ktorej nastúpime proti Írsku

utorok, 29. marec 2016 08:05 | Autor: TASR

Kozák prezradil zostavu, v ktorej nastúpime proti Írsku
Kozák prezradil zostavu, v ktorej nastúpime proti Írsku | zdroj: © TASR

Dublin 28. marca (TASR) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák poriadne premieša zostavou.

Oproti piatkovému zápasu s Lotyšskom (0:0) siahne podľa vlastných slov až k ôsmim zmenám v základnej jedenástke, ktorá bude v utorňajšom prípravnom dueli v Dubline čeliť domácemu Írsku.

"Čo sa týka zdravotnej stránky hráčov, problémy majú Hubočan a Ďuriš. Uvidíme, čo sa udeje na tréningu. Horšie je na tom Ďuriš, Hubočanov stav sa zlepšil. Avizoval som po zápase s Lotyšskom, že príde k viacerým zmenám. V zostave mám už teraz jasno a môžem ju prezradiť. V bráne dostane šancu Kozáčik, pred ním štvorica Pekarík, Škrtel, Saláta, Švento, v strede poľa budú hrať Sabo, Greguš, Šesták, Hamšík, Stoch a na hrote nastúpi Vittek," prezradil Kozák na predzápasovej tlačovej konferencii mená hráčov, ktorí vybehnú v utorok na trávnik Aviva Stadium. Slovensko v doterajšej histórii odohralo s tímom zo "zeleného ostrova"štyri vzájomné zápasy, v ktorých sa ani raz neradovalo z víťazstva. Až tri súboje sa skončili nerozhodne, medzi nimi aj ten posledný zo septembra 2009, v ktorom dublinská aréna nevidela gól.

Íri si v piatok viedli lepšie ako Slováci v Trnave proti defenzívne ladeným Lotyšom, keď zdolali Švajčiarsko 1:0. V ich kádri však šarapatia zdravotné problémy, pre ktoré nebudú trénerovi Martinovi O'Neillovi k dispozícii viaceré, predovšetkým útočné opory. Kozák napriek tomu duel s 39. tímom rebríčka FIFA vníma ako veľkú výzvu: "Je to pre nás sviatok, stretneme sa s mužstvom, ktoré má veľkú tradíciu a silu. Takisto Wales, Severné Írsko a Škótsko, s ktorými budeme hrať neskôr. Teším sa na všetky tieto zápasy s ostrovnými mužstvami," dodal Kozák, ktorý chce v akcii vidieť širší okruh hráčov. "Štyri mesiace sme sa nevideli a preto chcem mať objektívny obraz o výkonnosti hráčov. Je to príprava a musím si ich vyskúšať viacerých, aby som mal pri tvorbe nominácie na šampionát dobrý pocit a nikomu som neublížil. Uvidíme, ako to bude proti Írsku vyzerať."

Írsko napriek viacerým absenciám vzbudzuje v domácom prostredí rešpekt. "V baráži prešlo cez silnú Bosnu a Hercegovinu, v príprave zdolalo Švajčiarsko a predtým v kvalifikácii aj Nemecko. Je to mužstvo, ktoré hrá tímovo, pre jeho hráčov nie je žiadna lopta stratená. Pre každého súpera ide o nebezpečného protivníka," tvrdí Kozák a teší na atmosféru na tribúnach, ku ktorej by mali prispieť aj slovenskí fanúšikovia. "Mám informácie, že veľa z nich sa chystá na zápas. Budem rád, keď prídu a verím, že ich budeme v hľadisku počuť. Chceme im dať dobrou hrou impulz, aby nám fandili."

Po dueloch s Lotyšskom a Írskom sa slovenskí futbalisti stretnú najbližšie až v máji na predšampionátovej príprave. Najprv na sústredení v Rakúsku odohrajú neoficiálny zápas s Gruzínskom (27. mája). Priamo z neho zamieria do Nemecka, kde sa 29. mája stretnú s úradujúcimi majstrami sveta v Augsburgu. V generálke na EURO 2016 budú hostiť Severné Írsko (4. júna v Trnave). Slovensko si ako debutant na európskom šampionáte zahrá proti Walesu, Rusku a Anglicku.

Základná zostava proti Írsku:

Kozáčik - Pekarík, Saláta, Škrtel, Švento - Sabo, Greguš, Šesták, Hamšík, Stoch - Vittek

/vyslaný redaktor TASR Lukáš Gálik lg/ mp

/k dispozícii sú fotoreportáž, zvukové záznamy a videozáznamy