Main Content

Leto bude zaujímavé. Edmonton vymení draftovú jednotku

štvrtok, 31. marec 2016 13:55 | Autor: Dávid Lech

Leto bude zaujímavé. Edmonton vymení draftovú jednotku
Leto bude zaujímavé. Edmonton vymení draftovú jednotku | zdroj: © TASR

Edmonton Oilers má v kádri nespočetné množstvo mimoriadne talentovaných hokejistov. Minimálne jeden z nich však v lete Albertu s určitosťou opustí. Na milovník prestupových špekulácií a samotných trejdov čaká veľmi zaujímavé leto.

S kanadským tímom by sa mala rozlúčiť draftová jednotka z roku 2012, Nail Jakupov. Ruský hokejista sa v organizácii Edmontonu Oilers nikdy poriadne neudomácnil a v niektorých momentoch dokonca sledoval zápasy svojho tímu z tribúny ako zdravý náhradník. V aktuálnom ročníku odohral 57 stretnutí so ziskom 20 bodov za bilanciu 7+13.

Len nedávno svetlo sveta uzrela informácia, že Nail Jakupov počas sezóny požiadal vedenie celku o výmenu. Tá sa neuskutočnila. Agent 22-ročného hokejistu, Igor Larionov, ale potvrdil, že trejd ruského útočníka sa blíži. „Nail miluje Edmonton. Miluje tamojších fanúšikov a, samozrejme, chcel by tu ostať. No myslím si, že potrebuje nový štart, nový vzduch, musí ísť ďalej,“ povedala ruská hokejová legenda na margo pôsobenia Jakupova v kanadskom tíme.

Jakupovovi sa budúci rok končí zmluva s príjmom vo výške 2,5 miliónov USD. Jeho plat vzhľadom k potenciálu a faktu, že je draftovou jednotkou, je veľmi prijateľný pre jeho záujemcov. Redaktor Marc Spector má však na ruského hokejistu vcelku vyhranený názor: „Pozrite sa na jeho hru bez puku – stále nevie, kam má ísť. Korčuľuje rýchlosťou "100 míľ za hodinu" a nemá ani len potuchy o tom, kam ide a čo tam bude robiť,“ cituje slová redaktora Sportsnetu web nhl.nbcsports.com.

Nutno však uznať, že Jakupovovi rozhodne neprospel fakt, že počas jeho štvorročnej kariéry v NHL sa pri ňom vystriedali štyria tréneri a traja generálni manažéri. Faktom ale ostáva, že jeho výkony v Edmontone sú sklamaním. Mnohí zámorskí experti sa zhodujú, že Jakupovovi v hernom i výkonnostnom raste pomôže len zmena prostredia.

Celku z provincie Alberta ale jeho strata až tak mrzieť nemusí. Tento rok bude draftovať opäť medzi prvými tímami a možnosť má taktiež na ďalší výber z prvého miesta. V tíme má dostatok potenciálu a je takmer isté, že počas draftu bude Jakupov vymenený.