Main Content

Kozák musí byť v strehu, liptovský Messi dáva gól za gólom

sobota, 2. apríl 2016 08:55 | Autor: Filip Chudý

Kozák musí byť v strehu, liptovský Messi dáva gól za gólom
Kozák musí byť v strehu, liptovský Messi dáva gól za gólom | zdroj: © TASR

Ružomberský čarostrelec Miloš Lačný dal na jar gól aj v siedmom súťažnom zápase. A hoci predtým vyše dva roky nemal poriadnu formu, Ján Kozák musí zbystriť pozornosť, veľa takých útočníkov nemáme.

Komentár Filipa Chudého

 

Ani reprezentačná prestávka nezastavila Ružomberok. Do týchto chvíľ najlepšie mužstvo jarnej časti porazilo aj Trnavu, pričom na jar stratilo len dva body za remízu v Dunajskej Strede. A hoci je to pozoruhodná séria, o žiadne veľké prekvapenie sa nejedná, keďže Liptáci kvalitou kádra patria za špičku súťaže. Skôr je prekvapením to, že Miloš Lačný dal aspoň gól v každom jednom jarnom zápase, ktorých už bolo sedem. U slovenských útočníkov totiž takého gólové série nevidieť často.

 

No tiež nemožno hovoriť o tom, že Lačný je nejakou kométou. On totiž vždy mal v sebe veľký strelecký potenciál, len ho ukazoval iba v určitých obdobiach svojej kariéry. A dalo by sa povedať, že tie obdobia boli vtedy, keď hrával pod Čebraťom. Akoby mal ružomberský vzduch naňho blahodarné účinky.

 

V iných mužstvách už takou hviezdou nebol. V Sparte ho doteraz považujú za jeden z najhorších nákupov svojej histórie, hoci my si zas myslíme o spojení tohto klubu so slovenskými talentami svoje... V Slovane a Dundee United iba hosťoval, v Nemane Grodno a Slasku Vroclav bol krátko, no a v Kajrate Almaty mal zdravotné problémy.

 

Ale o Lačného potenciáli sa vie už dávno. Veď ak by nevedel hrať futbal, určite by ho Vladimír Weiss neangažoval už dvakrát (Slovan, Kajrat), či ho neskúšal Celtic Glasgow. Len proste z nejakých záhadných príčin strelecky exploduje iba v drese Ružomberka.

 

Jeho súčasná forma je výborná. A to nielen strelecká, ale celkovo herná. Je totiž na ňom viditeľná absolútna ľahkosť. Pohybuje sa presne tam, kde má útočník byť a v zakončení je taký uvoľnený, akoby strieľanie gólov bola tá najjednoduchšia vec na svete. Je radosť sa naňho pozerať, pretože je v takej pohode, že by dal gól aj zo šatne.

 

Preto sa právom čoraz viac začína polemizovať o tom, či by sa mohol dostať aj do reprezentácie. Odpoveď je jednoduchá, ak bude dávať aj naďalej góly v každom zápase do konca sezóny, potom by ho Ján Kozák mal aspoň do záverečnej prípravy zobrať, pretože medzi útočníkmi až taký výber nemáme.

 

Lačný v ostatných dvoch rokoch nemal bohvieakú formu. Aj na jeseň sa v ružomberskom drese trápil. Preto ho naozaj len výnimočná gólová forma na jar môže dostať do národného výberu ešte pred Eurom. V opačnom prípade nemá na ňu nárok, pretože ak niekto má len gólový mesiac a predtým dva roky si poriadne ani neškrtol, tak o reprezentácii nemôže ani uvažovať.