Main Content

Pavel Datsyuk po sezóne možno odíde z NHL

utorok, 5. apríl 2016 12:31 | Autor: Dávid Lech

Pavel Datsyuk po sezóne možno odíde z NHL
Pavel Datsyuk po sezóne možno odíde z NHL | zdroj: © TASR

Dlhé roky udivuje hokejový svet famóznymi ofenzívnymi akciami. Okrem iného sa výraznou mierou podpísal pod fakt, že z Mariána Hossu vyrástol jeden z najlepších defenzívnych útočníkov sveta. Teraz sa mu začína cnieť za domovom a reálne hrozí, že po sezóne odíde z NHL.

Reč je o ruskom kúzelníkovi Pavlovi Dacjukovi z Detroitu Red Wings. Špekulácie ohľadom odchodu 37-ročného útočníka sa objavili už v roku 2013. Vtedy sa rodák z Jekaterinburgu vyjadril, že jeho snom je dohrať kariéru v rodnom tíme z Avtomobilistu Jekaterinburg v KHL. Dacjuka v posledných sezónach často trápia zranenia a skôr či neskôr bude nútený zavesiť korčule na klinec.

Na splnenie svojho sna o oblečení dresu Avtomobilistu v ruskej nadnárodnej súťaži mu tak neostáva veľa času. Elliotte Friedmann v relácii Hockey Night in Canada informoval hokejový svet o tejto možnosti takto: „Všetci sme pochopili, že v určitom okamihu by sa Pavel Dacjuk rád vrátil do Ruska a hral tam. Podľa zdrojov ide o reálnu možnosť, že sa tak stane už po tejto sezóne. Pokiaľ k tomu dôjde, bude to z rodinných dôvodov,“ cituje slová rešpektovaného reportéra web thescore.com.

Hráčov agent, Dan Milstein, po zverejnení týchto špekulácií okamžite informoval hokejový svet oficiálnym vyhlásením: „Pavel sa sústredí na to, aby pomohol tímu do play-off a k ďalšiemu Stanley Cupu. Naviac, stále mu ostáva ešte jeden rok zmluvy. Po sezóne si sadneme s generálnym manažérom Kenom Hollandom pri našom každoročnom stretnutí.

Spomínaný GM Ken Holland bol pred novinármi veľmi stručný: „Nehovoril som s Pavlom. Má ešte jeden rok platný kontrakt. Či sú pre mňa špekulácie novinkou? Počul som mnoho špekulácií,“ cituje jeho slová zámorský portál bleacherreport.com.

A čo na to vraví samotný hráč? „Mám kontrakt ešte na jeden rok a pred nami sú ešte tri zápasy túto sezónu. Na to sa momentálne zameriavam najviac. Nesústredím sa na budúci rok,“ povedal dvojnásobný držiteľ Stanley Cupu.

Malý-veľký háčik v odchode Dacjuka

Odchod Pavla Dacjuka do Ruska sa zdá byť veľmi reálny. Je tu však jeden jediný problém. Hráčom, ktorí podpíšu kontrakt po svojich 35. narodeninách, sa započítava hodnota kontraktu do platového stropu napriek faktu, že sa rozhodnú odísť zo svojho pôsobiska skôr. „Pasha“ zaberá v platovom strope Detroitu Red Wings 7,5 miliónov amerických dolárov a v prípade jeho odchodu do Ruska by sa táto suma „Hockeytownu“ naďalej zarátavala do výdavkov na mzdy.

V zámorí sa už niekoľko mesiacov hovorí o eminentnom záujme Detroitu Red Wings o Stevena Stamkosa, ktorý by sa mohol v lete stať voľným hráčom a vyberať si tak z bohatých ponúk ostatných klubov. Elitný kanonier svetových parametrov by bol určite veľmi slušnou protihodnotou za odchod „The Magic Mana.“ Ako by si mohol nájsť Detroit priestor pod platovým stropom pre príchod novej posily? Veľmi jednoducho.

Arizona Coyotes vlani získala z Philadelphie Flyers obrancu Chrisa Prongera, ktorý je už štvrtú sezónu na dlhodobej maródke. Jeho takmer 5-miliónový plat ale prijala s otvorenou náručou – Yotes majú totiž problém s platovou podlahou t.j. s minimálnou sumou, ktorú musí klub utratiť na platy hráčov v jednej sezóne (52,8 miliónov USD).

Arizona má pre nasledujúci ročník pod zmluvou len 10 hráčov v celkovej hodnote 28 miliónov dolárov a v lete bude opäť musieť dohnať platovú podlahu. Formálny príchod Pavla Dacjuka s jeho 7,5 miliónovým cap hitom by Arizone len a len prospel. Dacjuk by odišiel do Ruska, Detroit by mal priestor pod platovým stropom a organizácia Coyotes by nemala problém s naplnením platovej podlahy.

Okrem výmeny jednej z draftových jednotiek Edmontonu Oilers a „kauze“ Stamkos sa tak oči hokejových nadšencov čoraz viac zameriavajú aj na organizáciu Detroitu Red Wings a ich najväčšiu hviezdu Pavla Dacjuka.