Main Content

Prečo by Detroit Red Wings nemal postúpiť do play-off NHL

utorok, 5. apríl 2016 15:00 | Autor: Dávid Lech

Prečo by Detroit Red Wings nemal postúpiť do play-off NHL
Prečo by Detroit Red Wings nemal postúpiť do play-off NHL | zdroj: © TASR

Detroit Red Wings urputne bojuje s Bostonom Bruins o postup do play-off. Klub z „Hockeytownu“ bojuje o 25. účasť v play-off v rade. Naša redakcia prináša dôvody, prečo by bolo pre Detroit výhodné nepostúpiť do vyraďovacej časti.

Fakt, že sa klub NHL neprebojuje do play-off je zväčša považovaný za veľký neúspech. Detroit Red Wings navyše 24-krát v rade postúpil do vyraďovacej časti a preto je pre americký celok takmer nemysliteľné, aby „červené krídla“ ostali pred bránami play-off.

Vzhľadom k súčasnej situácii by ale bolo pre Detroit zrejme prínosom, ak by jeho hráči nedokázali vybojovať postup medzi elitnú šestnástku klubov najlepšej hokejovej ligy sveta. 

Klub potrebuje výmenu generácií

Pred začiatkom nového ročníka to vyzeralo, že Detroit Red Wings výrazne mení svoju tímovú filozofiu. Svet udivovali výkony skvelého nováčika Dylana Larkina, o slovo sa prihlasovali aj iné mladé pušky Teemu Pulkkinen, Tomáš Jurčo či po novom Anthony Mantha či Andreas Athanasiou. K týmto mladým hráčom sa mali pridať skúsenejší Gustav Nyquist či Tomáš Tatar. Z pozície brankárskej jednotky vytlačil Petr Mrázek Američana Jimmyho Howarda a všetko nasvedčovalo tomu, že v Detroite postupne nastáva výmena generácií. 
 
Akonáhle ale Detroit Red Wings stratil istotu play-off a bolo jasné, že o postup do vyraďovacej časti bude musieť urputne bojovať, kouč Jeff Blashill sa okamžite začal opäť čoraz viac obracať na skúsených hokejistov Pavla Dacjuka, Henrika Zetterberga či Brada Richardsa. Tí začali „kradnúť“ mladíkom čas v špeciálnych formáciách pri presilových hrách a ich ice-time s príchodom konca základnej časti začal rásť. 

Mladí hráči zjavne nemajú dôveru kouča a to napriek faktu, že mnohých z nich trénoval na farme v Grand Rapids. Strácajú pevné miesto v zostave, u niektorých sa dokonca ice-time znížil o 7-10 minút. Takto sa víťazná generácia mladých hráčov nebuduje. Mladí hráči potrebujú cítiť podporu zo strany svojho trénera a Jeff Blashill zjavne situáciu nezvláda. Detroit namiesto postupného budovania víťazného kádru vsádza na jeden jediný postup do play-off. Kapitán Zetterberg s Rusom Dacjukom starnú a je potrebné, aby ich úlohy v klube začali preberať mladší hráči. To sa však v Detroite vôbec nedeje. Talentom nabitý Detroit má pritom veľký potenciál o niekoľko rokov zaútočiť na zisk Stanley Cupu, s podobným prístupom to však pôjde omnoho ťažšie.

Zmeniť herný štýl

Tréner Mike Babcock opustil Hockeytown a stal sa trénerom Toronta Maple Leafs. Detroit je po jeho odchode tak trochu stratený, zatiaľ čo rešpektovaný kouč postupne pretvára „javorové listy“ podľa svojich predstáv a snaží sa z kanadského celku napriek počiatočným neúspechom urobiť opäť obávaný tím NHL. Detroit tento rok predvádza veľmi nepresvedčivé výkony, o čom svedčí aj ich postavenie v tabuľke. Kouč Jeff Blashill mnohým hráčom nerozumie, čo v minulosti potvrdil aj Slovák Tomáš Tatar, ktorý pred mesiacom tvrdo skritizoval nového trénera.  
Blashill si omnoho viac zakladá na defenzíve, čo môže byť pre mladé ofenzívne esá v kádri Red Wings mimoriadne ťažké. Detroit potrebuje zmeniť herný štýl, prípadný neúspech v podobe ukončenia sezóny po základnej časti by kompetentných prinútil, aby sa zamysleli nad prekopaním herného prejavu svojho celku.
 
Viac dôvery od trénera

Hráčom v Detroite Red Wings výrazne chýba dôvera kouča Blashilla. Jednotlivé formácie v klube sa pravidelne menia, hráči pravidelne rotujú v rôznych lajnách a pri rôznych hráčoch. Prakticky vždy majú na ľade iné úlohy, čo hernému prejavu tímu i výkonnosti samotných hráčov rozhodne neprospieva. Hokejisti potrebujú mať istú pozíciu a v tíme si nájsť svoje stále miesto.

Kluby ako Chicago Blackhawks, Los Angeles Kings či floridské celky Florida Panthers s Tampou Bay Lightning by mali Detroitu Red Wings slúžiť ako skvelý príklad ako zostaviť súpisku pre nasledujúci ročník. Všetky úspešné kluby totiž stavajú na mladých hráčoch, ktorí sa postupne stávajú lídrami a ťahúňmi klubu. Ak však bude Blashill naďalej rotovať súpisku a v situáciách, kedy sa láme chlieb vždy dôverovať len skúseným forwardom, Detroit si len veľmi ťažko vychová svojho Barkova, Huberdeaua, Kopitara či Stamkosa.

Detroit Red Wings rozhodne nevypustí boj o play-off, no ak by sa americkému tímu nepodarilo postúpiť do play-off, paradoxne by to mohlo celej organizácii len a len pomôcť v zmenení filozofie tímu. Časy kedy boli Zetterberg s Dacjukom tvárou klubu sa už pomaly končia a je čas, aby tréneri dovolili mladším hráčom preberať na ľade väčšiu zodpovednosť za výsledky klubu.