Main Content

10 najlepších prehliadaných nováčikov v NHL

streda, 6. apríl 2016 12:19 | Autor: Dávid Lech

10 najlepších prehliadaných nováčikov v NHL
10 najlepších prehliadaných nováčikov v NHL | zdroj: © TASR

McDavid, Gostisbehere, Panarin, Domi, Eichel, Larkin, Duclair, Gibson. To všetko sú nováčikovia, ktorí sú v aktuálnom ročníku vo výslní. Naša redakcia sa ale zamerala na najlepších hráčov, ktorí hrajú v NHL svoju prvú sezónu a ich kvalitné výkony sú v tieni tých najlepších.

10. Joonas Donskoi

Odchovanec Kärpätu Oulu v Liige vyrástol v ofenzívnu hviezdu najvyššej fínskej hokejovej súťaže. V lete sa dohodol na dvojročnom kontrakte s vedením San Jose Sharks a celok z Kalifornie toto rozhodnutie určite neľutuje. Donskoi nastúpil do 74 stretnutí, na konto si pripísal veľmi solídnych 36 kanadských bodov (11+25). Fínsky hokejista preukázal obrovský potenciál a možno očakávať, že s pribúdajúcimi skúsenosťami so zámorským hokejom bude stúpať aj jeho výkonnosť.

9. Sam Bennett

Len o jeden bod menej si na konto v aktuálnom ročníku pripísal Sam Bennett. 19-ročný Kanaďan má pred sebou veľkú kariéru a čoskoro by sa mal pripojiť k dvojici Sean Monahan – Johnny Gaudreau. Práve spomínaný ofenzívny trojlístok mladých forwardov by sa mal stať stavebným kameňom organizácie Calgary Flames, okolo ktorej sa bude manažment celku z Alberty snažiť vystavať konkurencieschopný tím.

8. Andreas Athanasiou
 


Vedenie Detroitu Red Wings draftovalo Andreasa Athanasioua až v štvrtom kole z celkového 110. miesta v roku 2012. Z mladého forwarda sa ale postupom času vypracoval jeden z najtalentovanejších hokejistov organizácie „červených krídel.“ 21-ročný Kanaďan sa môže popýšiť vysokým hokejovým IQ, skvelou technikou a taktiež mimoriadnou rýchlosťou, ktorú dokáže vyvinúť na korčuliach. V aktuálnej sezóne sa dostal do 34 stretnutí a na konto si pripísal 12 kanadských bodov, čo je vzhľadom k jeho podpriemernému ice-timeu (9 minút na zápas) skvelé číslo.

7. Jaccob Slavin

V parádnom svetle sa ukazuje nenápadný obranca Caroliny Hurricanes Jaccob Slavin. 21-ročný Američan odohral v aktuálnom ročníku 61 stretnutí s bilanciou 2+18, na ľade trávi priemerne 21 minút bez jednej sekundy a v „tabuľke pravdy“ sa mu vyníma päť plusových bodov, čo sa v nováčikovskej sezóne nepodarí každému zadákovi. Spoločne s päťkou minuloročného draftu Noahom Hanifinom je budúcnosťou defenzívy „Canes.“

6. Mattias Janmark

Rodáka zo Štokholmu si na drafte 2013 vyhliadli predstavitelia Detroitu Red Wings. Práva na hráča ale získala organizácia Dallasu Stars, ktorá 23-ročného útočníka neváhala pred sezónou povolať do prvého tímu. Janmark nastúpil do 79 duelov, pozbieral 29 kanadských bodov (15+14), na konte má dvanásť plusových bodov a to všetko stihol napriek tomu, že na ľade trávi priemerne len 14 minút a 10 sekúnd za jeden zápas. V budúcnosti by sa mohol stať stabilným členom jednej z elitných formácií svojho klubu.

5. Nikolaj Ehlers

Jeden z najtalentovanejších dánskych hokejistov histórie, Nikolaj Ehlers, má za sebou prvý ročník v National Hockey League. A nesklamal. Dve sezóny pred svojím štartom v zámorskej profilige strávil v QMJHL, kde 114 stretnutiach pozbieral 204 kanadských bodov. Forward Winnipegu Jets je jedenástym najproduktívnejším nováčikom sezóny. V 70 stretnutiach stihol pozbieral 35 kanadských bodov za 14 gólov a 21 asistencií.

4. Colton Parayko



Pred sezónou sa vôbec neočakávalo, že Colton Parayko sa stane defenzívnym pilierom obrany Saint Louis Blues. Na ľade trávi vyše 20 minút za zápas a v 77 stretnutiach z pozície obrancu pozbieral veľmi solídnych 33 kanadských bodov. Na konte má 28 plusových bodov, čo je vôbec najlepší výkon spomedzi všetkých nováčikov a v celkovom meradle mu v zámorskej profilige v tejto štatistike patrí piata priečka. 196 centimetrov vysoký bek tak má pred sebou zjavne žiarivú budúcnosť.

3. Robby Fabbri

Fabbri bol všeobecne považovaný za veľký hokejový talent, no nikdy sa mu nevenovalo príliš veľa pozornosti. Ako 20-ročný ale v najlepšej hokejovej lige sveta predvádza vynikajúce výkony. V 71 zápasoch pozbieral 37 kanadských bodov a len dva góly ho delia od pokorenia 20-gólovej hranice. Kouč Ken Hitchcock mu pritom na ľade dáva minimum priestoru. V tejto sezóne za zápas odohrá zhruba 13 minút. V budúcnosti by mohol z kanadského útočníka vyrásť hráč pre elitnú formáciu „Bluesmanov.“

2. Sam Reinhart

V tieni Jacka Eichela v aktuálnom ročníku brázdi ľady NHL v drese Buffala Sabres útočník Sam Reinhart. Jeho americký spoluhráč je omnoho medializovanejší, čo zrejme draftovej dvojke 2014 vyhovuje. Od začiatku sezóny sa sústreďuje na svoju hru, v 77 súbojoch pozbieral 40 kanadských bodov, konto súperových gólmanov zaťažil 22 presnými zásahmi a dal jasne najavo, že je pripravený v nasledujúcich rokoch stať sa jednou z hlavných tvárí amerického klubu.

1. William Nylander



William Nylander sa narodil v kanadskom Calgary, no je reprezentantom Švédska. Aj jeho herný prejav je typicky švédsky. Skvelé korčuľovanie, precízna technika, zmysel pre kombináciu a taktiež veľká zodpovednosť na oboch stranách klziska.  Drvivú väčšinu sezóny strávil 19-ročný mladík v AHL, v 19 zápasoch si na konto pripísal 10 kanadských bodov za 5 gólov a rovnaký počet asistencií. Zámorie ohúril svojou hernou vyspelosťou a možno očakávať, že v nasledujúcich sezónach o mladom Švédovi budeme ešte mnoho počuť.