Main Content

Mnoho ľudí si myslelo, že prehráme 0:2, 0:3 alebo 0:4, hovoril po zápase s Dortmundom Klopp

piatok, 8. apríl 2016 10:05 | Autor: TASR

Mnoho ľudí si myslelo, že prehráme 0:2, 0:3 alebo 0:4, hovoril po zápase s Dortmundom Klopp
Mnoho ľudí si myslelo, že prehráme 0:2, 0:3 alebo 0:4, hovoril po zápase s Dortmundom Klopp | zdroj: © TASR

Bratislava 8. apríla (TASR) - Futbalisti FC Liverpool remizovali v prvom dueli štvrťfinále Európskej ligy UEFA 2015/2016 na ihrisku Borussie Dortmund 1:1.

V drese hostí sa na zápasovú súpisku nedostal slovenský obranca Martin Škrtel. Obhajca trofeje FC Sevilla triumfoval v Bilbau nad Athleticom 2:1 a pražská Sparta prehrala na ihrisku Villearrealu 1:2. Odvety sú na programe o týždeň 14. apríla.

Trénerovi Liverpoolu Jürgenovi Kloppovi vyšiel návrat do Dortmundu, kde predtým dlhé roky pôsobil. Jeho zverenci sa síce na Westfálskom štadióne najskôr viac bránili, ale v 36. minúte gólovo udreli. Origi dostal loptu medzi domácich obrancov, po prieniku sa v šestnástke najlepšie zorientoval a poslal loptu po zemi k žrdi Weidenfellera - 0:1. Tesne pred prestávkou brankár Borussie zlikvidoval ďalšiu tutovku Origiho a až po zmene strán sa Dortmund dočkal vyrovnania, keď v 48. minúte na center vyskočil najvyššie kapitán Hummels a upravil na konečných 1:1.

Jedným z vrcholov duelu bolo spoločné spievanie klubovej hymny oboch klubov You'll Never Walk Alone. Klopp na margo srdečného prijatia od fanúšikov jeho bývalého klubu povedal: "Bolo to pekné. Veľa sa o tom pred zápasom hovorilo, a keď som prišiel na plochu, zaznel aplauz na znak rešpektu. Bolo to naozaj pekné, takto by to malo byť." Pre BBC nemecký kouč zhodnotil duel slovami: "Dortmund má výborný tím a každý to mohol vidieť. My sme ale mali tiež svoje dobré momenty a mohli sme zápas vyhrať. Som si istý, že mnoho ľudí si myslelo, že prehráme 0:2, 0:3 alebo 0:4. Ale mali sme fázy, v ktorých sme nad Dortmundom dominovali a okolo našej brány sme boli brilantní. Nie sme úplne ďaleko od našej snahy byť ako Borussia. V tomto momente síce ešte nemôžeme hrať tak ako ona, ale môžeme dobre brániť, strieľať góly a vyhrávať zápasy."

Lodivod domácich Thomas Tuchel nebol úplne spokojný: "Stáva sa, že vo štvrťfinálovom zápase si nezaslúžite vyhrať a toto bol presne ten prípad. Presne takúto hru sme od Liverpoolu aj očakávali, ale najmä sme očakávali viac od seba. Mali sme hrať v lepšom rytme. Ale sme schopní streliť góly aj na ihrisku súpera. Nie sme úplne zaskočení a nespokojní. Z našej strany to nebolo top predstavenie, ktoré potrebujete, aby ste takéto zápasy vyhrali. Sme len v polčase, hráči si veria a už sa tešíme na odvetu na Anfielde."

Sparta si na Pyrenejskom polostrove trúfala na sľubný výsledok, ale duel s Villarrealom odštartovala veľmi nešťastne - už v 3. minúte brankár Bičík pri odkope trafil iba do atakujúceho Bakambua a lopta skončila v sieti. Domáci mali potom jasnú prevahu a Bičík svoje zaváhanie odčinil pri veľkých príležitostiach Castilleja i Bakambua. Sparta sa dočkala v nadstavení prvého polčasu, keď na 1:1 vyrovnal stopér Brabec. Villarreal ale napokon z prevahy vyťažil aspoň tesné víťazstvo, o ktoré sa v 63. minúte postaral dvojgólový hrdina večera Bakambu.

Bičík bol po chybe síce najlepším hráčom "rudých", zlikvidoval množstvo čistých šancí Villarrealu, ale po zápase smútil: "Na nič podobné si nespomínam. Je to nočná mora všetkých brankárov. Asi sa to stáva raz za život. Teda dúfam. Videl som toho útočníka až na poslednú chvíľu. Prihrávka od Frýdka bola síce prudká, ale s tým si musím poradiť samozrejme lepšie. Hádam som sa potom za tú chybu vykúpil, ale bude ma to strašiť dlho, lebo to bolo úplne zbytočné," citoval bývalého brankára bratislavského Slovana portál idnes.cz. Pred odvetou má veľké starosti tréner Sparty Zdeněk Ščasný, ktorému sa vykartovali ďalší dvaja obrancovia a chýba mu mnoho zranených hráčov. "Som rád, že sme udržali nádej do odvety a bude o čo hrať. Ale Villarreal je najsilnejším klubom, s akým sme doteraz hrali v Európskej lige. No nechcem byť dopredu porazený, o postup sa určite pobijeme. Som rád, že sme strelil gól, lebo Villarreal v šiestich pohárových zápasoch neinkasoval, Leverkusen ani Neapol tu nemali ani šancu. Aj keď naozaj neviem, kto bude v odvete hrať," povedal Ščasný.

V španielskom derby v Bilbau mala prvú veľkú šancu Sevilla, no Banegovu strelu vyrazil skvelým zákrokom domáci brankár Herrerín. Na druhej strane pred prestávkou trafil iba žrď kanonier Athletica Aduriz. Diváci sa gólov dočkali až v druhom polčase - na presný zásah najlepšieho strelca EL Aduriza odpovedal v drese Sevilly o chvíľku neskôr Kolodziejczak po veľkom zaváhaní domácej defenzívy. Víťazným tromfom Sevilly sa napokon stal v 83. minúte striedajúci Iborra, ktorý spečatil výsledok na 2:1 pre svoj tím.

Braga mala najmä v prvom polčase stretnutia so Šachtarom Doneck prevahu, no tesne pred prestávkou poslal hostí do vedenia Rakickij nekompromisnou strelou po rohovom kope. Po prestávke trafil v 51. minúte Silva iba brvno bránky hostí a Doneck štvrťhodinu pred koncom pridal druhý gól. Na konečných 1:2 korigoval v závere Eduardo, no pred odvetou má tromfy v rukách Šachtar.

Európska liga - 1. zápasy štvrťfinále

SC Braga – Šachtar Doneck 1:2 (0:1)
Góly: 89. Eduardo - 45. Rakickij, 75. Ferreyra

CF Villarreal – Sparta Praha 2:1 (1:1)
Góly: 3. a 63. Bakambu – 45.+4 Brabec

Athletic Bilbao – FC Sevilla 1:2 (0:0)
Góly: 48. Aduriz - 56. Kolodziejczak, 83. Iborra

Borussia Dortmund – FC Liverpool FC 1:1 (0:1)
Góly: 48. Hummels – 36. Origi