Main Content

Tresty pre rozhodcov treba zverejňovať, pre imidž futbalu by to bolo lepšie

sobota, 9. apríl 2016 08:55 | Autor: Filip Chudý

Tresty pre rozhodcov treba zverejňovať, pre imidž futbalu by to bolo lepšie
Tresty pre rozhodcov treba zverejňovať, pre imidž futbalu by to bolo lepšie | zdroj: © TASR

Kontroverzné rozhodnutia rozhodcov vedia rozpútať vášne všade na svete, no na Slovensku zvlášť, podobne, ako ďalšie prípady v ostatných týždňoch. Preto by bolo najlepšie, aby sa konečne aj u nás začali zverejňovať tresty pre rozhodcov.

Komentár Filipa Chudého

 

Rozhodovanie športových zápasov, predovšetkým vo futbale, je asi jedno z najťažších povolaní na svete. Hoci je rozhodca iba poloprofesionál, musí byť fyzicky špičkovo pripravený. K tomu musí byť aj psychicky maximálne odolný, pretože je úplne jedno, či rozhodoval dobre, alebo zle, hlavne v našich končinách naňho nadávajú aj tak po každom zápase. Možno aj preto sa UEFA rozhodla, že bude lepšie, ak rozhodcov trochu ochráni. Národným zväzom totiž odporučila, aby nezverejňovali prípadné tresty pre rozhodcov. Na jednej strane sa to pochopiť dá, ale v našich končinách je to skôr kontraproduktívne.

 

Slovenský futbal je chorý a treba ho liečiť. Jeho hlavnou chorobou je to, že stratil dôveru, čo je čiastočne oprávnené. Už za federálnych čias sa tolerovali „potrebné“ výsledky, v 90-tych rokoch minulého storočia sa v tom pokračovalo, no viac sa o tom hovorilo, keďže vraj bola už demokracia. V minulej dekáde sa už aj hádzali bicykle. Súčasné obdobie je síce z tohto hľadiska pokojné, ale vďaka rozmachu technológií je už toľko zaručených správ, že zmagorení ľudia radšej veria im, ako realite.

 

Stratenú dôveru môže slovenský futbal získať späť iba po malých krôčikoch. Súčasný SFZ urobil veľa dobrých vecí pre podporu futbalu, ale aj tak sa ešte bude musieť výrazne snažiť, deka minulosti je totiž príliš ťažká.

 

Trochu odľahčiť ju môže napríklad aj to, že sa konečne budú zverejňovať tresty pre rozhodcov. Nikto to Komisii rozhodcov SFZ nezakazuje, UEFA to len odporúča. Lenže medzi švajčiarskou kultúrou, kde táto organizácia sídli, a to tou slovenskou, je trošku viac ako nepatrný rozdiel.

 

U nás si voľnejšie zmýšľajúci jedinci, ktorých je aj medzi futbalovými fanúšikmi veľa, predstavia pod slovným spojením trest sa nebude zverejňovať to, že akoby žiaden ani nebol. Ak by sa napísalo, že ten a ten si nezapíska kvôli tomuto toľkoto týždňov, aj verejnosť by to vnímala lepšie, keďže by nemala pocit, že rozhodcovia sú chránená zver, pritom oni chcú poľovačku.

 

Už na začiatku textu je napísané, že rozhodca musí byť odolný, preto ani prípadné zverejnenie trestu ho nemôže rozhádzať. Ak nebodaj áno, potom nemôže byť rozhodcom a aspoň by dotyčný vedel, že píšťalku môže zahodiť.

 

Čerstvo bol údajne tvrdo potrestaný rozhodca zápasu Dunajská Streda – Slovan Peter Kráľovič, ktorý hrubo poškodil obe strany, nie len jednu, ako prezentovali domáci a niektoré médiá to prebrali a ako ovce začali šíriť, čím iba manipulovali verejnosť. No to je už iný problém slovenského futbalu. Ak by sa oficiálne zverejnil trest pre Kráľoviča aj s podrobným vysvetlením jeho chýb, v tomto prípade by to nášmu futbalu iba pomohlo. Takto si totiž jedna strana vybrala iba to, čo jej vyhovovalo, „nakŕmila“ tým verejnosť a vznikol z toho galimatiáš, ktorý možno ešte viac poškodil slovenský futbal, ako samotné chyby rozhodcu v zápase.