Main Content

V Bostone žiadajú prestavbu kádra. Doplatí na ňu Chára?

nedeľa, 10. apríl 2016 12:09 | Autor: Jakub Mihálik

V Bostone žiadajú prestavbu kádra. Doplatí na ňu Chára?
V Bostone žiadajú prestavbu kádra. Doplatí na ňu Chára? | zdroj: © TASR

Po tom, čo bostonské medvede nedokázali postúpiť do play-off, žiadajú fanúšikovia zemetrasenie v kabíne. Jedným z „favoritov“ na odstrel bude zrejme aj náš skúsený obranca.

Pred piatimi rokmi vyhrali Stanley Cup. Pred tromi rokmi boli vo finále. Ešte pred dvoma rokmi získali Prezidentovu trofej pre najlepší celok základnej časti. Odvtedy to však s Bostonom Bruins išlo dolu vodou.

 

Minulý rok skončili len tesne pod čiarou. V tomto roku nepochopiteľne zlyhali v poslednom zápase sezóny, keď podľahli o nič nehrajúcej Ottawe 1:6. Dva roky bez play-off vo vysoko náročnej súťaži znamenajú, že zrejme budú padať hlavy. 

 

Bostonský denník Boston Globe už volá po odvolaní hlavného trénera Bruins, Claudea Juliena. Hoci je jedným z najuznávanejších trénerov histórie NHL a jedným z najúspešnejších v bostonskej histórii. „Bruins musia prestavať káder a Julien nemusí byť správnym človekom pre tím plný mladíkov,“ hlásajú v Boston Globe.

 

Ak by naozaj v Bostone prišlo k omladeniu kádra, prvým na zozname kandidátov na zmenu dresu by zrejme bol Zdeno Chára. Hoci je kapitán, viacerí fanúšikovia a miestne médiá dlhodobo kritizujú nášho beka za pokles výkonnosti, spôsobený vekom. Chára oslávil v marci 39. narodeniny, vďaka čomu je najstarším hráčom Bruins a jedným z desiatich najstarších hráčov v celej NHL. 

 

„V defenzívnej hre stále patrí medzi výborných obrancov v NHL. Vie pracovať so svojou dlhou hokejkou a nepovoľuje súperom priestor na manévrovanie. Už však nie je elitným obrancom do prvej päťky tímu, ktorý chce bojovať o Stanleyho pohár. Preto by mal Boston zvážiť jeho výmenu. Chárovi by prospelo, keby už nebol v tíme voľbou číslo jedna," napísal Boston Globe len pred pár dňami.

 

Ku kritike sa pridávajú aj fanúšikovia. „Nemáme už elitný defenzívny pár, preto celá obrana musela hrať niečo, na čo nemá. Chára už nemá 32 rokov. Obrancovia počas celej sezóny nezvládali ani len odtláčať súpera spred bránky,“ napísal nespokojný fanúšik. 

 

Tieto názory podporujú aj štatistiky. Donedávna najlepšia defenzíva v lige dostala v tejto sezóne 230 gólov, čo je v rámci Východnej konferencie piaty najhorší výsledok.

 

Rodákovi z Trenčína o dva roky skončí aktuálna zmluva, vďaka ktorej počas 7 rokov zarobí spolu 45,5 milióna dolárov. V sezóne, v ktorej oslávi 40. narodeniny by si mal prísť na 5 miliónov dolárov, čo je ďalším dôvodom, prečo fanúšikovia volajú po jeho letnej výmene do niektorého z konkurenčných klubov.