Main Content

Dacjuk sa rozhodol. NHL alebo Rusko?

nedeľa, 10. apríl 2016 18:05 | Autor: Dávid Lech

Dacjuk sa rozhodol. NHL alebo Rusko?
Dacjuk sa rozhodol. NHL alebo Rusko? | zdroj: © TASR

Len nedávno na povrch vyplávali špekulácie ohľadom možného odchodu Pavla Dacjuka do Ruska. 37-ročný hokejista Detroitu Red Wings sa k tejto situácii otvorene vyjadril a fanúšikom poslal definitívny odkaz. Hokejový svet sa po nekonečnom čakaní dozvedel, kde bude pôsobiť v závere kariéry.

V rozhovore pre Detroit Free Press uviedol ruský hokejista všetko na pravú mieru. Dacjuk sa k špekuláciám dlho nechcel vyjadriť, no napokon sa rozhovoril pri redaktorovi Mitchovi Albomovi, pretože chcel, aby sa hokejoví priaznivci nedozvedeli pravdu „od niekoho iného.“ „Myslím, že skončím s hraním v NHL,“ povedal 37-ročný center.

Vrátim sa späť do rodného mesta. Je na to správny čas. Som šťastný za tento rok, ale moje srdce nemôže byť na dvoch stranách,“ narážal na fakt, že chce byť bližšie k svojej rodine v Rusku a pri svojej 13-ročnej dcére. Dacjuk sa nechal počuť, že na dcére vidí „ako jej chýba, ako jej chýbajú moje rady... Chcem sa vrátiť a byť pri nej bližšie,“ cituje slová jedného z najtechnickejších hráčov histórie NHL thehockeynews.com.

Odchod Dacjuka z organizácie Red Wings spôsobí, že Detroitu sa naďalej bude do platového stropu naďalej zarátavať cap-hit rodáka z Jekaterinburgu vo výške 7,5 miliónov dolárov. Zmluvu má totiž platnú do leta 2017. Podpis trojročnej zmluvy tak s odstupom času samotný hráč ľutuje: „Ak sa pozerám späť, želal som si podpisovať kontrakty z roka na rok, nie trojročný kontrakt. Vlani som ostal v tíme kvôli úcte ku klubu. Nechcem spôsobiť v klube škody, ale ak by som sa mohol znovu rozhodnúť, chcel by som podpísať iný kontrakt. V tých časoch som na to ale nemyslel,“ sypal si popol na hlavu.

Detroit Red Wings má ale nádej zbaviť sa jeho 7,5-miliónového platu. Práva na Dacjuka by totiž mohol predať jednému z klubov, ktorí budú potrebovať navýšiť svoj platový strop kvôli platovej podlahe.

Všetko tak nasvedčuje tomu, že dvojnásobnému držiteľovi Stanley Cupu sa splní sen a svoju kariéru tak dohrá v rodnom klube z Avtomobilistu Jekaterinburg. Jeden z najlepších defenzívnych útočníkov sveta nepresvedčilo ani skandovanie fanúšikov Detroitu pred zápasom s Philadelphiou, ktorí mohutne kričali „ešte jeden rok.“

 

Bol to veľmi uplakaný moment. Ak by vtedy nezačala národná hymna, mal by som v očiach množstvo sĺz. Bolo to veľmi náročné. Vážne si mimoriadne vážim všetkých našich fanúšikov,“ uzavrel hokejista, ktorý v NHL odohral 953 stretnutí so ziskom 918 kanadských bodov za bilanciu 314+604.