Main Content

Power ranking play-off NHL 2016 (kluby, ktoré majú najväčšiu šancu získať Stanley Cup)

štvrtok, 14. apríl 2016 15:49 | Autor: Dávid Lech

Power ranking play-off NHL 2016 (kluby, ktoré majú najväčšiu šancu získať Stanley Cup)
Power ranking play-off NHL 2016 (kluby, ktoré majú najväčšiu šancu získať Stanley Cup) | zdroj: © TASR

V noci odštartovalo dlho očakávané play-off NHL 2016. Predstavujeme stručný prehľad všetkých klubov zámorskej profiligy, ktoré sme zoradili podľa šancí na zisk Stanley Cupu.

16. New York Islanders

V závere sezóny postihli organizáciu New York Islanders početné zranenia. Mimo zostavy „Isles“ je hneď šesť hokejistov, okrem iného aj brankárska jednotka Jaroslav Halák, náhradník Jean-Francois Berubé, zadák Travis Hamonic či útočníci Anders Lee s Michailom Grabovskim. Do vyraďovacej časti tak americký celok vstúpil značne oslabený a do prvého kola proti Floride Panthers bude vstupovať ako outsider série.
 

 
15. Minnesota Wild

Vo veľmi podobnej situácii je aj Minnesota Wild. Tej už trikrát v rade vystavilo v play-off „stopku“ Chicago Blackhawks a v prípade postupu Chicaga cez St. Louis a postupu Minnesoty cez Dallas Stars by sa títo súperi opäť stretli v druhom kole. „Divosi“ to ale vôbec nemajú ľahké, v prvom kole totiž čelia rozbehnutému Dallasu Stars. Texaský celok je favoritom série a Minnesote sa tak veľké šance na úspech nedávajú.

14. Philadelphia Flyers

Philadelphia Flyers spoločne s Detroitom Red Wings dokázala na úkor Bostonu Bruins postúpiť do play-off. Výbornú pozíciu v boji o divokú kartu využila, no v play-off sa musí popasovať s najlepším celkom základnej časti z Washingtonu Capitals. Pensylvánsky celok sa bude s určitosťou spoliehať na dôraznú hru a svoju solídnu defenzívu, no „letcom“ chýbajú konzistentnejšie výkony na to, aby mohli pomýšľať na výraznejší úspech.

13. Nashville Predators

Nashville Predators sa môže popýšiť veľmi kvalitným celkom s obrovskou perspektívou. Čas „Preds“ ale ešte nenadišiel. Vo vyraďovacích bojoch môžu narobiť súperovi veľké problémy, no ich postup cez Anaheim Ducks v prvom kole play-off sa nepredpokladá. S klubom z mesta country ale rozhodne treba rátať do ďalších rokov. Už aj v aktuálnom ročníku bude chcieť Nashville potvrdiť svoje kvality, no klubu chýba väčšie kvalita v tretej či štvrtej formácii, ktorá je pre vyraďovaciu časť veľmi dôležitá.

12. Detroit Red Wings

Všetko nasvedčovalo tomu, že Detroit Red Wings nepredĺži svoju sériu 24 účastí v play-off v rade. Podarilo sa. Vyraďovacia časť je už iná súťaž a uspieť v nej môže každý. Detroit Red Wings ale v základnej časti tápal, zbytočne rozdával body, pôsobil neistým herným dojmom a v prvom kole sa navyše postaví vlaňajšiemu vicemajstrovi z Tampy Bay Lightning. „Červené krídla“ sa tento rok budú musieť zrejme uspokojiť so samotnou účasťou v play-off.
 


 
11. New York Rangers

New York Rangers si v roku 2014 zahral finále Stanley Cupu, no nestačil na Los Angeles Kings. Vlani sa cesta „jazdcov“ za Stanley Cupom skončila v konferenčnom finále a veľké ambície má klub z Manhattanu aj v aktuálnom ročníku. Spoľahnúť sa môže na jedného z najlepších brankárov sveta Henrika Lundqvista, no ten pred sebou má v sezóne 2015/2016 neistých hráčov, ktorí nedokážu nadviazať na obávaný celok Rangers z minulých rokov. Práve menší tlak zo strany verejnosti môže NY pomôcť, no zdá sa, že tento rok výkony najhodnotnejšieho klubu NHL nebudú stačiť ani na postup do finále konferencie.

10. Tampa Bay Lightning

Vlani sa postarali o fantastickú spanilú jazdu až do finále. Tam už ale kraľovalo Chicago Blackhawks. Tampa Bay Lightning je však klubom budúcnosti, v zostave má nespočetné množstvo talentu, ktorý by mal v najbližších rokoch rozkvitnúť a do mesta tak priviesť druhýkrát v histórii Stanley Cup. „Bolts“ podľa všetkého zranenie kapitána Stevena Stamkosa nepoložilo a „blesky“ tak opäť pomýšľajú na ďalší útok na najcennejšiu hokejovú trofej sveta.

9. Florida Panthers

„Čiernym koňom“ Východnej konferencie je nepochybne Florida Panthers. V klube pôsobí skúsený brankár Roberto Luongo, obranu diriguje víťaz Stanley Cupu z roku 2010 Brian Campbell a v útoku mentoruje mladších spoluhráčov legendárny Jaromír Jágr. Ak k týmto hráčom pridáme nespočetné množstvo talentu, mladíckej drzosti a priam až hernej „naivnosti,“ zistíme, že Florida Panthers si možno ani sama neuvedomuje, aký potenciál v sebe skrýva. Kľúčové bude pre Panthers prvé kolo, v ktorom sa postavia New Yorku Islanders. Ak sa hráči Floridy „chytia,“ budú môcť dokráčať veľmi ďaleko.
 



8. Dallas Stars

Dallas Stars disponuje mimoriadne kvalitnou palebnou silou. Druhý najproduktívnejší hráč sezóny Jamie Benn, nenápadný Jason Spezza či momentálne zranený Tyler Seguin sú prísľubom pravidelného prínosu gólov. Prakticky celú sezónu ale visí otáznik nad defenzívou texaského klubu, ktorá je zatiaľ neoverená a neskúsená, čo sa môže organizácii Stars stať osudným. Dallas Stars výrazne pokročil a uberá sa tým správnym smerom, na výraznejší úspech to ale zatiaľ stačiť nebude.

7. San Jose Sharks

San Jose Sharks pred niekoľkými rokmi patrilo každú sezónu medzi najlepšie tímy základnej časti. V play-off ale vyhorelo. Hviezdy ako Joe Thornton a Patrick Marleau zrejú ako víno, sú doplnení mladšími spoluhráčmi ako Joe Pavelski či Logan Couture. V bránkovisku majú spoľahlivú brankársku dvojicu a zabúdať netreba ani na veľmi kvalitnú defenzívu. Kalifornský celok preukazuje ohromnú silu, najväčšou otázkou tak ostáva či sa dokážu vyrovnať s tlakom vyplývajúcim z play-off. To robilo hráčom San Jose odjakživa najväčšie problémy.

6. Anaheim Ducks

Vlani patril Anaheim Ducks medzi najväčších ašpirantov na zisk Stanley Cupu. V konferenčnom finále napokon nestačil na neskoršieho víťaza Stanley Cupu z Chicaga Blackhawks. Tento rok chcú „káčeri“ vylepšiť svoj výsledok z minulého roka a ich cieľom je postúpiť do finále a pobiť sa o Stanley Cup. V kádri disponujú veľmi kvalitnou obranou, vyrovnanou brankárskou dvojicou i výnimočnou palebnou silou. Kalifornský celok sa rozhodne radí medzi najväčších ašpirantov na zisk titulu.

5. Los Angeles Kings

Kalifornské kluby majú tento rok veľkú šancu na zisk Stanley Cupu. Okrem Anaheimu a San Jose Sharks sa o slovo hlási aj Los Angeles Kings, ktoré získalo v rokoch 2012 a 2014 Stanley Cup a zuby si brúsi na tretí úspech. „Králi“ sa budú s určitosťou spoliehať na famózneho Jonathana Quicka, adepta na zisk Norris Trophy pre najlepšieho beka sezóny Drewa Doughtyho a v útoku už osvedčené mená ako Anže Kopitar, Jeff Carter, Milan Lucic a mnohí ďalší.

4. Chicago Blackhawks

Experti v National Hockey League sa zhodujú. Play-off 2016 pre Chicago Blackhawks môže byť obrovským úspechom alebo ohromných prepadákom. Záležať podľa mnohých odborníkov bude práve na prvom kole play-off, v ktorom si Chicago Blackhawks zmeria sily so St. Louis Blues. Ak sa „jastrabom“ podarí po nemastnom-neslanom závere sezóny poraziť silného súpera, opäť sa rozbehnú a len málokto ich dokáže v ďalších kolách zastaviť. Cesta klubu z veterného mesta ale môže skončiť aj obrovským sklamaním a ukončením sezóny hneď v prvom kole.



3. Saint Louis Blues

Nejeden hokejový analytik sa v jednej z najvyrovnanejších sérii play-off 2016 prikláňa na stranu Saint Louis Blues. Americký celok má vynikajúcu obranu, množstvo hokejistov, ktorí dokážu strieľať góly a preto sa o „notičkách“ hovorí ako o jednom z najväčších ašpirantov na zisk Stanley Cupu zo Západnej konferencie. Ak sa „bluesmanom“ podarí zdolať v prvom kole vynikajúce Chicago Blackhawks, poraziť budú môcť neskôr kohokoľvek.

2. Washington Capitals

Najlepší celok základnej časti je jednoducho nepochybne jedným z najhorúcejších kandidátov na zisk Stanley Cupu. V bránkovisku má skvelého Bradena Holtbyho, ktorý je ašpirantom na Vezina Trophy pre najlepšieho brankára ligy. V defenzívnej činnosti sú „Caps“ rovnako veľmi zodpovední a ich fantastický útok dokáže málokto zastaviť. Hráči ako Alex Ovečkin, Nick Bäckström, T.J. Oshie, Jevgenij Kuznecov či špecialista na play-off Justin Williams vzbudzujú u súperov obrovský rešpekt a nikoho neprekvapí, ak hlavné mesto USA získa svoj prvý Stanley Cup v histórii. Kvalita a rozmanitá skladba kádra im rozhodne nechýba.

1. Pittsburgh Penguins

Pittsburgh Penguins pôsobil v úvode sezóny priemerným dojmom. Po zmene trénera ale nastala zmena, kapitán Sidney Crosby po slabom úvode podáva každý mesiac lepšie a lepšie výkony, pensylvánsky celok vchádza do vyraďovacej časti azda s najlepšou formou spomedzi všetkých klubov NHL. „Tučniaci“ v súčasnosti pôsobia skutočne mimoriadne dobrým dojmom a naša redakcia ich považuje za horúceho kandidáta na zisk Stanley Cupu.