Main Content

„Môže to byť naše posledné play-off,“ znie z kabíny Chicaga Blackhawks

štvrtok, 14. apríl 2016 15:08 | Autor: Dávid Lech

„Môže to byť naše posledné play-off,“ znie z kabíny Chicaga Blackhawks
„Môže to byť naše posledné play-off,“ znie z kabíny Chicaga Blackhawks | zdroj: © TASR

Za posledných šesť rokov získali tri Stanley Cupy a hovorí sa o nich ako o novodobej dynastii NHL. Tento rok sú opäť považovaní za ašpirantov na zisk titulu a z kabíny sa ozýva, že motivácia hráčom chýbať nebude. Vraj to môže byť pre nich posledné play-off.

Presne tak. NHL je natoľko vyrovnaná súťaž, že víťaz Stanley Cupu z roku 2011, Boston Bruins, už dvakrát v rade nepostúpil do play-off a to napriek faktu, že v kádri má množstvo mimoriadne kvalitných hokejistov. Podobný osud môže postihnúť aj Chicago Blackhawks. Hráči v kabíne si to uvedomujú a tvrdia, že motiváciu im preto po úspešných rokoch chýbať určite nebude.

Musíme to brať tak, že pokojne môžeme hrať posledné play-off v živote. Nikdy si nemôžete byť istí, či sa o rok znovu dostanete do play-off. Či si ešte niekedy zahráte ďalší zápas v nadstavbovej časti. A presne tak k tomu musíme pristupovať. Naša motivácia je obrovská,“ povedala jedna z opôr defenzívnych radov Chicaga Blackhawks Niklas Hjalmarsson.

So švédskym zadákom súhlasí aj kapitán Jonathan Toews: „Teraz už ide skutočne do tuhého a veľmi nám na to záleží. Nechceme ponúknutú príležitosť len tak zahodiť, pretože sme makali tvrdo, aby sme sa znovu dostali do play-off. Nikde nie je napísané, že sa do neho dostaneme aj nabudúce. Myslím, že je jasné, že začíname zase od nuly,“ povedal nepochybne jeden z najlepších kapitánov histórie NHL.

Chicago Blackhawks to ale nebude mať vôbec ľahké. Záver sezóny „jastrabom“ vôbec nevyšiel a  prvom kole si sily zmerajú s ambicióznym celkom Saint Louis Blues, čo bude rozhodne ťažký oriešok. „Už dlho patria k najlepším tímom základnej časti, ale v rozhodujúcej fáze sezóny sa im toľko nedarilo. Tento rok určite budú poriadne nahecovaní zlomiť nezdary a uspieť. Našou úlohou je tomu zabrániť,“ reprodukuje slová 28-ročného obetavého zadáka nhl.cz.

Kabína klubu z veterného mesta je ale zrejme dostatočne namotivovaná, čo potvrdzujú aj slová uzdravenej brankárskej jednotky Coreyho Crawforda: „Chceme tento rok zvíťaziť snáď ešte viac ako v minulosti. Prečo by ste nechceli získať ďalší Stanley Cup? Už to je skutočne dlho, čo niekto dokázal obhájiť titul, takže by to bolo neuveriteľné. Nemôžeme sa ale teraz pozerať tak ďaleko pred seba. Bude to ale určite zábava,“ povedala opora amerického celku.

Ako inak, na záver nemôžu chýbať líderské slová kapitána Jonathana Toewsa: „Nikto nechce sedieť doma pri televízore a pozorovať ostatné tímy ako hrajú o niečo, čo si myslíte, že patrí vám. Minulé sezóny sú ale preč a nikoho už nezaujímajú. Teraz je čas skúsiť vyhrať ďalší pohár. Motivácia je vyššia ako kedykoľvek predtým,“ nechal sa počuť hokejista, ktorý trikrát ako kapitán doviedol Chicago k zisku Stanley Cupu.

Jeden z najlepších celkov NHL poslednej dekády je tak pevne rozhodnuté napodobniť výkon Detroitu Red Wings z roku 1998, keď „červené krídla“ dokázali obhájiť triumf z roku 1997. Kvalitu na to nepochybne majú, chuť im nechýba, ostáva už len jediné – v najbližších troch mesiacoch si na konto pripísať šestnásť víťazstiev.