Main Content

Legendárny tréner Jerry Sloan sa utiahol do úzadia

piatok, 15. apríl 2016 11:55 | Autor: De Fa

Legendárny tréner Jerry Sloan sa utiahol do úzadia
Legendárny tréner Jerry Sloan sa utiahol do úzadia | zdroj: © TASR

Legendárny tréner a člen basketbalovej siene slávy Jerry Sloan sa v tichosti a postupne utiahol do úzadia. Dôvodom jeho rozhodnutia je bohužiaľ choroba. Jeho blízky kamarát však tvrdí, že Sloan netúži po tom aby ho verejnosť ľutovala.

Celý život Jerryho Sloana sa točil okolo basketbalu. Má 74-rokov a je na tretom mieste v historických tabuľkách ligy v počte víťazstiev. V NBA ako hráč hral jedenásť sezón, čo v časoch jeho pôsobenia bolo naozaj dosť. Po skončení aktívnej hráčskej kariéry pôsobil ako tréner. K srdcu mu prirástol jeden jediný klub – Utah Jazz. Na lavičke tohto tímu strávil dlhých a určite úspešných 23-sezón.

Reportérovi miestneho portálu Salt Lake Tribute sa podarilo vyspovedať túto žijúcu trénerskú legendu. Tu je pár zaujímavých postrehov z ich rozhovoru.

Netúžim veľmi po publicite,“ povedal Sloan hneď na začiatku rozhovoru reportérovi. „Ale cítim, že by som mal na rovinu všetkým povedať, čo sa so mnou stalo.

Z ďalšieho rozhovoru vyplynulo, že Jerry Sloan má nevyliečiteľnú chorobu. Choroba, ktorá postihuje starších ľudí medzi 40-70 rokom života. Parkinsonová choroba. Neexistuje na ňu liek, aj keď niektoré doposiaľ medicínsky vyvinuté prostriedky vedia túto chorobu a jej príznaky výrazne zlepšiť. V prípade Jerryho Sloana však choroba postúpila do ďalšieho štádia – LBD (Lewy body dementia). Neurologická porucha, prejavujúca sa pamäťovými problémami, pomalším myslením a rozmýšľaním. Podľa nedávnej štúdie sa zistilo, že približne 1.4 milióna Američanov má chorobu tohto typu.

Sloan však všetko berie športovo. Na nič sa nesťažuje, dokonca sa reportérovi posťažoval, že každých šesť mesiacov musí robiť testy na vodičský preukaz. „Tento test je pre mňa vždy veľmi zastrašujúci. Ale nechcem aby to vyzeralo, že sa sťažujem. Všetci robíme len to čo môžeme robiť. Ľudia musia jednoducho ďalej žiť svojim životom, bez obáv o niekoho, ako som ja.



Zdroj: Salt Lake Tribute