Main Content

Najužitočnejší hráč sezóny? Jednoznačne Jaromír Jágr, tvrdí NY Post

nedeľa, 17. apríl 2016 14:40 | Autor: Dávid Lech

Najužitočnejší hráč sezóny? Jednoznačne Jaromír Jágr, tvrdí NY Post
Najužitočnejší hráč sezóny? Jednoznačne Jaromír Jágr, tvrdí NY Post | zdroj: © TASR

Hart Trophy určená najužitočnejšiemu hráčovi (MVP) základnej časti je jedna z najcennejších individuálnych trofejí v NHL. Renomovaný novinár Larry Brooks z NY Post má na zisk ocenenia pre MVP sezóny jednoznačného kandidáta. Nestarnúceho Jaromíra Jágra.

Pamätajte, že Hart Trophy nemusí automaticky získať najlepší hráč NHL, keďže sa udeľuje „hokejistovi, ktorý bol posúdený ako najprínosnejší pre svoj tím.“ Tento úsudok je pochopiteľne veľmi subjektívny, no skúste mi povedať, ktorý hokejista bol pre svoje mužstvo užitočnejší viac ako Jágr?“ pýta sa Larry Brooks na webe nypost.com.

 

Nutno dodať, že má pravdu. Jaromír Jágr v 44 rokoch nastúpil v základnej časti do 79 duelov, pozbieral 66 kanadských bodov (27+39), v „tabuľke pravdy“ mal 23 „plusiek“ a radil sa medzi najväčších útočníkov Východnej konferencie.

 

Adeptov na zisk Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča NHL je mnoho. Jamie Benn, Patrick Kane či Sidney Crosby. To všetko sú najskloňovanejšie mená v súvislosti so ziskom spomínanej individuálnej trofeje. Žiadny z hráčov ale nebol pre svoj klub tak dôležitý ako Jágr, ktorý ako najskúsenejší hráč Floridy Panthers mentoroval prakticky celý floridský mančaft.

 

Brooks tak hlasne v zámorí volá po tom, aby Hart Trophy skončila v rukách českého legendárneho útočníka, ktorý sa v priebehu tejto sezóny posunul na tretiu priečku v poradí najproduktívnejších hráčov histórie NHL. „Ťahal celý klub a tiež svojich mladších spoluhráčov. Bez neho by Panthers boli stále rýchli a talentovaní, ale nepatrili by medzi uchádzačov o Stanley Cup, nemali by ani na play-off. Nie je to o „Jágr fenoméne“ a do istej miery ani o tom, že vo svojom veku dal 27 gólov a pozbieral 66 bodov. Ide predovšetkým o to, že Jágr ovládol produktivitu divízneho šampióna. O uvedomenie si toho, čo Jágr tento rok dokázal a že si skutočne zaslúži Hart Trophy,“ nechal sa počuť zámorský novinár, ktorý je zjavne veľkým fanúšikom kladenského rodáka.

 

Niet sa čomu čudovať, Jágr si v sezóne 2015/2016 podmanil zámorie a na svoju stranu získal opäť množstvo hokejových priaznivcov. Po základnej časti je vážnym adeptom na ocenenie pre najužitočnejšieho hráča ligy a ak by Hart Trophy skutočne skončila v jeho rukách, bolo by to určite zaslúžené víťazstvo.