Main Content

McDavid opäť zasypaný chválou: „Na ľade je pre tím všetko a ešte viac,“ znie zo zákulisia

nedeľa, 17. apríl 2016 17:35 | Autor: Dávid Lech

McDavid opäť zasypaný chválou: „Na ľade je pre tím všetko a ešte viac,“ znie zo zákulisia
McDavid opäť zasypaný chválou: „Na ľade je pre tím všetko a ešte viac,“ znie zo zákulisia | zdroj: © TASR

Connor McDavid v sezóne 2015/2016 potvrdil označenie „generačný talent.“ Svojou hrou udivoval celé zámorie napriek faktu, že ho v rozlete zbrzdilo zranenie. Po konci sezóny sa na jeho adresu vyjadrili ďalšie hokejové osobnosti, ktoré slovami chváli rozhodne nešetria.

V 45 stretnutiach pozbieral 48 kanadských bodov. V počte pozbieraných bodov za 60 minút strávených na ľade zaostal len za víťazom kanadského bodovania Patrickom Kaneom (priemer 3,8), keď v 19 rokoch zbieral priemerne 3,39 bodov za 60 minút. Postupne si začal podmaňovať NHL a to vynechal takmer polovicu sezóny kvôli zlomenine kľúčnej kosti.

 

Bolo to nešťastné, že sa to stalo hneď v mojej prvej sezóne, ale poučil som sa z toho. Bola to dobrá šanca sledovať hru z iného uhla pohľadu a opäť sa niečo viac naučiť,“ povedala skromne minuloročná draftová jednotka.

 

Podľa vlastných slov sa 19-ročný McDavid v nováčikovskej sezóne najviac naučil, že v NHL je každý hráč omnoho silnejší a väčší a šance na skórovanie sa tak vytvárajú omnoho ťažšie ako v juniorskom hokeji. „Je to zábavné. V niektorých zápasoch hráte výborne a nezískate ani jeden bod a niekedy vám to príliš nejde, no pozbierate dva či tri body. Je náročné zbierať body, no z doposiaľ neznámej príčiny som sa hneď od začiatku cítil na ľade veľmi dobre,“ nechal sa počuť kanadský hokejista pre web sportsnet.ca.

 

Pre celok Edmontonu Oilers bol už vo svojej prvej sezóne v NHL doslova kľúčový, čo potvrdil aj jeho spoluhráč Taylor Hall: „Na ľade bol všetko a ešte viac. Zvlášť v závere sezóny bol naším lídrom. Popri všetkých tých očakávaniach voči jeho osobe sa mimo ľadu správa tak, že je okolo neho vždy mnoho zábavy,“ nechal sa počuť 24-ročný krídelník, ktorý si po príchode do Alberty vzal budúcu hokejovú hviezdu pod ochranné krídla a stal sa jeho spolubývajúcim.

 

McDavid ale svojmu „mentorovi“ okamžite vrátil slová chvály: „Je to skutočná česť počuť, čo povedal. Je to osoba ku ktorej vzhliadam a rešpektujem ju. Znamená pre mňa veľa,“ dodal McDavid.

 

Môže sa však stať, že Hall bude v budúcej sezóne „musieť“ rešpektovať McDavida. Mladý hokejista sa podľa všetkého stane kapitánom Edmontonu Oilers, hoci si myslí, že táto pozícia nie je pre neho: „Rozhodne nie som najhlasnejší chlap v šatni, ale stále som sa cítil lepšie a lepšie ako plynula sezóna. Som ten typ, ktorý sa snaží ísť príkladom predovšetkým na ľade.

 

Prílišnú skromnosť generačného talentu ale vynahradzujú vyhlásenia ostatných hráčov a hokejových osobností, ktorí sa pohybujú okolo neho. „Robí všetko správne. Nevytvára si skratky, vždy ako prvý vykorčuľuje na ľad, je prvým hráčom, ktorý korčuľuje brániť naše pásmo. Connor je jedným z tých chlapcov, ktorí idú prirodzene príkladom a všetci ostatní ho nasledujú,“ povedal gólman Edmontonu Oilers Cam Talbot pre oilonwhyte.com.

 

McDavid ide skvelým príkladom svojim spoluhráčom aj v prístupe k porážkam: „Žerie ma to zaživa. Prehry sú niečo, čoho sme tu momentálne mali najviac. Som hráč, ktorý prehry neznáša príliš dobre a táto sezóna tak bola pre mňa o to ťažšia,“ uzavrel 19-ročný ťahúň „olejárov,“ ktorý si chuť po nevydarenej sezóne, v ktorej Edmonton skončil na 29. mieste, môže napraviť na májových majstrovstvách sveta v hokeji v Rusku, kde by mal patriť medzi ťahúňov obhajcu titulu z Kanady.