Main Content

Barcelona je takmer na dne, teraz by sa mala ukázať jej sila

pondelok, 18. apríl 2016 08:54 | Autor: Filip Chudý

Barcelona je takmer na dne, teraz by sa mala ukázať jej sila
Barcelona je takmer na dne, teraz by sa mala ukázať jej sila | zdroj: © TASR

Futbalisti katalánskeho veľkoklubu po vypadnutí z Ligy majstrov potvrdili krízu aj v domácej súťaži, v ktorej stratili v priebehu mesiaca 11 bodov z 12 možných. Nadišla tak chvíľa, aby Barcelona ukázala svoju skutočnú kvalitu.

Komentár Filipa Chudého

 

Ak by niekto pred tromi týždňami povedal, že Barcelona sa o tomto čase už bude reálne strachovať o titul, bol by vysmiaty. Katalánsky stroj na čele s útočným trojzáprahom skazy ničil všetko, čo mu prišlo do cesty. V súvislosti s Barcou sa nehovorilo o tom, že bojuje o titul, ale len o rekordoch, ktoré svojimi víťazstvami prekonávala. Titul sa bral už ako samozrejmosť, veď mať dvojciferný náskok a volať sa FC Barcelona, to sú veci, ktoré ho už akoby zaručovali.

 

Lenže začali sa diať veci, aké minimálne nestranní futbaloví fanúšikovia milujú. Tí katalánski sú síce z nich asi na prášky, ale futbalový svet je vo vytržení. V priebehu niekoľkých dní dosnívala Barca svoj sen o obhajobe ušatej trofeje a španielsky titul už nedrží ani tak v rukách, ako len končekmi prstov.

 

Čo sa stalo presne s týmto mužstvom, to sa presne definovať z externého prostredia nedá. No v konečnom sumáre je úplne jedno, či je Messi zranený, alebo ho viac teraz zaujíma (ne)platenie daní. Je tiež nepodstatné, či Neymar nepýta v novej zmluvu až príliš veľa, alebo nastal v kabíne iný problém. V konečnom súčte sa rátajú aj tak len výsledky, ktoré Barcelona teraz nemá.

 

Na jej šťastie má ešte stále ako jediná titul iba vo vlastných rukách, no už si nemôže dovoliť ani jedno zaváhanie. Musí totiž očakávať, že minimálne jeden z dvojice Atletico, Real pôjde do konca sezón ako píla a v lige už možno nestratí ani bod.

 

Ak by súčasná barcelonská kríza pokračovala ešte čo i len týždeň, potom môže na titul definitívne zabudnúť. To by totiž znamenalo ďalšie dve zaváhania, no a to by sa madridské kluby už nenechali dvakrát prosiť. No Real a aj Atletico vzhľadom na horšie vzájomné zápasy musia dúfať, že Barcelona zakopne ešte aspoň raz.

 

O súčasnej Barcelone sa hovorilo, že je najlepším mužstvom na svete a že má útok, aký história futbalu ešte nevidela. Teraz teda nadišiel čas, aby to ukázala v praxi. Keď sa totiž darí, tak vyhrávať je tá najjednoduchšia vec na svete. No skutočné futbalové umenie je vyhrávať vtedy, keď sa nedarí. Kataláncom sa pritom teraz evidentne nedarí. No práve v nastávajúcich okamihoch sa ukáže skutočná sila mužstva. Ak uspejú a do konca sezóny už nezaváhajú, budú oslavovaní, no ak zaváhajú a titul pošlú aj s venovaním do hlavného mesta, potom budú právom považovaní za babrákov.