Main Content

Prečo je Barca v kríze, čo musí v City vyriešiť Guardiola a bude Arsenal opäť štvrtý?

pondelok, 18. apríl 2016 11:28 | Autor: Jakub Mihálik

Prečo je Barca v kríze, čo musí v City vyriešiť Guardiola a bude Arsenal opäť štvrtý?
Prečo je Barca v kríze, čo musí v City vyriešiť Guardiola a bude Arsenal opäť štvrtý? | zdroj: © TASR

Trápenie Barcelony možno má dôvod. Wengerovi dochádzajú výhovorky a kto pomôže Aguerovi?

Stĺpček Jakuba Mihálika

 

Barcelonu požiera vlastná sila

Ešte pred mesiacom to pre Barcelonu vyzeralo na double treble. Skvelo rozohraté všetky tri hlavné súťaže, v ktorých sa v tejto sezóne predstavila a v ktorých obhajovala víťazstvo. Stačilo však zopár zápasov a hovoríme o barcelonskej kríze. 


Že raz musela prísť, sme tušili. Skôr, či neskôr postihne každý tím, akokoľvek je hviezdny. Najmä v súčasnom futbale, keď sa rozdiely medzi tímami postupne stierajú. Nikto však nečakal, že v tak krátkom čase môže nabrať až tak veľké rozmery.Čomu ju ale pripísať? 


Odpoveď nie je ľahká. Určite je to séria faktorov. No podľa môjho názoru je jedným z nich aj to, že Barcelona, paradoxne, dopláca na to, že má vo svojom strede obrovskú silu. 


Určite nikto nebude pochybovať o tom, že hlavným strojcom výkonov Barcelony za predošlých 18 mesiacov bolo trio MSN. Boli hlavnou ťažnou silou Blaugranes a trúfam si povedať, že víťazstvá a prehry Barcelony stúpali a padali s ich formou. Barcelona sa na tomto triu stala závislá, čo nie je apriori zlá vec, veď ide o troch z najlepších futbalistov na svete. 


Zlou vecou sa to stáva vtedy, keď sa nachvíľu MSN prestane dariť. Luis Enrique sa (pomerne pochopiteľne) až natoľko spolieha(l) na týchto troch géniov, že opomenul zvyšok tímu. Opomenul lavičku, opomenul mladíkov, opomenul ďalších hráčov. MSN sa vyšťavilo, veď ťahajú každý možný zápas, v každej možnej súťaži, každú možnú minútu. Únava zákonite musí prísť. No a fakt, že Lucho zanedbával ostatných hráčov teraz spôsobuje, že Barcelonu nemá kto iný potiahnuť. 


Môže byť ešte horšie. Ak Barcelona pristúpi na požiadavky Neymara, následne Suareza a tradične zvýši Messimu plat aspoň o “kozmetické” milióniky, trend bude pokračovať. Barcelona nebude mať na dostatočne kvalitný “zvyšok” tímu. 


Najvážnejšia úloha Enriqueho je tak nájsť čo najskôr balans medzi jednotlivými hráčmi tímu, ich fyzickými, finančnými a ktovieakými ďalšími možnosťami a požiadavkami. Inak sa bude strata síl bude opakovať častejšie. A Barcelonu položí jej nesmierna kvalita.


City našlo 2 opory. Nájde Guardiola tretiu chýbajúcu?


V minulých sezónach Manchester City až príliš doplácal na to, že bol “one-man” tímom. Sergio Aguero bol a je najväčšou hviezdou, no často ostával osamotený. Hovorilo sa, že ak chcú byť Citizens dlhodobo úspešní, potrebujú pridať ešte aspoň ďalšie dve takéto opory. Doterajší priebeh sezóny ukazuje, že Citizens našli aj druhú oporu, na ktorú sa naozaj možno spoľahnúť počas celého ročníka a vo všetkých súťažiach. Kevin De Bruyne dokáže potiahnuť ambiciózny tím. 


Aguero v útoku, Kevin De Bruyne pri tvorení útoku. Ostáva tak ešte jeden “hlavný muž”, ktorého City musí nájsť – ťahúň defenzívy. Pretože, ak máme nájsť hlavný dôvod toho, prečo City v tejto sezóne Premier League neuspelo, je to práve obranná fáza. Kompany, Mangala, Otamendi a Demichelis až príliš často absentovali, chybovali alebo nestačili. Ak chce Guardiola posunúť, už tak hviezdny, tím ďalej, ako prvú musí vyriešiť túto úlohu. 


Asi aj preto sa najčastejšie špekuluje o tom, že v lete City posilnia obrancovia. Bude to Laporte? Marquinhos? Alaba? Meno nie je podstatné. Guardiolov zrak však musí padnúť na obrancov. 


Aká bude výhovorka tentokrát, Arsene?


Ak ste fanúšikom Arsenalu, asi to už považujete za zlý sen. Ďalší rok a ďalšie štvrté miesto? Po uplynulom víkende má k tomu tím Arsena Wengera našliapnuté, veď po zbytočnej strate bodov padli Gunners (síce o skóre, ale predsa) na štvrté miesto. 


Za uplynulých desať rokov až šesťkrát obsadil Arsenal štvrtú priečku (štyriktát tretiu), čo je na jednej strane známka výkonnostnej konzistencie, no na druhej strane známka neschopnosti posunúť klub vyššie. 


Zatiaľ, čo v minulosti mal Wenger pádny dôvod, prečo to na lepšie priečky nestačilo, veď výstavba štadiónu ovplyvnila aj ekonomickú silu klubu a následne aj jeho kúpyschopnosť kvalitných hráčov, teraz už tento pádny dôvod nemá. Arsenal je vo výbornej ekonomickej kondícii, môže si dovoliť kúpu hviezd ako Ozil či Alexis, môže sa „spoľahnúť“ na nekonzistentnosť sokov v boji o titul, dokonca mal aj výborne rozohratú sezónu, no opäť to zrejme vyjde na štvrté (maximálne tretie) miesto. Wengerovi dochádzajú výhovorky a titul (alebo aspoň druhé miesto) stále neprichádzajú. V inom klube by si už zrejme musel baliť kufre. Dokedy bude mať trpezlivosť Arsenal?

 
Rozhodcovská hra v Anglicku

 
Možno ste to zachytili, možno nie, no v Anglicku sa minulý týždeň rozohrala celkom zaujímavá šaráda. Rozhodcu Kevina Frienda stiahli  z pondelňajšieho zápasu Stoke proti Tottenhamu, pretože fanúšikovia Spurs na sociálnych sietiach zdieľali „dôkazy“ o tom, že Friend môže byť fanúšikom Leicesteru, a teda by v súboji ich hlavného soka v boji o titul, nemohol byť nestranným arbitrom.

 

Anglická futbalová asociácia zareagovala promptne a stačilo jej k tomu, že Friend býva v regióne Leicestershire, a hoci sa hlási k fanúšikovstvu v prospech Bristolu City, párkrát v minulosti navštívil zápasy The Foxes. Jasná zaujatosť!

 

Rozhodnutie o jeho stiahnutí môže pomerne výrazne, hoci nenápadne, ovplyvniť menovanie rozhodcov, nielen v Anglicku, ale aj všade, kde sa kolískou futbalu inšpirujú.

 

Odteraz totiž budú futbalové zväzy čeliť hnevu fanúšikov, ak nestiahnu rozhodcu zo zápasu ich tímu, pretože jeho svokra v mladosti upratovala štadión súpera alebo, ak nestiahnu rozhodcu, ktorého syn sleduje príspevky nejakého tímu na Twitteri.  A možno budú musieť do Anglicka chodiť pískať rozhodcovia z iných krajín, aby aj to najmenšie podozrenie z nadržiavania nejakému tímu bolo odstránené. Nonsens. 

 

Subjektívnosť z futbalu sa nedá odstrániť. A tak, ak nechceme, aby futbal rozhodovali ľudia, ktorých sa tento šport dovtedy vôbec nedotkol, dajme súčasným arbitrom trochu dôvery (samozrejme s dostatočnou kontrolou). Aby aj rozhodca z Trenčína mohol rozhodovať zápas Trenčína a rozhodoval správne.