Main Content

Wayne Gretzky je sklamaný zo súčasného hokeja

pondelok, 18. apríl 2016 13:52 | Autor: Dávid Lech

Wayne Gretzky je sklamaný zo súčasného hokeja
Wayne Gretzky je sklamaný zo súčasného hokeja | zdroj: © TASR

Počet gólov v zápasoch i pozbieraných bodov v individuálnych štatistikách klesá. Najproduktívnejší hokejista histórie NHL, Wayne Gretzky, nie je spokojný so súčasnou úrovňou hokeja v NHL.

Patrick Kane sa stal prvým Američanom v histórii NHL, ktorý dokázal získať Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti. Za sebou so ziskom 106 bodov nechal druhého Jamieho Benna s priepastnou 17-bodovou stratou. Vlani útočník Dallasu Stars opanoval kanadské bodovanie s chabým výkonom 87 kanadských bodov, čo bolo najnižšie číslo víťaza kanadského bodovania v plnej sezóne od ročníka 1962/1963.

Presne pred 30 rokmi Wayne Gretzky ako hráč Edmontonu Oilers vytvoril doposiaľ platný rekord, keď v základnej časti pozbieral 215 kanadských bodov v 80 stretnutiach. V tých časoch jeden klub strelil priemerne za zápas 3,97 gólu, v súčasnosti je to 2,71 gólu na zápas. Obrovský pokles výkonnosti vídať nielen v štatistikách, ale aj v hernom prejave.

Keď som mal 10 rokov, hodili nám puk na ľad a povedali „daj gól.“ Teraz sa 10-ročné deti učia hrať čo najlepšie na svojom poste. Obrancovia ostávajú stále vzadu. Každý blokuje strely. Ó môj Bože, nemyslím si, že som vôbec niekedy zblokoval nejakú strelu a že som v každom zápase „ničil“ súperom kombináciu v presilovke. Vtedy som si myslel, že za zastavovanie striel sú platení brankári, nie útočníci. Všetko sa zmenilo. Myslím, že najväčšiu vec, ktorú sme v hokeji stratili, je viac našej kreativity a predstavivosti vo všetkých herných ohľadoch,“ emotívne sa s dávkou nostalgie rozohnil pre nytimes.com najproduktívnejší hráč histórie NHL so ziskom 2857 bodov v 1487 zápasoch.

Veľký podiel mal na oku lahodiacom hokeji Edmontonu Oilers v osemdesiatych rokoch aj kouč Glen Sather. „Mal víziu. On zbožňoval hru Winnipegu Jets vo WHA s Andersom Hedbergom, Ulfom Nilssonom, Larsom-Erikom Sjobergom a Bobbym Hullom. Chcel vytvoriť totožný tím v NHL. Jednoducho nám dal možnosť vyjsť na ľad a byť samými sebou a popritom z nás urobil lepších športovcov. Niet o tom pochýb,“ uzavrel 55-ročný Kanaďan, ktorý v priemere zbieral 1,921 bodu na zápas.

Generálny manažér Detroitu Red Wings Ken Holland vidí problém hlavne v tom, že hráči v súčasnosti predvádzajú na ľade stále menej a menej chýb: „Ak zápasy končili výsledkami 6:5, moli ste si dovoliť spraviť chybu, pretože ste hrúbky vynahradili ďalšími gólmi. No keď zápasy končia výsledkami 2:1 či 3:2, chyby sú neprípustné,“ cituje newyorský denník.

Daniel Sedin, víťaz Art Ross Trophy zo sezóny 2010/2011, vidí problém predovšetkým v súčasnej taktike tímov: „Myslím si, že sa s tým nedá nič robiť. Je to o tom, ako sú tímy vedené, ako dobrí a ako trpezliví dokážu byť hráči na ľade.

Obrovský podiel na klesajúcej produktivite tímov majú aj čoraz lepší brankári. Pre porovnanie v časoch, keď Wayne Gretzky utvoril rekord v počte pozbieraných bodov v jednej sezóne, sa stal víťazom Vezina Trophy pre najlepšieho gólmana ligy John Vanbiesbrouck z New York Rangers. Americký gólman pritom meria 173 centimetrov a váži 80 kilogramov. V súčasnosti sú najviac žiadanými brankármi fyzicky zdatnejší brankári, ktorých výška často atakuje 200-centimetrovú hranicu. Dokonalým príkladom je Fín Pekka Rinne, ktorý posledné roky patrí medzi absolútnu brankársku špičku v hokejovom svete.

Práve kvôli podobným typom gólmanov sa čoraz viac hovorí o upravení a zmenšení brankárskej výstroje či dokonca zväčšení brán. „Je dobré, o tom rozprávať. Som si istý, že niečo sa v budúcnosti určite podnikne. Verím však, že nič radikálne. Nechcel by som meniť túto skvelú hru. Ak sa má skresať brankársky výstroj, ok, len nech sa, prosím, neupravujú brány,“ nechal sa počuť 195 centimetrov vysoký „obor“ v bráne Nashvillu Predators.

Tak či onak. Niečo na tom pravdy bude. Pamätníci osemdesiatych či deväťdesiatych rokov spoločne s Gretzkym nariekajú za rokmi minulými, v ktorých bola úroveň hokeja na úplne inej úrovni.