Main Content

Vymiznú bitky z NHL nadobro? Trend to naznačuje

utorok, 19. apríl 2016 13:53 | Autor: Dávid Lech

Vymiznú bitky z NHL nadobro? Trend to naznačuje
Vymiznú bitky z NHL nadobro? Trend to naznačuje | zdroj: © TASR

Keď sa do seba na ľade pustia dvaja „zlí muži“ davy šalejú. Bitky ale postupne zo zámorskej profiligy miznú. V súčasnej sezóne diváci videli najmenej bitiek za posledných 48 rokov.

Mnohí hokejoví priaznivci si nedokážu predstaviť hokej bez bitiek. Faktom ale ostáva, že v hokeji je ich stále menej a menej. Potvrdzuje to aj dlhodobý trend poklesu pästných výmen od sezóny 2009/2010. V tých časoch boli diváci svedkami bitky aspoň 0,58-krát zápas. V aktuálnom ročníku bol priemer 0,28 bitky na zápas, čo je najnižšie číslo od sezóny 1967/1968.

V 1230 dueloch videli diváci len 344 bitiek. V skrátenej sezóne 2012/2013 diváci videli 347 bitiek v 720 stretnutiach. Úbytok bitkárov na ľade je značný. NHL robí všetko pre to, aby bitky z NHL postupne vymizli.

Niet sa čo čudovať. V súčasnosti sa totiž zniesla vlna kritiky voči vedeniu ligy, ktorá sa údajne dostatočne nestará o zdravie hráčov a mnohí bývalí hokejisti majú po ukončení kariéry pretrvávajúce problémy kvôli tvrdým nepotrestaným hitom či úderom do hlavy, ktoré častokrát inkasovali v bitkách.

Hra je neustále rýchlejšia a riziko otrasu mozgu je privysoké. Hráči tak stále menej vyhľadávajú pästné výmeny, navyše, z klubov v posledných rokoch vymizli čistokrvní bitkári. V zostavách ich nahradzujú hokejisti, ktorí obľubujú tvrdú hru, no okrem iného dokážu byť dostatočne produktívni.

Zarytí fanúšikovia bitiek v hokeji protestujú, no všetko nasvedčuje tomu, že zámorská profiliga sa naďalej bude uberať smerom, v ktorom pästné výmeny nemajú priestor. Veď hráčov s degeneratívnou poruchou mozgu vyplývajúcou z tvrdých zinkasovaných úderov do hlavy počas kariéry pribúda a aj z tohto dôvodu hokejisti strácajú chuť zhadzovať rukavice.
 
Obrovským výkričníkom pre „policajtov“ v NHL boli aj úmrtia viacerých hokejistov – bitkárov z NHL, ktorí prišli o život s veľkým prispením spomínanej mozgovej poruchy. Zdravie hokejistov je prvoradé a v najbližších rokoch možno očakávať ďalšie nové pravidlá, ktoré sa budú snažiť ešte viac skresať počet bitiek v NHL.