Main Content

Play-off dva útoky neuhrajú. V Chicagu vedia, kde ich ,,tlačí topánka''

utorok, 19. apríl 2016 13:51 | Autor: Dávid Lech

Play-off dva útoky neuhrajú. V Chicagu vedia, kde ich ,,tlačí topánka''
Play-off dva útoky neuhrajú. V Chicagu vedia, kde ich ,,tlačí topánka'' | zdroj: © TASR

Chicago Blackhawks po troch dueloch prvého kola play-off so St. Louis Blues prehráva 2:1 na zápasy. Hráči i kouč Quenneville si uvedomujú, prečo sa im zatiaľ nedarí podľa ich predstáv.

Zatiaľ čo súper obhajcu titulu sa zameral na dôraznú hru a prakticky nikdy neodmieta príležitosť k tvrdej hre, Chicago sa snaží naďalej produkovať „svoj“ kombinačný hokej. Zatiaľ mu to však nevychádza a to napriek faktu, že „jastraby“ mali prakticky vo všetkých troch dueloch herne navrch.

Problém nevidia v Chicagu v prvej šestke útočníkov, ktorí sa celú sezónu starali o produktivitu svojho tímu. „Potrebujeme viac sekundárnej produktivity (t.j. body od tretej a štvrtej formácie pozn. red.). Nemôžete sa spoliehať len na svoje elitné dve formácie, ak chcete byť úspešný v play-off. Potrebujete, aby sa zapojil každý. Myslím si, že každý z nás potrebuje trochu pozdvihnúť svoje výkony,“ povedal člen štvrtej útočnej formácie Chicaga Andrew Shaw pre csnchicago.com.

Vlani sa trojici Andrew Desjardins, Marcus Kruger, Andrew Shaw darilo omnoho viac a kouč Joel Quenneville ich často neváhal posielať na ľad aj v najdôležitejších situáciách zápasu, kedy sa lámal chlieb. Omnoho vyššia produktivita sa očakáva aj od Fína Teuva Teräväinena.

Uvedomuje si to aj tréner Joel Quenneville, ktorý v uplynulých troch zápasoch často miešal zostavu v tretej a štvrtej formácii: „Áno, trochu sme to tam miešali. Bolo to z dôvodu slabšej produktivity alebo zohranosti, ktorú sme očakávali. Myslím, že naše výkony niekedy nemajú byť len o tom, čo vytvoríme, ale aj toho, čoho sa vzdáme. Zmýšľame takýmto štýlom,“ povedal rešpektovaný kouč na margo častých zmien v zostave.

Chicago Blackhawks bolo v minulých rokoch úspešné práve preto, lebo akákoľvek formácia na ľade dokázala podať mimoriadne kvalitný výkon a zatlačiť súpera vo vlastnom pásme. Momentálne sa hráči tretej a štvrtej lajny v Chicagu márne „hľadajú,“ čo je jasne vidieť aj v štatistike. Zatiaľ čo vlani hrala štvrtá formácia v prvom kole play-off proti Nashvillu zhruba 10 minút, teraz je to len šesť minút.

Americký celok je St. Louis zatiaľ viac než vyrovnaným súperom, v sérii napriek tomu prehráva. Práve v najbližších dueloch sa môže preukázať obrovská sila Chicaga, ktoré tento rok môže reálne pomýšľať na obhajobu Stanley Cupu. K tomu však bude potrebovať výraznejší prínos tretej a štvrtej lajny.