Main Content

Ľudia žijú v omyle. Život hokejistu prináša mnoho negatív. Opísala ich priateľka obrancu Slovana

utorok, 19. apríl 2016 13:45 | Autor: Dávid Lech

Ľudia žijú v omyle. Život hokejistu prináša mnoho negatív. Opísala ich priateľka obrancu Slovana
Ľudia žijú v omyle. Život hokejistu prináša mnoho negatív. Opísala ich priateľka obrancu Slovana | zdroj: © TASR

„Veľa zarábajú, nič nerobia, majú krásny život.“ Aj také reakcie často vychádzajú z úst hokejových priaznivcov. Sú však na omyle. Život s hokejistom nie je ani zďaleka prechádzka ružovou záhradou. Svoje o tom vie aj manželka člena širšieho reprezentačného výberu Patrika Lužu.

23-ročná Natália sa rozhodla na sociálnej sieti Facebook podeliť s hokejovými priaznivcami o dojmy zo spolunažívania s profesionálnym hokejistom pôsobiacim v najprestížnejšej európskej hokejovej súťaži. „Dožrali“ ju totiž reakcie o tom, aký krásny bezproblémový život vedú.

Mám 23 rokov, Patrik 21 a naša dcéra bude mať 17 mesiacov. Keď si predstavím našich rovesníkov, môžem spokojne povedať, že my ten život nepoznáme taký, ako oni. Pre nás je to niečo úplne iné. Poznáme sa dlho a keď sme sa stretli, mala som ambície a sny... Chcela som v živote niečo zmeniť, niečo dokázať a hlavne niečo po sebe zanechať,“ napísala v úvode svojho odkazu fanúšikom.

Cestu jej však skrížil mladý hokejista Patrik Luža, ktorý v súčasnosti pôsobí v tíme HC Slovan Bratislava. Pred svojimi predstavami si vybrala svoju novú lásku, stala sa mu oporou, zanechala svoje sny a začala napĺňať sny svojho priateľa. Ani zďaleka to nebolo ľahké, častokrát to šlo len so zaťatými zubami a cez sebazapieranie. Mladá mamička Natália totiž nie je typom človeka, ktorý by podľa svojich viet rád vysedával doma a nič nerobil.

Život hokejistu je náročný a na vlastnej koži to pociťuje aj 17-mesačná dcérka mladého páru. Mladý hokejista dokonca nestihol ani pôrod svojej priateľky, malá Sophia sa narodila, keď on tvrdo makal na ľade v Kazani. Svoju dcéru tak vídava počas sezóny veľmi málo. „Prvé, čo vedela pozliepať dokopy bolo „kde je tati?“ opisuje. Náročné pôsobenie v KHL si vyžiadalo svoju daň vo vzťahoch hokejistu k svojej dcérke. „Každopádne, on ju neuteší, keď v noci plače, keď sa udrie, keď je smutná. Aj keby veľmi chcel, napriek tomu, ako veľmi ho ľúbi, nemajú taký vzťah, aký možno majú iní otcovia s dcérami - nemajú si ho kedy vytvoriť. Veď je stále preč. A keď príde, je vyčerpaný.

Pohľad na časovú záťaž svojho muža sa Natálii dramaticky zmenil po tom, čo raz s tímom vycestovala do Moskvy a Petrohradu. Zatiaľ čo si hokejoví priaznivci často myslia, že tripy sú často o spoznávaní nových miest a kopu voľného času, opak je pravdou. Natália sa z tripu vrátila vyčerpaná. A to pritom nemusela tráviť dlhé hodiny na ľade či tímových poradách... „Tie tripy sú neustály kolotoč balenia, cestovania, trénovania, únavy, tabletiek na spanie... A keď prídu domov, sú vyčerpaní,“ vysvetľuje vo svojom odkaze.

Hokejisti skutočne nepoznajú oddych ani počas mimosezónneho obdobia. Podľa slov na sociálnej sieti, Patrik Luža má čas len na krátku dovolenku. Hneď po nej nasleduje letná príprava plná tréningov. Mnohí by argumentovali, že za tie peniaze sa to hokejistom skutočne oplatí. Ani to však nie je celkom pravda.

A k peniazom - neznášam reči typu "veľa zarábajú..." - z toho platu ide časť agentom, časť na poistky a každý jeden blbý cent, ktorý im zostane si tvrdo odrobia. Nesedia v práci 12 hodín, ako možno väčšina ľudí, ale dovolím si tvrdiť, že robia rovnako tvrdo, ako ostatní, ak nie viac.“ Mladá žena zároveň poodkryla aj veľmi slušný prehľad z hokejového zákulisia: „Obetujú pre hokej celý život a nakoniec sú pre klub aj tak iba tovar, s ktorým sa obchoduje. Veľakrát okrem hokeja nemajú nič iné a ak by sa zranili, sú úplne odpísaní. Na staré kolená si dokončujú školy a hľadajú sa po ukončení kariéry, lebo nevedia ako svet funguje a nevedia ako ďalej. Poznajú len ten svoj uzavretý hokejový svet. Nejeden hokejista má po ukončení problémy. Hľadá sa a nevie sa zaradiť do "bežného" života.

Natália zároveň zdôraznila, že svoj príspevok nepíše ako sťažnosť. Chcela len hokejovej verejnosti poukázať na to, že život hokejistu a život s hokejistom rozhodne nie je prechádzka ružovou záhradou. Preto má v budúcnosti svojich detí veľmi jasno: „Na isto viem len jedno - keď budem mať niekedy syna, nebude to hokejista (aj keby sa postavili s Patrikom na hlavu) . Tento život by som pre svoje dieťa nechcela a Patrika obdivujem.

Život s hokejistom je teda vlastne plný neistoty a obáv: „Neprežívame s ním len tie pekné chvíle, ale každé jedno zranenie, ktoré môže ukončiť jeho kariéru, každý jeden pád, každé jedno sťahovanie.. Ja sa každý deň budím s tým, že neviem čo bude. Každý deň môže byť ten, kedy kariéra môjho muža skončí, kedy sa budeme musieť zbaliť a ísť ďalej, kedy naopak sa môže stať niečo super. Ale v princípe neviem absolútne čo bude, neviem plánovať veci vopred (s ním) a väčšina môjho života je o tom, že ho nevidím,“ dodala priateľka rodáka z Bratislavy, ktorá sa snaží svojho muža v jeho kariére plne podporovať, no podľa vlastných slov sa nevie dočkať chvíle, kedy bude mať 40 rokov, skončí s hokejom a „konečne začnú žiť naozajstný život, ktorý sa netočí len okolo hokeja.“

Celý príbeh si prečítajte tu: