Main Content

Strhujúce divadlo o záchranu na anglický spôsob

streda, 20. apríl 2016 08:55 | Autor: Filip Chudý

Strhujúce divadlo o záchranu na anglický spôsob
Strhujúce divadlo o záchranu na anglický spôsob | zdroj: © TASR

Včera podvečer sa v jednotnom čase odohrali tri dôležité zápasy, ktoré mali pre boj o záchranu výraznú dôležitosť. Nuž a na našich trávnikoch sa diali veci, pričom ďalšie sa ešte aj budú.

Komentár Filipa Chudého

 

Hoci sa po zaváhaní Trenčína v Dunajskej Strede hovorilo v ostatných dňoch takmer výlučne iba o boji o titul, vec sa má tak, že ten je v tejto chvíli tou najmenej dramatickou zložkou našej najvyššej súťaže. Slovan je síce vďaka trojbodovému systému relatívne blízko, ale zároveň strašne ďaleko. Aj keby vyhral všetky zvyšné zápasy, čo bude samo o sebe mimoriadne ťažké, Trenčín mu už nemusí dať žiadnu šancu. Preto môžu byť pod hradom Matúša Čáka v absolútnej pohode a naďalej chladiť šampanské.

 

To už boj o zvyšné pohárové priečky je oveľa dramatickejší, za čo vďačia ostané kluby jediným kandidátom na titul, keďže sa dostali do finále Slovnaft cup-u, čím otvorili pre Európsku ligu aj štvrté miesto. No nič nie je v našej lige aktuálne dramatickejšie, ako boj o záchranu. Včerajšok tento fakt iba zvýraznil.

 

Všetky štyri kluby hrajúce o záchranu hrali v rovnakom čase, pričom všetky takmer neustále držali v rukách aspoň bod, čo platilo až do poslednej sekundy včerajších bojov. Lenže práve tá situáciu výrazne zmenila, a to v prospech atraktívnosti Fortuna ligy.

 

Zlaté Moravce si prišli na Záhorie po bod, ktorý by ich s veľkou pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote udržal v najvyššej súťaži. Veď ak by tú remízu ukopali, pred Skalicou by mali šesťbodový náskok a lepšie vzájomné zápasy. Pritom už zostáva do konca len päť kôl, v ktorých Skalica cestuje na Slovan, do Žiliny a do Trenčína, k tomu hostí Myjavu a ako najpriechodnejší sa javí domáci zápas proti Dunajskej Strede. Uhrať z tohto programu šesť bodov bude pre Skalicu umenie, preto ak by ViOn udržal remízu, mohol sa cítiť ako zachránený.

 

Pre futbal je vynikajúcou správou, že ju neudržal a dostal gól v 94. minúte, hoci sa mali nadstavovať len tri minúty, čiže nastala podobná situácia, aké poznáme hlavne z anglickej ligy. A keďže domáci  boli v zápase aktívnejší a hlavne chceli viac vyhrať, preto boli zaslúžene odmenení.

 

Zlaté Moravce by sa mali vážne spamätať. Na jar nevyhrali ani jeden zápas hlavne preto, že ani nechcú vyhrať. Do každého zápasu idú s tým, aby ho neprehrali, čo sa im pomerne slušne aj darí. Z deviatich zápasov uhrali päť remíz a blízučko boli aj k šiestej, no toto nemôže byť cesta. Síce vďaka výrazne priaznivejšiemu programu (Myjava vonku, Dunajská Streda doma, Ružomberok vonku, Senica doma, Trnava vonku), v ktorom im stačí uhrať o tri body menej ako Skalica, sú stále blízko k záchrane, lenže ak budú naďalej zbabelí, potom sa im môže stať niečo ako včera, len už s prívlastkom druholigové.

 

Pre ešte väčšiu napínavosť v boji o záchranu je škoda, že Podbrezová včera porazila Myjavu, lebo ak by prehrala, sú štyri kluby v rozpätí troch bodov. No železiari zaslúžene vyhrali, čím sa takmer určite zachránili. Šesťbodový náskok, lepšie vzájomné zápasy so Skalicou a Michalovcami, no a k tomu priaznivejší zápasový program (Dunajská Streda vonku, Ružomberok doma, Senica vonku, Trnava doma, Slovan vonku) v závere ročníka, ako majú nováčikovia, znamenajú, že Horehronci sú z najhoršieho von, no na matematickú definitívu čakajú, podobne, ako Senica, ktorá je pred nimi už len o bod.

 

Naopak, včera si výrazne skomplikovali situáciu Michalovce. Niežeby neboli namočené aj predtým, ale vyrovnávajúci gól Dunajskej Stredy v 85. minúte utorkového zápasu znamená, že Skalica sa bodovo na nich dotiahla. Majú s ňou síce lepšie vzájomné zápasy a priaznivejší program (Ružomberok vonku, Senica doma, Trnava vonku, Slovan doma, Žilina doma), no lepšia nálada je momentálne vzhľadom na koncovky včerajších zápasov na Záhorí, čo ešte môže zohrať svoju rolu.

 

V každom prípade sa máme vo zvyšku súťaže minimálne na konci tabuľky na čo tešiť, už dávno sa totiž v našej lige nečrtal taký zaujímavý boj o záchranu. Bude to jeden z nováčikov, čo po roku opustí najvyššiu súťaž, alebo Zlaté Moravce sa pretaktizujú až do druhej ligy, či Podbrezová si to ešte nejako domrví, alebo šok v podobe vypadnutia doteraz najhoršieho mužstva jari zo Senice? Možno sa bude rozhodovať až v posledných minútach, či v poslednej sekunde záverečného kola, podobne, ako sa to udialo v utorok večer. Nechajme sa prekvapiť, bude to zaujímavé a možno až strhujúce.