Main Content

Kedy Chelsea konečne naberie odvahu?

štvrtok, 21. apríl 2016 12:32 | Autor: Jakub Mihálik

Kedy Chelsea konečne naberie odvahu?
Kedy Chelsea konečne naberie odvahu? | zdroj: © TASR

Hoci nový tréner Chelsea Antonio Conte ešte nie vo svojej funkcii, už teraz musí rozmýšľať, ktorou cestou sa od leta jeho tím vydá.

Komentár Jakuba Mihálika

Vyhrať Ligu majstrov je veľká vec. A je jedno, či je to v kategórii dospelých, alebo “len” hráčov do 19 rokov. Chelsea sa to práve v kategórii 19-ročných podarilo. Dvakrát po sebe. Potvrdili tak, že ich výchova mládeže je, v časoch menšej krízy barcelonskej La Masie, zrejme najlepšia na svete.

Čo The Blues odlišuje práve od Barcelony je, že sa v klube akoby báli dávať svojim nádejným mladíkom príležitosť. Plány by aj boli. Niekoľkokrát Roman Abramovič vyhlásil, že končí s míňaním na predražené posily z iných klubov a dá šancu omladine. Pri prvom Mourinhovom pôsobení, po konci silnej generácie okolo Lamparda, Drogbu a spol., a kto vie koľkokrát o tom minimálne premýšľal. Zatiaľ sa však k tomuto kroku úplne neodhodlal. 

Súčasný kormidelník tímu zo Stamford Bridge Guus Hiddink sa k tomu aspoň priblížil. Je jedno, že ho do toho dotlačila situácia so zraneniami, trestami a neuspokojivými výsledkami, keď Chelsea už niekoľko mesiacov nehrá prakticky o nič. Ale priblížil. Čoraz viac presadzuje mladých hráčov v tíme ako Miazga, Traoré,Loftus-Cheek či Kenedy, hoci ten odchovancom nie je. A mladíci  mu za odmenu podávajú výkony, porovnateľné s tými, ktoré predvádzajú ich preplácaní spoluhráči. 

Hiddink však v lete na lavičke Chelsea končí a klub sa opäť ocitne na rázcestí. Podľahne Conte opäť tlaku svojich ligových konkurentov, ktorí tesne pred začatím plynutia novej miliardovej televíznej zmluvy zrejme opäť rozbehnú miliónové prestupové preteky alebo dá šancu mladíkom, ktorí evidentne vyčnievajú nad svojimi rovesníkmi z iných klubov?

Conte bude mať ideálnu príležitosť na to, aby ich postupne zapracoval do tímu. Hiddink mu ukázal, že to ide aj s nimi. Oproti Holanďanovi bude mať navyše výhodu, že bude môcť osobne pracovať s množstvom hráčov, ktorí sú porozliezaní po hosťovaniach v Holandsku, Belgicku či nižších anglických súťažiach. Okrem víťazov dorasteneckej Ligy majstrov totiž Chelsea disponuje desiatkami ďalších vychádzajúcich hviezd, žiariacich v kluboch ako VItesse, Monchengladbach a podobne.

Chelsea vynechá ďalší ročník Ligy majstrov a miesto toho, aby sa sústredili len na ten ďalší ročník Premier League, zapracovaním väčšieho množstva kvalitných mladíkov môžu položiť základy na jednu celú dekádu či viac. 

Na to však bude treba obrovská odvaha. Tréneri v Chelsea nemajú dlhú životnosť, čo si bude určite uvedomovať aj Conte. Rozhodujúcim kritériom sú výsledky a je jasné, že mladíci nie vždy zaručujú okamžitý účinok. Ak ju ale Conte naberie, môže byť novým Fergusonom. Ročník 2016 môže byť modrou obdobou Class of  ´92. “Žiakov” na jej vytvorenie má neúrekom.