Main Content

Kocúrkovo menom Borčice

nedeľa, 24. apríl 2016 08:55 | Autor: Filip Chudý

Kocúrkovo menom Borčice
Kocúrkovo menom Borčice | zdroj: © TASR

Vo februári sa Borčice definitívne dostali do povedomia širokej futbalovej verejnosti. No tamojšia rozprávka trvala len dva mesiace, keďže majiteľ klubu sa to rozhodol zabaliť, čím poškodil aj slovenský futbal.

Komentár Filipa Chudého

Borčice sú svojim spôsobom malý futbalový fenomén. Čo tie dokázali len v priebehu tohto týždňa vyprodukovať, to inde nedokážu za celú klubovú históriu. No je na škodu veci, že ide o negatívne veci, ktoré prekryli takmer všetko pozitívne, čo predtým dokázali vytvoriť.

Informovať na vlastnej internetovej stránke o konci trénera a následne to cez médiá dementovať, to sa zrejme stalo nielen prvýkrát na Slovensku, ale aj na svete. No aj tak je to nič oproti tomu, čo nasledovalo neskôr. Majiteľ klubu Anton Fabuš sa rozhodol, že odhlási mužstvo z druhej ligy. Vraj preto, že hráči sú darmožráči...

Je evidentné, že majiteľ klubu je frustrovaný z toho, že jeho nákupy mu nepriniesli víťazstvá, ale iba sériu prehier a posmešky. Na to právo má, ale riešenie situácie je absolútne cez hranu. Tu nejde o Borčice, tu ide o celý slovenský futbal, ktorý vďaka prchkosti jedného človeka dostal ďalšiu neželanú kauzu a problém.

Že je druhá liga neregulárna, to síce bolo jasné už po odstúpení Dolného Kubína kvôli finančných problémom, no teraz sa tomu iba nasadila koruna. A problém to nebude robiť len v druhej najvyššej súťaži, ale aj v tých nižších, keďže Borčice sa môžu podľa pravidiel prihlásiť už do štvrtej ligy. Toto pravidlo bolo evidentne nedomyslené, pretože ak chcú v Borčiciach opäť rozbehnúť družstvo mužov, zaslúžili by si pekne od najnižšej súťaže. Takto sa môže stať, že niekto, kto robí futbal poctivo a so srdcom, bude trochu trpieť na úkor niekoho, kto slovenský futbal pošpinil.

Futbal nie je spracovanie mäsa, čo si zrejme majiteľ Borčíc nevie uvedomiť. Keď kúpite v zime kvantum hráčov, hoc aj na druhú ligu s visačkou vysokej kvality, to ešte neznamená, že hneď zajtra máte výsledky. Všetci súperi sú totiž proti vám motivovaní a brániť už vie každý. No a angažovať do toho doslova niekoľko hodín pred začiatkom jarnej časti trénera, ktorého preferovaný herný štýl sa navyše ani nehodí pre toho, kto by mal útočiť, to je iba potvrdením toho, že niekto sa do futbalu nevyzná.

V tomto prípade vám stroj nepomelie zlé prísady, ktoré sa v párkoch stratia. Ak je niečo chybne pridané vo futbale, stroj sa zadrhne. Preto úspech dosahujú vo futbale len tí, čo robia správne rozhodnutia.

Ak sa už Fabušovi niečo nepáčilo, mohol to riešiť úplne ináč, nie tak, že pochová celé mužstvo. No čo čakať od človeka, ktorý obviňuje niekoho iného z nekalej činnosti bez dôkazov...

Borčice nie sú prvá a zrejme ani posledná dedina, ktorá sa chcela cez futbal zviditeľniť. To sa im síce podarilo, len škoda pre ne, že sa v konečnom súčte na nich smeje celé Slovensko. Ak by žil Ján Chalupka v tejto dobe, jeho najznámejšie dielo by sa určite nevolalo Kocúrkovo, ale nechal by sa inšpirovať skutočnými udalosťami od mäsiarov z Považia.