Main Content

Minnesota nikdy nemala takú svetlú budúcnosť ako teraz. Stane sa z nej ašpirant na titul?

nedeľa, 24. apríl 2016 12:10 | Autor: De Fa

Minnesota nikdy nemala takú svetlú budúcnosť ako teraz. Stane sa z nej ašpirant na titul?
Minnesota nikdy nemala takú svetlú budúcnosť ako teraz. Stane sa z nej ašpirant na titul? | zdroj: © TASR

Každá prestavba tímu začína vždy takmer rovnakou postupnosťou. Deje sa to v horizonte troch až štyroch rokov a väčšinou to má sínusoidný priebeh. To isté sa deje momentálne aj v Minnesote Timberwolves. Tento tím zahájil poslednú fázu procesu.

Najprv príde k zhode smerovania tímu. Určia sa určité ciele a začne sa pracovať s tímom. Opory mužstva a hráči s nevýhodnými zmluvami sa v rámci výmeny posielajú za hráčov s končiacimi zmluvami a draft pickmi. V rámci prestavby majú veľmi veľkú váhu aj neskoršie draftové pozície v druhom kole. Dôvodom je, že hráči ktorí sú vybraní v druhom kole draftu, nemajú garantované zmluvy a tým pádom ich v prípade, že nezapadnú do konceptu tímu bez žiadnych sankcii prepustia. Nasleduje lov na „franchise playera“, čiže hráča, ktorý sa stane tvárou a vodcom nového tímu. To sa deje formou negatívnej bilancie, čiže povedané na rovinu, čím horšia bilancia, tým väčšia možnosť získať najlepší draftový prospekt do svojho tímu.

Ďalšou fázou v priebehu týchto rokov je zlepšovanie mladých hráčov, poskytnutím dostatočného počtu minút a priestoru pre hru. Na to nadväzuje aj vhodný výber trénerov, ktorí majú skúsenosti s prácou a zlepšovaním neskúsených hráčov. Ďalšou fázou je vykryštalizovanie jadra tímu a určenie ich úloh v nadväznosti na opätovné doplnenie a výmenu hráčov.

Ak sa toto všetko udeje, je čas na záverečnú fázu. Výmena na poste hlavného trénera, ktorý má najvyššie ambície a ide tím viesť ku konkrétnemu cieľu. Táto fáza môže trvať aj 5-6 rokov, keďže sa ráta aj s tým, že elitné tímy v súčasnosti budú pomaly stagnovať, veteráni končiť kariéru, najväčšie hviezdy ligy prechádzať za horizont svojej výkonnosti. Ak všetko čo bolo rozpísané prejde bez komplikácii a neočakávaných zvratov, na čelo ligy sa dostanú nové tímy, ktoré budú bojovať o titul.

Dôvodom prečo som mal potrebu všetko toto rozpísať je ten, že Tom Thibodeau, jeden z najuznávanejších trénerov súčasnosti, prichádza do Minnesota Timberwolves dokončiť fázu prestavby a bojovať o najvyššie ciele.

Majiteľ „vlkov“ Glen Taylor urobil veľmi rázne rozhodnutie, a celé vedenie vložil do rúk dvoch ľudí. Prezident pre basketbalové operácie a hlavný tréner bude Tom Thibodeau a generálnym manažérom sa stal Scott Layden. Ďalšie čelné posty organizácie by mali podľa informácii obsadiť blízki ľudia práve tejto spomenutej dvojice po vzájomnej dohode.

Sme veľmi radi, že môžeme privítať Toma Thibodeaua opäť v Timberwolves. Prostredníctvom vzájomných rozhovorov sme veľmi rýchlo identifikovali Toma ako najlepšieho vodcu pre formovanie nášho talentovaného tímu a pomôcť našim chlapcom naplno rozvinúť ich potenciál. Tomov životopis hovorí sám za seba. Je to víťaz, líder a jeden z najrešpektovanejších trénerov za poslednú dekádu. Tímy pod jeho vedením boli vždy medzi najlepšími celkami celej ligy v defenzíve a sme nadšení z prístupu, ktorý k nám jeho osobnosť prinesie. Budúcnosť tímu Minnesota Timberwolves nebola nikdy svetlejšia a sme veľmi radi, že Tom bude náš vodca v ďalších basketbalových operáciách, ktoré nás posunú vpred,“ tak znelo vyhlásenie majiteľa tímu Taylora.

Na margo druhého generálneho manažéra Scotta Laydena poznamenal nasledovné. „Scott do našej organizácie prináša viac ako 30 rokov skúseností v NBA. Je to pre neho nová rola, avšak pohyboval sa vo vedeniach tímov ktoré rozhodovali o basketbalových operáciách v rátane Utahu, New Yorku a nedávno najmä v San Antoniu. Jeho desaťročia skúseností vo „Front Office“ budú integrované do našej organizácie a bude aozaj vzrušujúce sledovať, ako to dopadne. Pri vzájomných rozhovoroch so Scottom na mňa zapôsobila nielen jeho basketbalová prezieravosť ale aj jeho charakter a integrita. Tom a Scott budú pracovať v súčinnosti a spoločne formovať náš tím. Sme presvedčení, že toto partnerstvo nám dáva najlepšiu šancu vyhrať titul v NBA.“

Ak by som to mal stručne charakterizovať z vlastného pohľadu, tak je to ten najlepší scenár aký môže mladá partička v zložení Wiggins-Towns-LaVine-Muhammad-Dieng-Jones predstaviť. Bude nesmierne zaujímavé sledovať, čo táto dvojica spolu dokáže a či v horizonte dvoch-troch rokov sa stane z tímu Minnesota Timberwolves ašpirant na titul...

Zdroj: ESPN