Main Content

Hokej bez bitiek otvára dvere novému trhu

pondelok, 25. apríl 2016 14:17 | Autor: Dávid Lech

Hokej bez bitiek otvára dvere novému trhu
Hokej bez bitiek otvára dvere novému trhu | zdroj: pixabay.com

V posledných mesiacoch sa vášnivo diskutuje o znížujúcom sa počte bitiek v NHL a v zámorskom hokeji všeobecne. Vedenie líg už niekoľko rokov bojuje o obmedzenie pästných výmen, obrovský úspech sa podaril v USA, kde už takmer úplne vymizli.

O téme klesajúceho počtu bitiek v NHL sme písali v tomto článku. Najradikálnejšie zmeny ale prebiehajú v americkom juniorskom hokeji. „Bitky už viac nie sú súčasťou juniorského hokeja v USA,“ cituje slová prezidenta amerického juniorského hokeja Marca Boxera  web usatoday.com. „To nie je to, čo robia mladí hráči... žiadne dieťa nechce vypadnúť z hry, pretože môže byť sledované skautmi z NHL a skautmi vysokých škôl,“ vysvetľuje obdivuhodný pokles bitiek v USHL.

V roku 2012 USA Hockey Player Safety zaviedlo omnoho tvrdšie tresty za bezohľadnosť na ľade, čo prináša svoje ovocie. V juniorskom hokeji vo veľkom ubúdajú bezohľadné hity i bitky. Ešte v sezóne 2011/2012 bolo v USHL 265 bitiek v 480 dueloch. Túto sezóne sa hráči pobili 70-krát v 413 stretnutiach, čo je pokles o 73,5%.

Spravodlivosť bola zo súperových rúk prevzatá do rúk ligy,“ neskrýva radosť tréner klubu Fargo Force Cary Eades. „Som chlap, ktorý hral juniorský hokej v sedemdesiatych rokoch. Bolo to vtedy šialené. Nie som zástancom úplného zrušenia bitiek. Ale moji hráči sú mojimi chlapcami a chcem, aby hra bola pre nich bezpečná. Chceme, aby hra bola vzrušujúca a rýchla. Ale tiež chceme, aby bola bezpečná,“ tvrdí rešpektovaný muž juniorského amerického hokeja, ktorý už vyše tridsať rokov pôsobí v USA ako tréner.

Okrem úbytku bitiek v NHL sa tak pästným výmenám dáva výrazná stopka aj v ostatných hokejových súťažiach. V sezóne 2011/2012 boli hráči v USHL potrestaní 190-krát za nebezpečné fauly kolenom a lakťom, túto sezónu boli potrestaní už len 95-krát. „Myslím, že výsledky výrazne predčili  naše očakávania,“ povedal Jim Johansson, asistent výkonného riaditeľa pre hokejové operácie v americkom hokeji.

Bývalý hviezdny brankár NHL a zároveň súčasný generálny manažér Muskegonu Lumberjacks, John Vanbiesbrouck, sa na margo zníženia počtu bitiek a nebezpečných faulov vyjadril nasledovne: „To nie je nič, čo by robilo hru mäkšou. Povedal by som, že je to skôr hra s väčším rešpektom voči súperovi,“ cituje slová bývalého brankára usatoday.com.

Hokej si v druhom desaťročí 21. storočia prechádza viacerými zmenami. „Tradičným“ fanúšikom však údajne bitky a tvrdosť chýbajú. Adam Micheletti, riaditeľ hokejových operácií USHL však nesúhlasí: „Stále chceme, aby hokej mal značku fyzického športu. Je to dôležité, aby sme mali istotu, že to bude súčasťou zápasov. No zmeny boli veľmi pozitívne. Otvorilo nám to nové zdroje príjmov. Pred piatimi rokmi k nám odmietali chodiť školy, pretože hra bola vraj príliš násilná. Teraz, s poklesom bitiek, sa nám otvára trh s novými skupinami,“ tvrdí.