Main Content

„Hokejista“ Luis Suarez v love na Zlatú loptu

utorok, 26. apríl 2016 09:02 | Autor: Jakub Vaverka

„Hokejista“ Luis Suarez v love na Zlatú loptu
„Hokejista“ Luis Suarez v love na Zlatú loptu | zdroj: © TASR

Väčšina futbalovej obce zastáva názor, že najlepšími hráčmi na svete sú Lionel Messi a Cristiano Ronaldo, pričom za nimi nasleduje veľká medzera. Sezóna 2015/2016 je ale dôkazom toho, že priepasť za Argentínčanom a Portugalčanom sa zmenšuje, ak už načisto nevymizla. Dôkazom tohto trendu je uruguajský El Pistolero Luis Suarez.

Stačí spomenúť Suarezove aktuálne čísla. V tejto sezóne odohral v drese FC Barcelona 49 oficiálnych zápasov, v ktorých prekonal súperových brankárov 53- krát a na ďalších 25 prihral. Chémia s Lionelom Messim a Neymarom mu funguje dokonale, na Camp Nou číslo deväť dokonale rozkvitlo. Suarez sa môže vo futbalovom svete pochváliť štatistikami, aké by mu závidel nejeden hokejový hráč. Práve terminológiou tohto športu, Luisito nazbieral 78 kanadských bodov v necelej päťdesiatke duelov.

Dôkazom sú aj posledné dva zápasy Barcelony. Katalánci si poradili s Deportivom La Coruňa (8:0) a Sportingom Gijón (6:0). El Pistolero skóroval dokopy neuveriteľných osemkrát. V dvoch dueloch dal viac gólov ako celok Premier League Aston Villa v tomto roku. Hriešnik z MS 2014 v Brazílii sa v posledných mesiacoch orientuje len na futbal, nechal zabudnúť na svoje kontroverzie a je najlepším stredným, alebo ak chcete klasickým útočníkom súčasnosti.

Čísla neoklamete. Je síce faktom, že Suarez má za sebou perfektný tím, ktorý mu situáciu uľahčuje, ale konkurentom na svojom poste, či už hovoríme o Zlatanovi Ibrahimovičovi z Parížu Saint- Germain alebo Karimovi Benzemovi z Realu Madrid, minimálne v prebiehajúcom ročníku uchádza. Ba čo viac, štatisticky je na tom lepšie ako jeho hviezdny kolega Lionel Messi, ktorý odohral 45 zápasov s bilanciou 40 gólov + 21 asistencií a aj ako sok z Bieleho Baletu Cristiano Ronaldo (44 zápasov, 47 gólov, 15 asistencií).

V porovnaní s najlepšími vychádza uruguajský útočník ako víťaz. Zranenia sa mu vyhýbajú, disciplinárne prehrešky obmedzil na absolútne minimum a maximalizoval svoje výkony na ihrisku. Ťaží z nich Barcelona a ťaží z nich aj samotný hráč, ktorý je lídrom španielskej tabuľky strelcov s 34 gólmi a taktiež má na svojom konte najvyšší počet asistencií.

Rok 2016 čoskoro zavŕši svoju prvú polovicu, čakajú nás kontinentálne turnaje a v rýchlom tempe úvod nového ročníka. Ak El Pistolero vydrží v nastolenom trende, v januári bude jeho meno bez väčších pochýb medzi troma kandidátmi na zisk Zlatej lopty. Ukončí nadvládu LM10 a CR7 práve LS9?