Main Content

Myjava sa môže usmievať a Žilina rozhodovať o majstrovi a vypadávajúcom

utorok, 26. apríl 2016 08:59 | Autor: Filip Chudý

Myjava sa môže usmievať a Žilina rozhodovať o majstrovi a vypadávajúcom
Myjava sa môže usmievať a Žilina rozhodovať o majstrovi a vypadávajúcom | zdroj: © TASR

Víkendové kolo Fortuna ligy najviac prehovorilo do boja o pohárovú Európu. Kým Myjavčania sa už pomaly môžu obzerať po možných súperoch, kvarteto mužstiev za nimi si to rozdá o zvyšnú pohárovú miestenku.

Komentár Filipa Chudého

V boji o titul po víkende nič nové, ak teda nerátame to, že Trenčín je k nemu ešte bližšie a už len menší zázrak ho môže oň pripraviť. Slovan si to uvedomuje, preto proti Skalici šetril v minulých týždňoch najvyťaženejších hráčov už smerom na piatkové pohárové finále, veď lepšie mať jednu trofej, ako žiadnu. A možno je aj dobre, že tento krok spravil, pretože mladík Kele a aj ďalší odchovanec Kotula ukázali, že nie vždy treba kupovať len hráčov, kvalitu má Slovan aj vo vlastnej liahni.

Veľa sa toho nezmenilo ani v boji o záchranu, keďže prehrali štyri z piatich namočených klubov. Bod brali len Michalovce z Ružomberka. Síce je cenný, ale v tejto chvíli možno ani nič neriešiaci, keďže v prípade rovnosti bodov by aj tak boli pred Skalicou vďaka vzájomným zápasom, ergo je situácia rovnaká.

Cez víkend sa najviac zmenila, resp. vyjasnila situácia v boji o pohárové miestenky. Myjava nezaváhala proti Zlatým Moravciam, čo znamená, že kopaničiari sú už veľmi blízko k účasti v Európskej lige. Stačí im v štyroch záverečných kolách uhrať o maximálne päť bodov menej, ako získajú ich najbližší súperi za nimi, čo je komfortná situácia. Dalo by sa povedať, že ak to Myjava pustí, potom úplne znemožní doterajšiu dobrú prácu v tejto sezóne. No Myjava v nej ukázala viac kvality, ako mužstvá za ňou, preto sa nemá čoho báť, futbal býva spravodlivý.

Skutočný otáznik tak visí iba nad tým, kto bude štvrtým pohárovým zástupcom Slovenska v budúcej pohárovej sezóne. Popravde, nezaslúži si to nikto z toho kvarteta, medzi ktorým sa rozhodne. No jeden jednooký sa nájde a bude to ten, kto ukáže v závere sezóny najpevnejšie nervy.

V tejto chvíli je bodovo k tomu najbližšie Trnava. No ak bude hrať, tak ako hrá, potom môže najbližšie očakávať v Trenčíne ďalšiu nakladačku. Posledné tri kolá síce vyzerajú na papieri ružovo (Michalovce doma, Podbrezová vonku, Zlaté Moravce doma), ale vzhľadom na to, že tieto kluby hrajú o záchranu, to ani nemusí byť výhoda, ale skôr záťaž, pretože favoritom bude Trnava, čo je pozícia, ktorú nevie veľmi zvládať.

No v tomto smere je ešte väčším „špecialistom“ Žilina. Tá odovzdala vo veľkom body každému ašpirantovi na zostup. Preto vôbec neprekvapí, ak Žilina získa viac bodov v dvojzápase proti prvým mužstvám tabuľky (Slovan doma a Trenčín vonku), ako tým zo spodku (Skalica doma, Michalovce vonku). No v každom prípade bude záver sezóny z veľkej časti o Žiline. Možno sa to tak teraz nezdá, ale môže to byť práve Žilina, ktorá rozhodne o majstrovi, vypadávajúcom a aj tom, kto sa ako štvrtý dostane do pohárovej Európy.

Dunajská Streda stráca na Európsku ligu v skutočnosti tri body, keďže má s Trnavou horšie vzájomné zápasy. No ešte väčším problémom je to, že všetky štyri zvyšné stretnutia hrá vonku. Že je to pre ňu výrazná nevýhoda, to snáď nemusíme ani zdôrazňovať, stačí len povedať, že doma uhrali 33 bodov a vonku chudobných 10. Najreálnejšie to vyzerá, že DAC by mohol vyhrať už najbližšie v Zlatých Moravciach. Ale ak to nedokáže, potom zápasy na pôde Myjavy, Skalice a Ružomberka budú asi len akousi prípravou na budúcu sezónu bez Európskej ligy.

Stíhacia jazda Ružomberka síce vyzerala sľubne, ale ako sa ukazuje, keď pokazíte jednu časť sezóny, v druhej sa to ťažko napráva, pretože vyhrávať zápas za zápasom je aj v našej lige ťažké. No už nič iné Liptákom asi nepomôže, ak neuhrajú v závere súťaže (Podbrezová vonku, Zlaté Moravce doma, Myjava vonku, Dunajská Streda doma) aspoň desať bodov z dvanástich, bol by menší zázrak, aby skončili na pohárovej priečke.

Nás môže tešiť, že boj o pohárovú Európu sľubuje napätie až do posledného kola, no ešte viac nás poteší to, ak tento boj vyhrá ten, kto sa v Európskej lige udrží čo najdlhšie, lebo to je to podstatnejšie.