Main Content

Platy futbalistov sú absurdné. Konečne to jeden z nich priznal

utorok, 26. apríl 2016 11:03 | Autor: Martin Gregor

Platy futbalistov sú absurdné. Konečne to jeden z nich priznal
Platy futbalistov sú absurdné. Konečne to jeden z nich priznal | zdroj: © TASR

Už sme si akosi zvykli, že vo futbale je normálne hovoriť o stotisícových týždenných platoch v librách. Že je to absolútne absurdné v porovnaní s tým, koľko zarábajú normálni ľudia, prekvapujúco upozornil jeden z tých, kto tak rozprávkovo zarába.

,,V porovnaní s ostatnými futbalistami dostávam normálny plat. Ale porovnajte to s 99.9% obyvateľov Španielska a so zvyškom sveta,“ upozornil Juan Mata z Manchestru United v španielskej diskusnej relácii Salvados.

Mata patrí medzi hráčov, ktorí sú obľúbení aj medzi fanúšikmi súpera. Má správne názory, na ihrisku pôsobi neagresívne. Súperovi prejavuje rešpekt. A tým, že rieši túto tému, si určite získal ďalšie množstvo fanúšikov.

,,Zaplatiť 40 libier za vstupenku na Manchester United nie je lacné,“ priznáva. ,,Dokážem pochopiť keď ľudia hovoria o tom, že nenávdia 'moderný futbal'. Biznis, ktorý sa okolo neho deje, im dáva pocit, že majitelia klubov sú dôležitejší než fanúšikovia,“ upozorňuje.

Španielsky stredopoliar vraví, že futbalisti žijú v bubline. ,,Reálny život je ten, ktorý žiju moji priatelia. Tí si musia hľadať prácu, brať sociálne dávky, alebo emigrovať. To je skutočný život v dnešnej dobe. Môj život futbalistu nie je normálny, “ priznáva otvorene. V Španielsku je dlhodobo vysoká nezamestnanosť, približne 20% obyvateľov je tak odkázaných na pomoc ostatných.

Mata zdôrazňuje, že futbal miluje. Má rád všetko okolo neho. Tréningy, zápasy, súťaživosť. Nie však biznis, ktorý sa ho týka. ,,Veľmi rád by som pristúpil na zníženie môjho platu, keby financie nemali taký vplyv na tento šport“.

27-ročný Španiel aktuálne zarába 150 tisíc libier týždenne. Najlepšie plateným hráčom v Anglicku je Wayne Rooney, ktorý dostáva týždenne dvojnásobok tejto čiastky. Lionel Messi, najlepšie zarábajúci hráč sveta, má zmluvu, ktorá mu týždenne prinesie vyše 500 tisíc libier. S rôznymi bonusmi a reklamami zarobí viac než milión libier za týždeň. Z týchto platov si samozrejme treba odrátať dane a províziu pre agenta, v niektorých krajínach je to viac než 50-60% zárobku. V porovnaní s bežnými ľudmi to však pochopiteľne je jednoducho povedané bezpredmetné.

Autor: Vladimír Hrček