Main Content

Zaslúžený triumf Trenčína, Slovan si to prehral sám

sobota, 30. apríl 2016 08:55 | Autor: Filip Chudý

Zaslúžený triumf Trenčína, Slovan si to prehral sám
Zaslúžený triumf Trenčína, Slovan si to prehral sám | zdroj: © TASR

Z obhajoby Slovenského pohára sa tešia hráči Trenčína, ktorí v závere zápasu otočili výsledok. Slovan si premrhal dobrú pozíciu sám, keď vlastnými chybami daroval súperovi trofej.

Komentár Filipa Chudého

Základné zostavy a ani taktiky jednotlivých mužstiev, s akou išli do finále Slovnaft cup-u, nepriniesli žiadne prekvapenie. Všetko, čo sa vedelo, to sa aj naplnilo. Nikto nikoho neprekvapil, keďže ani veľmi nebolo čím. Vo finálových zápasoch sa totiž už neexperimentuje, tam sa používajú overené veci.

Trenčín hrá prakticky stále rovnako a Slovan nemal dôvod meniť taktiku, ktorá mu priniesla aj proti AS úspech. Trenčania síce viac držali loptu, viackrát si prihrali, ale s tým belasí počítali a využívali to vo svoj prospech. Hrali vzadu kompaktne, smerom dopredu veľmi jednoducho, v poli aktívne, čo na súpera platilo. Kým v prvom polčase mal Trenčín dve Berove gólové šance, Slovan ich mal takých sedem, osem, len ich realizoval všetky zle. Znie to síce paradoxne, ale Slovan toho ukázal v prvom dejstve v ofenzíve viac ako Trenčín, hoci jeho taktika bola defenzívnejšia.

Zápas v réžii Slovana pokračoval aj po zmene strán, len s jedným rozdielom, už sa mu konečne podarilo dať gól. Zreľák tentoraz druhé chybné vybehnutie Šemrinca už využil. V tom momente sa dostal Slovan do obrovskej výhody, čo sa v nasledujúcich minútach ukazovalo. Trenčania boli nervózni, kazili prihrávky, odskakovali im od nôh lopty. Všetko hralo do karát belasým, lenže sami si to pokazili.

Tréner Ševela urobil jedinú vec, ktorou mohol zápas zvrátiť. Poslal na ihrisko vysokého Maierhofera a pomaly každá druhá útočná akcia AS bola nákop naňho. To síce vie urobiť neporiadok v každej obrane, ale len za predpokladu, že to súperovi dovolíte, čo sa Slovanu stalo.

Absolútne nepochopiteľne sa v tejto fáze zápasu belasí stiahli o takých 20 metrov bližšie k vlastnej bráne. Tým nedosiahli nič, len maximálne to, že súper mohol uľahčene posielať lopty na svoj hrot. Ak by aj naďalej aktívne narúšali rozohrávku súpera, ako to robili dovtedy 70 minút, potom by s veľkou pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote, dotiahli zápas do víťazného konca.

Keďže prestali byť aktívni, tým nielenže dovolili Trenčanom sa dostať za tento čas do dvojnásobného počtu šancí, ako mali dovtedy, ale tiež ani neohrozili bránu súpera, pritom ten musel už riskovať, čiže brejky by boli ešte účinnejšie.

Preto niet divu, že šťastena sa usmiala na Trenčanov. Schet, ktorý bol tiež dobrým žolíkom, tak (ne)šťastne zluftoval center Madua, že z toho bola gólová prihrávka Maierhoferovi. A či už bol Van Kessel pri víťaznom góle v ofsajde, alebo nie, to je úplne nepodstatné, rozhodca ho uznal, čiže platil.

Slovan si za posledných 20 minút nezaslúžil vyhrať, preto ho futbalová spravodlivosť potrestala a za zaslúženého víťaza určila Trenčín, ktorého už len zázrak pripraví o double.