Main Content

Jednotkou by mal byť Konrád, Hudáček nech čaká na lavičke

pondelok, 2. máj 2016 08:53 | Autor: Filip Chudý

Jednotkou by mal byť Konrád, Hudáček nech čaká na lavičke
Jednotkou by mal byť Konrád, Hudáček nech čaká na lavičke | zdroj: © TASR

Skončila sa príprava na MS v hokeji, najbližší víkend už pôjde do tuhého. Ak chce náš výber uspieť, bude musieť mať veľkú oporu v bráne. A hoci mal byť jednotkou J. Hudáček, v príprave ho zatienil Konrád.

Komentár Filipa Chudého

Po poslednom prípravnom zápase s Dánskom zverejnil Zdeno Cíger svoju záverečnú nomináciu. No to je len prvý krok, druhý, ktorý je minimálne rovnako dôležitý, ešte len bude musieť urobiť. Pôjde v ňom o to, kam jednotlivých hráčov v mužstve zaradí. Ako je už tradíciou, najviac každého zaujíma to, kto bude brankárskou jednotkou.

Dlho to vyzeralo, že ňou bude Július Hudáček. Vo februári zažiaril na žilinskom Slovakia cup-e a v kombinácii s tým, že bývalé brankárske opory odpadávali z rôznych dôvodov jeden po druhom, to vyvolalo domnienku, že situácia v našej bráne je jasná. Lenže prišla záverečná príprava a všetko sa zmenilo.

Branislav Konrád v nej totiž staršieho z bratov Hudáčkovcov výrazne prevýšil. Kým opora Olomouca podávala stále nadštandardné výkony, mediálna hviezda švédskej ligy chytala striedavo-oblačno.

Ak reprezentační tréneri poslali po slabom výkone proti Fínom domov Tomáša Tomeka, tak potom za normálnych okolností by sa musel po prvom zápase proti Rusom baliť aj J. Hudáček, keď púšťal za svoj chrbát chytateľné strely. Na takejto úrovni totiž brankár, za predpokladu, že na puk vidí, musí chytať bez problémov strely spoza kruhov. Lenže náš brankár ich púšťal do brány, aj preto sme dostali šestku. Ak by nemal status očakávanej jednotky, mohol si ísť predčasne užívať rodičovské povinnosti.

No tréneri ho v kádri nechali, keďže ho ani nemali kým poriadne nahradiť. Lenže otriasla sa aspoň jeho dovtedy pomerne jasná pozícia prvého brankára. O slovo sa totiž prihlásil Konrád, vďaka ktorému sme Rusom zobrali aspoň bod. Nasledujúce prípravné zápasy proti outsiderom, v ktorých si obaja zápasy podelili, tiež vyzneli o niečo v prospech Konráda. Preto nečudo, že už ani Cíger presne nevie povedať, kto bude jednotka, hoci ak by mali naši brankári aspoň vyrovnanú formu v príprave, bol by už teraz ukázal na Hudáčeka.

Cíger musí všetko dobre zvážiť, pretože bez nadštandardných výkonov nášho brankára nemá jeho mužstvo veľké šance. Hudáček má síce o niečo málo viac skúseností z MS, ale tlak jednotky ešte necítil, pričom v príprave naznačil, že ho ani nemusí uniesť. Samozrejme, Konrád nebol ešte ani do takejto pozície vystavený, preto tiež nemožno povedať, ako zareaguje, no aj tak by mal začať v bráne on. Pretože dobré výkony v príprave mu dodali sebavedomie, nehovoriac o tom, že by mal ísť do brány vždy ten s lepšou formou, čo je v tomto prípade Konrád.

No Hudáčka netreba odpisovať, ale na svoju šancu by mal čakať na začiatku turnaja na lavičke. Na nej si môže vyvetrať hlavu a hlavne nabrať odhodlanie, ktoré môže použiť vtedy, keď sa do brány dostane, pretože je viac-menej isté, že jeden brankár neodchytá všetky stretnutia. A ak na to má, potom sa môže ukázať v štýle Jána Laca, ktorý tiež začínal MS 2012 ako dvojka Hamerlíka.