Main Content

Zabudnite na Matthewsa. K slovu sa hlásia dva fínske megatalenty

pondelok, 2. máj 2016 13:33 | Autor: Dávid Lech

Zabudnite na Matthewsa. K slovu sa hlásia dva fínske megatalenty
Zabudnite na Matthewsa. K slovu sa hlásia dva fínske megatalenty | zdroj: © TASR

Prakticky celý rok sa v súvislosti s draftom upiera pozornosť na Američana Austona Matthewsa. Hneď dva fínske generačné talenty sú výhradne proti. Mladíci fantastickými výkonmi ohurujú hokejový svet a výraznou mierou prehovárajú aj do boja o post jednotky na drafte 2016.

Reč je o dvojici megatalentovaných fínskych hokejistoch. Patrik LaineJesse Puljujärvi sú spoločne so spomínaným Austonom Matthewsom označovaní za najväčšie talenty dostupné na tohtoročnom drafte NHL. Všetko však nasvedčuje tomu, že tento trojlístok útočníkov svoj talent už aj napĺňa.

Matthews podával fantastické výkony vo švajčiarskej NLA, kde bol podľa mnohých odborníkov najlepším hráčom súťaže. Dvojica Laine – Puljujärvi pre zmenu spoločne s vlani draftovaným Sebastianom Ahom vytvorili na prelome kalendárneho roka na MSJ 2016 nezastaviteľnú formáciu, ktorá „Suomi“ vystrieľala zlatú medailu.

To však zo strany fínskych mladíkov nebolo ani zďaleka všetko. Patrik Laine ako hráč fínskej Tappary zakončil základnú časť so ziskom 33 kanadských bodov v 46 stretnutiach a v play-off ako 18-ročný doviedol svoj tím k majstrovskému titulu. Získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča vyraďovacej časti Jari Kurri Award, keď si v osemnástich stretnutiach pripísal na konto 15 bodov za desať gólov a 5 asistencií. Aby toho nebolo málo, azda všetky jeho góly boli doslova výstavné.

 

V superlatívach sa o ňom píše už aj v zámorí. Web sportsnet.ca reprodukuje slová fínskeho reportéra Juhu Hiitelu: „Jeho strela nie je z tohto sveta. Môže vystreliť odkiaľkoľvek a akýmkoľvek spôsobom chcete. A neskôr sme si uvedomili, že nie je len snajper. Vie taktiež tvoriť hru,“ povedal na adresu fínskeho 18-ročného supertalentu.

Tak trochu v tieni skvelých výkonov Laineho je jeho kolega z formácie z juniorských MS Jesse Puljujärvi. Ten totiž s Kärpätom v Liige neuspel a tak si stihol v priebehu šampionátu „odskočiť“ po druhé zlato v sezóne na MS „osemnásťročných.“ V štyroch zápasoch zaznamenal 7 bodov (5+2) a vo finálovom zápase pomohol „Suomi“ zdolať Švédov 6:1 hetrikom. Puljujärviho nedokázal zastaviť ani fakt, že počas šampionátu a počas dvoch prestávok medzi tretinami finálového zápasu mu museli tímoví lekári do rúk pichať injekcie proti bolesti, keďže 17-ročný mladík si v play-off privodil drobné zranenie.
 

Fantastická dvojica začala byť hneď prirovnávaná k dvom najväčším legendám fínskeho hokeja Jarimu Kurrimu a Teemuovi Selännemu. „Vážne? Skutočne? Seriózne? To bolo myslené ako kompliment, ale prečo nehovoríme, že majú techniku akú mával Mario Lemieux. To nie je fér. V ich veku sú to dvaja výnimoční hráči. Myslím, že raz budú veľkými hviezdami NHL, ale... Postupne. Je to proces,“ tvrdí hráčsky agent Mark Liut, ktorý je zároveň agentom Patrika Laineho.

Patrík hrá s mužmi a exceluje. Ale nehral s najlepšími hráčmi v najlepšej lige sveta. Nehral náročnú 82-zápasovú sezónu. Bude sa ešte musieť učiť hre na menšom klzisku, kde sa hrá ešte rýchlejšie. Tomu sa hovorí talent,“ krotí Liut nekonečné superlatívy na adresu mladého kanoniera.

Zároveň však hovorí o tom, čo mladý Fín očakáva od draftu: „Potrebuje hrať s centrom, ktorý ho (prihrávkou) nájde aj v dave v strede Times Square.

Nech už to dopadne akokoľvek, všetko nasvedčuje tomu, že fínsky hokej vyprodukoval ďalšie dva super hokejové talenty, ktoré si čoskoro podmania NHL.

Ktoré tímy majú najväčšiu šancu získať na drafte trojicu Matthews, Laine, Puljujärvi? Prečítajte si ako dopadla draftová lotéria v NHL