Main Content

Titul Leicesteru nie je koncom rozprávky. Je to začiatok novej éry

utorok, 3. máj 2016 10:53 | Autor: Jakub Mihálik

Titul Leicesteru nie je koncom rozprávky. Je to začiatok novej éry
Titul Leicesteru nie je koncom rozprávky. Je to začiatok novej éry | zdroj: © TASR

Nie iba pre svoj titul, ako taký, ale pre to, čo znamená aj do budúcnosti, je triumf Leicesteru historickým okamihom.

Je to príbeh, ktorý nás baví celú sezónu. Typická story o tom, ako sa z komparzistu stane hlavný hrdina a porazí všetkých tých bohatých „zloduchov“. Životom napísaný filmový scenár. Doslova, veď príbeh o Jamiem Vardym je v pláne hollywoodskych producentov na popredných miestach. Miracle on Ice našej generácie.

Titul v Premier League mal byť zakončením tohto príbehu, ktorý pobláznil fanúšikov, médiá a celý futbalový svet. Včera ho Leicester City získal. Radoval sa asi každý, okrem priaznivcov Tottenhamu. Ale sčasti možno aj oni, pretože titul Líšiek má význam aj pre nich.

Víťazstvo v Premier League z tejto sezóny možno ostane v histórii Leicesteru ojedinelým. Z tohto pohľadu sa možno včera naozaj jeden príbeh uzavrel. Avšak začína sa iný. Veľkolepejší. Týkajúci sa všetkých.

V časoch, keď sa v Premier League hovorilo už celé veky o TOP štvorke a v časoch, keď si najbohatšie anglické kluby „sprivatizovali“ úspech v súťaži, je triumf Leicesteru narušením doterajšieho rozdelenia síl. Prichádza navyše tesne pred tým, ako do účinnosti vstúpi nová televízna zmluva, ktorá milionárov spraví zo všetkých anglických klubov.

Rozdiely vo finančnom zabezpečení účastníkov Premier League sa znížia, čo dá možnosť aj ďalším útočiť na titul. Všetkým Leicesterom, Tottenhamom, West Hamom a ďalším. Nie z pohľadu toho, že si budú môcť nakupovať nespočetné množstvo zahraničných hviezd, ale z pohľadu toho, že nebudú musieť kvôli peniazom predávať hráčov, hneď ako zaujmú pozornosť „väčších“ klubov.

Leicester ukázal, že viac ako výška prestupových čiastok alebo história klubu, zaváži tímový duch, vášeň pre hru a systém. Že uspieť sa dá aj s domácimi hráčmi a že pre úspech netreba kopírovať Guardiolu, ale dá sa uspieť aj so starým dobrým ostrovným futbalom. Leicester ukázal, že uspieť môže hocikto. Stačí, aby všetko fungovalo tak, ako má.

Nie iba pre svoj titul, ako taký, ale pre to, čo znamená aj do budúcnosti, je triumf Leicesteru historickým okamihom. Včerajšok či korunovácia, ktorá Leicester čaká, nie je koncom rozprávkového príbehu. Je to neuveriteľná prvá kapitola, ktorá vás priklincuje k novej ére anglického futbalu.