Main Content

Je Panarin príliš starý na zisk Calder Trophy?

štvrtok, 5. máj 2016 14:55 | Autor: Dávid Lech

Je Panarin príliš starý na zisk Calder Trophy?
Je Panarin príliš starý na zisk Calder Trophy? | zdroj: © TASR

Len prednedávnom bola zverejnená finálna nominácia hráčskeho trojlístka na Calder Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny. V zámorí sa opäť obnovili vášnivé diskusie ohľadom Artemiho Panarina a jeho nárokovania si na zisk trofeje.

24-ročný krídelník sa rozhodol po vlaňajších vydarených MS v hokeji odísť do zámoria, kde si z mnohých ponúk vybral organizáciu Chicaga Blackhawks. Hneď od úvodu si parádne porozumel s hviezdnym Američanom Patrickom Kaneom a sezónu zakončil so ziskom 77 kanadských bodov v 80 stretnutiach.

Medzi nováčikmi Panarin doslova dominoval. Produktivitu ovládol s 19-bodovým náskokom pred druhým Jackom Eichelom a s 30 gólmi sa stal taktiež najlepším strelcom medzi „zelenáčmi“ v zámorskej profilige.

Spoločne s hviezdnym útočníkom Connorom McDavidom z Edmontonu Oilers a Shayneom Gostisbehereom z Philadelphie Flyers sa podľa očakávania dostal do finálnej nominácie na Calder Trophy. Zámorie je však rozdelené na dva tábory. Prvá skupina tvrdí, že Panarin si vzhľadom k svojmu veku nezaslúži ocenenie pre najlepšieho nováčika. Ostatní sú proti a myslia si, že všetci nováčikovia začínali od rovnakej štartovacej čiary.

K tejto skupine patrí aj niekdajší legendárny útočník Jeremy Roenick. „Áno. Jeho talent je o niečo vyspelejší, keďže hral v KHL, ale stále je to nováčik. Nemám s tým problém,“ cituje portál usatoday.com slová 513-gólového kanoniera NHL a súčasného hokejového analytika.

Ak by niekto spochybňoval odbornosť 46-ročného Američana, bol by na omyle. Roenick je do tejto situácie zasvätený viac ako by ste si mysleli. Po sezóne 1989/1990 skončil Roenick v hlasovaní o Caldera na tretej pozícii za Mikeom Modanom a víťazom Sergejom Makarovom. Po tom, čo trofej skončila v rukách 31-ročného ruského hokejistu, ktorý mal za sebou 11 odohraných sezón v Rusku, NHL upravila pravidlá o zisku trofeje, ktorú môže získať hráč, ktorý nemá viac ako 26 rokov.

Kritici Panarinovi vyčítajú, že za sebou mal už 263 stretnutí v KHL, no táto kritika zrejme nie je na mieste. História si pamätá obrovské množstvo hráčov z Európy, ktorí sa v NHL jednoducho nedokázali presadiť. Nie je to tak dávno, čo Steve Moses vytvoril v KHL nový rekord v počte strelených gólov za jednu sezónu (36). Po sezóne po ňom okamžite siahli predstavitelia Nashvillu Predators. V zámorí ale 26-ročný krídelník výrazne zaostával za očakávaniami. Rovnako dopadli aj Viktor Tichonov či Sergej Plotnikov.