Main Content

Myjava definitívne v Európskej lige, toto sú jej možní súperi

nedeľa, 8. máj 2016 11:49 | Autor: Filip Chudý

Myjava definitívne v Európskej lige, toto sú jej možní súperi
Myjava definitívne v Európskej lige, toto sú jej možní súperi | zdroj: © TASR

Futbalisti Spartaka Myjava dosiahli najväčší úspech v klubovej histórii, keď si v sobotu definitívne zabezpečili miestenku do Európskej ligy. My sme sa pozreli na to, koho môžu pri žrebe dostať.

Pred súťažou sa Myjava a Dunajská Streda pasovali za najväčších čiernych koňov súťaže. Ako sa ukázalo, Myjava tieto predpoklady vrchovato naplnila, pričom práve po sobotnej trojgólovej demontáži Dunajskej Stredy môže oslavovať historický postup do Európskej ligy. Kopaničiari už teraz vedia, že 20. júna budú pri žrebe prvého predkola druhej najprestížnejšej európskej súťaže medzi nenasadenými mužstvami, keďže ich koeficient 2,400 bude už teraz s určitosťou v druhej polovici kvalifikovaných mužstiev.

V prvom predkole budúceho ročníka Európskej ligy sa predstaví 98 klubov a Spartak Myjava je v tejto chvíli prvým istým účastníkom zo Slovenska. Zvyšná dvojica našich klubov, ktorá sa ešte musí ujasniť, bude medzi nasadenými mužstvami. Myjava tak vlastne bude mať 47 možných súperov, pričom niektorí z nich sú už známi.

Medzi najznámejších súperov patrí účastník skupinovej fázy z minulej sezóny HJK Helsinki. Ďalej škótsky Heart of Midlothian, AEK Larnaka z Cypru, izraelský Bejtar Jeruzalem, nórsky Odd Grenland, švédske kluby AIK Štokholm a IFK Göteborg, zástupcovia z Maďarska Videoton Stoličný Belehrad a DVSC Debrecín. Nepríjemní by boli súperi z Kazachstanu FK Aktobe a Kajrat Almaty, za ktorý hrá nielen Lukáš Tesák a Tawamba, ale aj Aršavin s Tymoščukom.

No kopaničiari môžu naraziť aj na príjemnejších súperov. Severoírsky Linfield Belfast vyradila v tejto sezóne napríklad aj Trnava. Írske kluby Shamrock Rovers a St. Patrick´s Athletic sa tiež nejavia ako neprekonateľná prekážka, podobne, ako luxemburský Differdange 03 a islandský KR Reykjavík, hoci v Žiline by povedali asi niečo iné.

Medzi ďalších už známych možných súperov Myjavy patria lichtenštajnský FC Vaduz, lotyšský FK Ventspils a bieloruský Šachťor Soligorsk. Tiež je už jasné to, že sa medzi nich ešte zaradia dva kluby z Poľska a po jednom z Cypru, Moldavska, Chorvátska, Škótska, Azerbajdžanu, Rakúska a Slovinska. Ďalšie možnosti budú závisieť podľa toho, kto konkrétne sa z jednotlivých krajín ešte kvalifikuje, čo následne určí, v ktorom žrebovacom koši podľa koeficientov kluby budú.