Main Content

V NHL sa nenávidia. Teraz bojujú bok po boku v jednom tíme

streda, 11. máj 2016 11:50 | Autor: Dávid Lech

V NHL sa nenávidia. Teraz bojujú bok po boku v jednom tíme
V NHL sa nenávidia. Teraz bojujú bok po boku v jednom tíme | zdroj: © TASR

Vedenie kanadskej reprezentácie sa odhodlalo k veľmi odvážnemu kroku. Do národného tímu totiž povolali dvoch hráčov, ktorí sa nemajú príliš v obľube. Obaja si ale k sebe našli cestu a svetu ukázali, že pre svoju krajinu urobia aj nemožné.

Medzi Bostonom Bruins a Montrealom Canadiens panuje obrovská rivalita. Legendárne bitky z rokov dávno minulých navyše výrazne oživil Slovák Zdeno Chára. Kapitán Bostonu v roku 2011 zrazil talentovaného mladíka „Habs“ Maxa Paciorettyho tak nešťastne, že Američanovi hrozilo ochrnutie. To okamžite rozvášnilo obecenstvo kanadského publika, ktoré si doposiaľ neodpustí bučanie voči najvyššiemu hráčovi v histórii ligy.

Montreal a Boston medzi sebou vedú neustále vojnu. Či už na ľade alebo v hľadisku. Vedenie kanadskej hokejovej reprezentácie napriek tomu neváhalo do tímu povolať Brada Marchanda z organizácie Bruins a Brendana Gallaghera z kanadského tímu. Obaja sú známi svojím dôrazným herným štýlom a jednou z ich predností je aj sofistikované provokovanie súpera počas zápasov.

Rivali z Atlantickej divízie v Rusku začali zdieľať jednu šatňu. Hráči, ktorí sa snažili dostať pod kožu tomu druhému, zrazu mali začať spolupracovať na tréningu i počas zápasov. Tento „experiment“ ale vyšiel na výbornú. Keďže sú typologicky podobnými hráčmi, obaja nastupujú v rozdielnych formáciách, no kvôli dobrej atmosfére v šatni sa potrebovali lepšie spoznať.

Obaja teraz bok po boku kráčajú v drese „javorových listov“ za obhajobou zlata a nič nenasvedčuje tomu, že pred niekoľkými mesiacmi bojovali do krvi na odlišných koncoch klziska. „Od chvíle, čo sme pricestovali do Prahy (na prípravný zápas Kanady s Českom), a teraz tu v Petrohrade tiež, s Bradom vychádzam veľmi dobre. Povedal som mu, že pôvodne som si myslel, že je to prakticky nemožné. Za niekoľko sezón som si už zamiloval ho nenávidieť,“ tvrdí 174 centimetrov vysoký hokejista Montrealu Canadiens Brendan Gallagher.

Pre web nhlnews.cz ďalej pokračoval: „Keď ho ale spoznáte, zistíte, že je to veľmi dobrý chlapík. Hral som s ním na hoteli tenis a bol rovnako súťaživý ako ja. Možno máme podobnú DNA. Keď sa ocitnete v šatni na medzinárodnej scéne, zabudnete na všetku rivalitu z NHL. Radšej ho vidím v spoločnom tíme ako keby som mal hrať proti nemu,“ povedal 24-ročný útočník, ktorý na tohtoročných MS zvykne hrať v jednom útoku po boku Ryana O’Reillyho a Boonea Jennera.

Neočakávané porozumenie medzi obomi hráčmi si stihol všimnúť aj hráč New Yorku Rangers Derick Brassard: „Bolo to zábavné. Gally je takým „škodičom.“ Keď hráme proti Canadiens, častokrát zapáli iskru. Brad má trochu podobný štýl, len častejšie prekročí hranicu. Keď ich spoznáte, zistíte, že vďaka tomuto štýlu sú na ľade efektívni. Nevedia sa zmeniť a som rád, že budú pár týždňov so mnou v rovnakom tíme,“ vzdal poklonu svojim dvom spoluhráčom 28-ročný kanadský center.

V kanadskej kabíne tak všetko funguje tak ako má a to aj s veľkým prispením Gallaghera s Marchandom. Vzhľadom k spomínanej súťaživosti oboch hráčov ale možno očakávať, že ak najbližšie dôjde k vzájomnému meraniu síl Bostonu s Montrealom, tieto zápasy budú mať vďaka tejto dvojici ešte väčší náboj.