Main Content

Nováčik, ktorého obdivuje aj slávny tréner NHL. Kým spoluhráči oddychujú, on študuje

štvrtok, 12. máj 2016 10:22 | Autor: Dávid Lech

Nováčik, ktorého obdivuje aj slávny tréner NHL. Kým spoluhráči oddychujú, on študuje
Nováčik, ktorého obdivuje aj slávny tréner NHL. Kým spoluhráči oddychujú, on študuje | zdroj: © TASR

Colton Parayko si vďaka skvelým výkonom v nováčikovskej sezóne v NHL vyslúžil obdiv z mnohých strán hokejového sveta. Človekom, ktorý ho ale rešpektuje najviac, je, prekvapujúco, jeho tréner Ken Hitchcock.

Saint Louis Blues postúpilo cez Dallas Stars po sedemzápasovej bitke do konferenčného finále, kde si počká na lepšieho z dvojice San Jose Sharks – Nashville Predators. Výraznou mierou sa pod postup „bluesmanov“ do finále Západnej konferencie podpísal mladý bek Colton Parayko. 22-ročný obranca hrá svoju prvú sezónu v NHL a svojimi výkonmi výrazne predčil očakávania.

Zo 196 centimetrov vysokého komplexného zadáka rastie budúca hviezda zadných radov St. Louis Blues. Po jednom z duelov s Dallasom Stars sa kouč Ken Hitchcock svojho zverenca opýtal, čo bude robiť po zápase. Odpoveď ho úplne odrovnala. „Povedal mi, že bude dopisovať svoju seminárnu prácu. Jediné na čo som sa zmohol bolo „Pardon?“ Bol som šokovaný. O podobných záležitostiach počujete po sezóne, nikdy nie počas nej. Nikdy som nepočul, aby niekto podobne študoval počas sezóny,“ povedal pre espn.go.com kouč s vyše 20-ročnou trénerskou praxou.

Parayko študuje na University of Alaska odbor zameraný na biznis. Štúdium popri 82-zápasovej sezóne v NHL a play-off pre neho nie je ničím výnimočným. „Ľudia si myslia, že som blázon, ale nie som. Chodím do školy a popritom hrám hokej už tri roky. Nie je to pre mňa nič nové,“ tvrdí celková 86-ka draftu 2012. „Nechcel som zanechať tri roky práce. Pri pohľade späť na všetky ťažké skúšky a zadania a všetku prácu, ktorú som vykonal, jednoducho neexistujú spôsob, prečo by som to nemal dokončiť.

Jeden z najlepších študentov univerzity si je vedomý, že budovanie hokejovej kariéry sa v prípade ťažkého zranenia môže zrútiť ako domček z karát. „Hokej nemôže trvať večne. Môžem hrať jeden rok a môžem hrať 10 alebo viac rokov, nikdy neviete a myslím si, že je dobré mať so sebou vysokoškolské vzdelanie v zadnom vrecku nohavíc kedykoľvek ho budete potrebovať.

Obranca, ktorý v play-off trávi na ľade vyše 20 minút za zápas je zjavne uvedomelý vyspelý mladý muž, ktorý chce dotiahnuť svoje vzdelanie, pretože za to cíti zodpovednosť aj voči druhým osobám: „Dokončím to, čo som začal. Dlhujem sám sebe ale aj mojim trénerom. Tí mi dali šancu, zabezpečili mi štipendium a dali mi príležitosť hrať v NHL a zároveň získať vysokoškolské vzdelanie.

Vzdelanie by chcel mladý hokejista chcel ešte vyšperkovať štúdiom chémie a podnikania. Začiatok kurzov sa ale začína koncom mája. V tejto dobe môže byť mladý hráč ešte v hre o Stanley Cup. S úsmevom však odpovedal, že ak kurzy nestihne z dôvodu, že bude bojovať vo finále NHL, vadiť mu to nebude.

V NHL patrí medzi najtalentovanejších obrancov a nové objavy sezóny 2015/2016. Na ľade vždy odovzdá maximum, je užitočný na oboch stranách klziska a okrem toho po nociach stíha štúdium na vysokej škole a písanie seminárnej práce. To všetko si zaslúži obdiv, no najväčší k nemu prechováva samotný tréner Hitchcock: „Ostáva pri zemi a neberie svoju kariéru ako samozrejmosť. Je šťastný, že môže hrať hokej, šport, ktorý miluje, ale zároveň si necháva otvorené aj zadné dvierka a chce dokončiť to, čo začal. Ak vidíte niečo podobné, dáva vám to nádej do budúcnosti. Musíte to jednoducho obdivovať. Je to veľmi pôsobivé,“ uzavrel rešpektovaný tréner, ktorému sa podarilo v play-off vyradiť obhajcu titulu zo Chicaga Blackhawks v prvom kole a v druhom kole St. Louis zdolalo Dallas Stars.