Main Content

Zadržanie políciou a vyhadzov z tímu. Taká je minulosť maďarského brankára

štvrtok, 12. máj 2016 10:27 | Autor: Dávid Lech

Zadržanie políciou a vyhadzov z tímu. Taká je minulosť maďarského brankára
Zadržanie políciou a vyhadzov z tímu. Taká je minulosť maďarského brankára | zdroj: © TASR

Maďarský brankár Zoltan Hetényi cestoval na MS 2016 v Rusku s malou dušičkou, že sa mu podarí reštartovať svoju kariéru. V minulosti totiž pôsobil v zámorí, kde však po obrovskom prešľape a problémoch so zákonom predčasne ukončil svoje pôsobenie.

28-ročný rodák z Budapeste hokejovo vyrastal v Székesfehérvári. Po sezóne 2010/2011 sa rozhodol skúsiť šťastie vo Fínsku a po roku strávenom v krajine tisícich jazier sa odhodlal k odchodu do zámoria.

Stal sa brankárom tímu AHL Milwaukee Admirals, ktoré ho ale poslalo na farmu do ECHL. Tam v trinástich stretnutiach pôsobil v klube Cincinnati Cyclones a ďalších sedem zápasov absolvoval medzi tromi žrďami tímu Orlando Solar Bears. Po siedmich stretnutiach v Orlande ale prišlo predčasné ukončenie zmluvy zo strany klubu. Maďarský brankár sa totiž dostal do problémov so zákonom.

Web prohockeynews.com v roku 2013 informoval o tom, že Orlando si zazmluvnilo náhradného brankára Michaela Picketta a Zoltana Hetényiho vyradilo zo súpisky. O pár dní na to vysvitlo, že dôvodom boli výtržnosti maďarského hokejistu.

Bob Mills, vtedajší riaditeľ klubu pre vzťahy s verejnosťou sa vyjadril, že Hetényi bol zatknutý a obvinený v troch bodoch sexuálneho obťažovania a v jednom prípade z výtržníctva. V prevádzke nazývanej Duluth v Georgii sa mal maďarský brankár pohybovať v čase 1:30 – 3:00 hod ráno. Držiteľ najcennejšieho kovu a dvoch strieborných medailí z nižších kategórií MS mal podľa výpovede svedkov „schmatnúť čašníčku za zadok oboma rukami a neskôr v druhom prípade ju mal obchytkávať na prsiach.

Popritom všetkom mal štvornásobný maďarský šampión vykrikovať, že nenávidí všetkých Američanov a najhrubších hanlivých urážok sa dočkali aj ľudia čiernej rasy. Po tomto incidente celok ECHL okamžite stratil záujem o služby maďarského brankára a jeho krátka anabáza v zámorí sa skončila. Na krátky moment sa vrátil do Fínska, neskôr sa upísal Székesfehérváru, kde v rámci nadnárodnej rakúskej ligy pôsobí doteraz.

188 centimetrov vysoký brankár má v 28 rokoch pred sebou najlepšie roky kariéry a tak možno pred svetovým šampionátom veril, že sa mu podarí reštartovať svoju kariéru za hranicami rodnej krajiny. Vo svätyni národného tímu sa mu ale zatiaľ príliš nedarí. Hetényi odchytal len 32 minút a 45 sekúnd a inkasoval v nich šesť gólov od nekompromisných Kanaďanov.