Main Content

Dwight Howard sa pravdpeodobne stane voľným hráčom

piatok, 13. máj 2016 14:50 | Autor: De Fa

Dwight Howard sa pravdpeodobne stane voľným hráčom
Dwight Howard sa pravdpeodobne stane voľným hráčom | zdroj: © TASR

Kariéra Dwighta Howarda je naozaj turbulentná. Od začiatku svojej profesionálnej kariéry začal napĺňať svoj potenciál a stal sa najlepším centrom v NBA. Dokázal svoj tím Orlando Magic dostať až do finále NBA. Všetko malo gradovať ďalej, ale nestalo sa tak...

Na rad prišli zranenia, rozpory s vedením tímu a trénermi, nesúlad so spoluhráčmi. Chémia v tíme začala upadať a čoraz viac sa prejavovala Howardova súťaživá povaha. Chcel stále niečo viac, neúspech tímu videl vo všetkom ostatnom ale vlastnú chybu si nevedel priznať. Prišla nová možnosť. Po zranení a operácii chrbta sa cez leto v roku 2012 sťahoval do Los Angeles Lakers. Nasledoval tak kroky legendy Shaquilla O´Neala, ktorý taktiež začínal v Orlande Magic a až v drese Lakers naplno rozvinul svoj potenciál. Howard však prichádzal do Kalifornie už ako kompletný hráč, veď dokázal 3x vyhrať cenu pre najlepšieho obrancu ligy, bol pravidelným účastníkom All-Star Game a dokonca od sezóny 2007/08 do 2011/12 sa pravidelne umiestňoval do desiateho miesta v hlasovaní o najužitočnejšieho hráča ligy (v sezóne 2010/11 sa umiestnil na druhom mieste za Derrickom Roseom).

Všetko malo vygradovať ziskom titulu po boku Kobeho Bryanta. Nestalo sa tak. Howard zažil jednu zo svojich najhorších sezón. S Bryantom nevedeli nájsť spoločnú reč a tak sa rozhodol toto krátke – jednosezónne – pôsobenie vo farbách slávneho klubu z Los Angeles ukončiť. Podpísal kontrakt s Houstonom Rockets a tí mu sľúbili, že on bude hráčom číslo jedna a že okolo neho postavajú tím schopný vyhrať titul. Po troch sezónach, ktoré strávil v drese „rakiet“ má pred sebou Howard opäť ťažké rozhodnutie. Faktom je, že D12 je v tíme dvojka Jamesa Hardena a od prvej sezóny v Texasskom tíme je jasné, že vedenie preferuje skôr spojenie s Jamesom Hardenom ako ich ústredného hráča do budúcna.

Blíži sa letné prestupové obdobie. Dwight Howard má v zmluve hráčsku opciu na posledný rok svojho štvorročného kontraktu ktorý, mu môže zabezpečiť 23.2 milióna dolárov. Je predpoklad, že ak by sa stal Howard voľným hráčom a neuplatnil si svoju opciu, mohol by získať až 30 Miliónov dolárov za rok v novej zmluve.

Ešte som sa nerozhodol,“ povedal Howard v relácii Tuesday Night na TNT, ktorej bol hosťom. „Mojou úlohou je dostať svoj ´zadok´ do posilňovne a pracovať.“

Howard musel odpovedať aj na nepríjemnú otázku od Charlesa Barkleyho o tom, že prečo vo svojich posledných zápasoch v tohtoročnej play-off pôsobil ako by nemal záujem o hru.

Vždy mi záležalo na víťazstvách. Ale ako podkošový hráč, sa chcete cítiť ako súčasť toho čo sa deje na palubovke. A viete, ak dokážem doniesť loptu cez celé ihrisko, strieľať trojky a driblovať popod nohy, robiť všetky tieto veci, bolo by to skvelé. Ale ja sa musím spoľahnúť len na mojich spoluhráčov, ktorí mi v určitých aspektoch hry dajú loptu. Áno boli chvíle, keď som bol naštvaný a vypýtal som sa dolu z ihriska v určitých situáciách. Priznávam bola to moja chyba.

Dwight Howard bol vždy takzvaný „Showman“ a bolo to vidno aj na jeho prejavoch na ihrisku. Preto hneď dodal aj slová na svoju obhajobu: „Musím sa ešte učiť aby som sa stal lepším hráčom. Takže vždy ma zaujíma čo sa deje v zápase. Možno som dávnejšie nemal problém smiať sa až veľmi často, alebo som veci občas prifarboval. Takže teraz keď sa nesmejem a ostatné tie veci, vyzerá to že sa o hru nezaujímam. Takže je to v podstate tenká čiara medzi tým a ja sa cítim ako ´Bože, nemám sa smiať ? alebo sa mam smiať a zabávať sa ?´ To je u mňa vždy vnútorný boj.

Ak by som mal tipovať o ďalšom kroku v kariére Dwighta Howarda, vsadil by som na to že v lete sa upíše ďalšiemu Texasskému tímu Dallasu Mavericks. V Houstone to proste nejako medzi nim a Jamesom Hardenom nefunguje a posledné zápasy v play-off jasne ukázali, že chémia v tíme sa stratila a tento odchod by pomohol obom stranám.