Main Content

Halák sa stáva v organizácii Islanders nadbytočným. Vymenia ho?

utorok, 17. máj 2016 14:05 | Autor: Dávid Lech

Halák sa stáva v organizácii Islanders nadbytočným. Vymenia ho?
Halák sa stáva v organizácii Islanders nadbytočným. Vymenia ho? | zdroj: © TASR

Ešte pred pár týždňami sa zdalo, že Islanders majú po sezóne. Jaroslav Halák sa ťažšie zranil a bol zapísaný na listinu zranených. Práve zdravotné problémy slovenského brankára spôsobili, že sa v zámorí i v samotnej organizácii z Brooklynu začína hovoriť o jeho výmene.

Zhruba mesiac pred začiatkom play-off si Jaroslav Halák poranil slabiny a bol zapísaný na listinu zranených hráčov. Miesto po bratislavskom rodákovi mal medzi tromi žrďami zaujať Thomas Greiss. 30-ročný nemecký reprezentant sa svojej úlohy zhostil natoľko dobre, že sa o ňom hovorí ako o budúcoročnej tímovej jednotke. Rodákovi z Füssenu sa podarilo behom jedného mesiaca vytlačiť svojho kolegu z pozície brankára č. 1.

Greiss bol po zdravotných problémoch Haláka odpisovaný, no bol to práve on, kto výraznou mierou zariadil postup „Isles“ v prvom kole play-off cez ambiciózny celok Floridy Panthers. V základnej časti navyše vinou zranenia slovenského konkurenta odchytal viac zápasov a dosahoval lepšie štatistické čísla.

Štatisticky je na tom navyše lepšie aj z dlhodobého hľadiska. Zatiaľ čo Jaroslav Halák za posledné tri sezóny odchytal 6800 minút pri hre 5 na 5, Greiss odchytal len 3800 minút, no podľa pokročilých štatistík na Nemca smerovalo 28,7 strely za 60 minút pri hre 5 na 5 a počas tohto obdobia si udržal 93,9-percentnú úspešnosť zásahov. Ako bol na tom Halák? Slovenský brankár si udržal 92,3% úspešnosť zásahov a smerovalo na neho priemerne o jednu strelu menej.

Okrem tejto štatistiky hovoria v prospech Nemca aj ďalšie fakty. Veľkú váhu má jeho 1,5-miliónový plat, čo je oproti výkonnostne rovnako chytajúcemu Halákovi o tri milióny USD menej. Aby toho nebolo málo, 31-ročného odchovanca HK Ružinov 99 Bratislava v posledných rokoch výrazne trápia zranenia a predovšetkým posledné zranenie slabín môže mať dlhodobé následky.

Podľa webu thehockeynews.com situáciu v bránkovisku klubu z Brooklynu okomentoval samotný Jaroslav Halák ako „nie ideálnu.“ Niet sa čo čudovať. Každý gólman potrebuje mať istotu postavenia v tíme a okrem Greissa pôsobí v organizácii aj talentovaný Kanaďan Jean-Francois Bérubé, ktorý sa bude v najbližších rokoch taktiež hlásiť o slovo.

V zámorí sa tak čoraz viac pošuškáva o odchode slovenského brankára „o dom ďalej.“ Možnosť výmeny si uvedomuje aj samotný Slovák: „Skúšal som sa o tom rozprávať s manažmentom a nie je to na mne. Mám to tu rád, ale taktiež sa klub musí rozhodnúť, akým smerom sa bude uberať budúci ročník. J-F je mladý brankár, Greiss hral celú sezónu veľmi dobre. Uvidíme,“ reprodukuje slová bývalého brankára Montrealu Canadiens, Saint Louis Blues, Buffala Sabres a Washingtonu Capitals thehockeynews.com.

Zámorský portál zároveň videl potencionálnych záujemcov o služby slovenského brankára v kanadskej organizácii Calgary Flames, ktoré nutne potrebuje získať spoľahlivého ochrancu svätyne. Tak či onak, Halák to má v New Yorku poriadne nahnuté a nikoho neprekvapí, ak sa po sezóne bude musieť presťahovať do iného klubu.