Main Content

Američania sú zrelí na prehru, len či sú aj Slováci zrelí na výhru

utorok, 17. máj 2016 00:00 | Autor: Filip Chudý

Američania sú zrelí na prehru, len či sú aj Slováci zrelí na výhru
Američania sú zrelí na prehru, len či sú aj Slováci zrelí na výhru | zdroj: © TASR

V utorok v čase obeda sa rozhodne o tom, ako sa bude na tieto MS zo slovenského pohľadu spomínať. Môže to byť trpká spomienka, ale vďaka šťastiu je tu šanca aj na to, aby sa na tieto MS nespomínalo len v zlom.

Komentár Filipa Chudého

Prvýkrát sa na hokejových MS hralo štvrťfinále v Rusku v roku 2000. No a my sme od tohto momentu doň postúpili osemkrát za sebou, naposledy v Rusku 2007. Nasledovali pre Slovensko najhoršie MS v histórii, keď sme v Kanade hrali o záchranu, doteraz jediný raz, čo sa tak reálne stalo, hoci sa o tom hovorí viac. Roky hrôzy bež štvrťfinále vyvrcholili v domácom prostredí.

Počas minulých ôsmich MS sme do štvrťfinále postúpili len dvakrát. Katastrofálna bilancia, ktorú si ani veľa ľudí zrejme neuvedomuje. A opäť nám reálne hrozí, že medzi lepšiu polovicu nepostúpime.

Štvrťfinále pritom ani nie je a nemôže byť pre našu reprezentáciu úspech, to je povinnosť a platí to aj pre súčasný výber, pretože od neho na týchto MS na papieri osem lepších nenájdete. Sedem možno áno, ale osem už nie. Reálne si štvrťfinále síce nezaslúžime, ale to ani naši súperi, keď nám ponúkli možnosť postúpiť s deviatimi bodmi, čiže vlastne s negatívnou bilanciou.

Neexistuje slávny slovenský hokejista, čiže taký, aký je uctievaný, ktorý by na veľkom podujatí s reprezentáciou v ostatných rokoch nezlyhal. A treba podotknúť, že čo sa týka spoluhráčov, určite mali pri sebe väčšie mená, aké tvoria náš súčasný výber. Niektorí z tých „najväčších“ dokonca zlyhali opakovane.

No Cígerov výber dostal šancu na to, aby nezlyhal ako „slávne“ mužstvá pred ním a splnil štvrťfinálovú povinnosť. Stačí málo, vyhrať v riadnom hracom čase jeden zápas proti USA. Ak sa to podarí, toto dlho odpisované mužstvo prekoná aj predchádzajúce výbery so slovenskými hviezdami NHL.

Veľa sa síce hovorí, že máme mladý a neskúsený tím, čo nie je tak pravda. Ale aj keby akože bola, tak Američania sú ešte mladší a neskúsenejší, čiže sme vlastne v tomto smere vo výhode. USA na týchto MS neukázali nič, čím by nám mali naháňať strach. To skôr môžeme mať obavy z toho, v akom svetle sa ukáže naša družina.

Pri všetkej úcte k Američanom, tento zápas nebude o nich, ale o našich hokejistoch. Ak hráči s dvojkrížom na hrudi budú hrať 60 minút naplno a bez výpadkov, ak si budú veriť a vytvoria skutočný tím, potom postúpia do štvrťfinále. No ak nie, a budú pokračovať na minulotýždňovej vlne, potom škoda ďalších slov.