Main Content

Vlani záujemcom vyfúkli Panarina. Teraz Chicago ohúril český obranca

utorok, 17. máj 2016 14:09 | Autor: Dávid Lech

Vlani záujemcom vyfúkli Panarina. Teraz Chicago ohúril český obranca
Vlani záujemcom vyfúkli Panarina. Teraz Chicago ohúril český obranca | zdroj: © TASR

Chicago Blackhawks sa už niekoľko dní usilovne snaží priviesť do tímu českého reprezentanta. Ten ale zatiaľ nekývol na ponuku „jastrabov.“ Vedenie klubu je z neho doslova unesené a snaží sa využiť všetky dostupné prostriedky na jeho získanie.

Vlani pred svetovým šampionátom v Česku vedenie Chicaga Blackhawks zverejnilo informáciu, že do tímu priviedlo vtedajšiu hviezdu SKA Petrohrad i celej Kontinentálnej hokejovej ligy Artemiho Panarina. Výsledkom spolupráce obhajcov titulu s ruskou hviezdou bolo 77 kanadských bodov 24-ročného útočníka a jeho zaradenie do finálnej nominácie na zisk Calder Trophy pre najlepšieho nováčika ligy.

Zdá sa, že podobný scenár sa zopakuje aj po roku. Tentoraz sa manažment amerického tímu z veterného mesta zameral na zisk českého reprezentačného obrancu, ktorý je na hokejovom trhu žiadaným „artiklom.“ Obhajca titulu, ktorého sen o zisku Stanley Cupu stroskotal hneď v prvom kole play-off, si ako prvú z posíl vyhliadol českého obrancu Michala Kempného.

Minulý týždeň mala byť americká organizácia s 25-ročný bekom údajne „veľmi blízko“ dohody, čo generálny manažér Blackhawks Stan Bowman nepotvrdil, no zároveň sa netajil tým, že vedenie klubu má o služby rodáka z Hodonína eminentný záujem.

Michal Kempný v mládežníckych kategóriách obliekal dres HK 36 Skalica. Cez pôsobenie v českej najvyššej hokejovej súťaži sa prepracoval až do Kontinentálnej hokejovej ligy, kde v uplynulej sezóne odohral svoj prvý ročník v drese Avangardu Omsk. V 59 stretnutiach pozbieral 21 bodov a patril medzi najlepších hráčov klubu. Za všetko azda hovorí „tabuľky pravdy,“ v ktorej si na konto pripísal 18 plusových bodov.

Len jeden rok v ruskej nadnárodnej súťaži stačil na to, aby Kempný doslova ohúril americký mančaft. „Máme radi to, čo so sebou prináša. Páčia sa nám jeho zručnosti. Ale hovoriť o jeho príchode je ešte trochu predčasné,“ cituje slová generálneho manažéra Chicaga web secondcityhockey.com.

Podľa slov 42-ročného Kanaďana, ktorý zrejme s Kempným rokuje o možnostiach podpisu zmluvy si totiž český zadák nie je istý svojím odchodom do zámoria. V prípade, že sa rozhodne odcestovať za „veľkú mláku,“ takmer na 100% sa upíše Chicagu, čo by znamenalo, že po Panarinovi, by šikovný manažment Blackhawks „ukradol“ konkurencii ďalšieho mimoriadne žiadaného a sledovaného hráča.

Tím z veterného mesta má s potencionálnou posilou zjavne veľké plány: „Je komplexný obranca. Má skvelý mix ofenzívnych a defenzívnych zručností. Radi by sme ho získali, pretože je skutočne vyspelým hráčom. Dokáže brániť, má pohyblivosť, je dobrým korčuliarom. Vie vyviesť puk. Ak ste videli našu hru obrancov, musia byť schopní brániť, aby sa naši tréneri na nich mohli spoľahnúť. Má schopnosť, aby sa presadil,“ rozplýval sa Bowman nad Kempného univerzálnosťou.

Všetko nasvedčuje tomu, že Chicago s českým hokejistom skutočne ráta. Kempný by sa tak mal pridať k osvedčenému kvartetu bekov Duncanovi Keithovi, Brentovi Seabrookovi, Niklasovi Hjalmarssonovi a Trevorovi Van Riemsdykovi. Chicago javí eminentný záujem, ťah je teraz na českom obrancovi, ktorý je s priemerným ice-timeom 20 minút a 27 sekúnd na tohtoročných MS v hokeji 2016 najvyťaženejším hráčom Česka na šampionáte.