Main Content

Elitná zostava slovenskej reprezentácie na MS 2016 v Rusku

streda, 18. máj 2016 11:55 | Autor: Dávid Lech

Elitná zostava slovenskej reprezentácie na MS 2016 v Rusku
Elitná zostava slovenskej reprezentácie na MS 2016 v Rusku | zdroj: © TASR

Slovenskí hokejisti tretíkrát v rade nepostúpili do štvrťfinále. V siedmich stretnutiach si na konto pripísali tri víťazstvá a na MS obsadili celkové 9. miesto. Predstavujeme elitnú zostavu našej reprezentácie na MS 2016 v Rusku.

Brankár

Július Hudáček

Pred šampionátom sa ozývali hlasy, že našou prednosťou by mal byť brankársky post a pevná defenzíva. Ani jedna z týchto predpovedí sa nepotvrdila. Július Hudáček odchytal na šampionáte 314 minút a 52 sekúnd a predovšetkým v závere skupinovej fázy pociťoval dôveru od trénera Zdena Cígera. Ochranca svätyne švédskeho Örebra podával podobné výkony ako jeho náhradník Branislav Konrád. Do nášho výberu sa dostal len vďaka vynikajúcemu výkonu v poslednom súboji proti USA, keď si na konto pripísal niekoľko dôležitých a pekných zákrokov a na konci duelu bol zaslúžene vyhlásený za najlepšieho hráča nášho tímu. Svetový šampionát sa ale vo všeobecnosti nevydaril ani 27-ročnému rodákovi zo Spišskej Novej Vsi. Na jeho bránu smerovalo 148 pukov, osemnásťkrát inkasoval a udržal si len 87,84-percentnú úspešnosť zásahov.

Obrancovia

Andrej Sekera

Dostal sa do výberu troch najlepších hráčov nášho tímu na svetovom šampionáte. Zaslúžene. S tromi gólmi sa stal najlepším strelcom Slovenska, k presným zásahom pridal jednu asistenciu a turnaj zakončil s dvomi plusovými bodmi. S priemerným ice-timeom 20:03 bol jednoznačne naším najvyťaženejším hráčom a s trinástimi strelami taktiež druhým najaktívnejším strelcom. Ani on sa síce nedokázal vyvarovať chybám, no na ľade patril medzi tých lepších hráčov.

Martin Marinčin

Druhý zámorský bek Martin Marinčin sa nevyhol spŕške kritiky. Dokonca sám tvrdo skritizoval svoje výkony, keď sa nechal počuť, že sa v televízii na svoje výkony nedokázal pozerať. Napriek tomu ho zaradzujeme do našej elitnej zostavy. Mladý obranca Toronta Maple Leafs zahral pod hranicami svojich možností, no paradoxne patril aj tak medzi našich najlepších obrancov a rovnako ako kapitán Sekera sa dostal do výberu troch najlepších hráčov Slovenska na MS 2016. Marinčin hral v priemere 17 minút a 58 sekúnd, na konto si pripísal dve asistencie a s osemnástimi streleckými pokusmi výrazne zahanbil spoluhráčov z útoku. 24-ročný Košičan bol totiž naším najaktívnejším strelcom na šampionáte. Jeho tri plusové body mu taktiež mohla závidieť celá šatňa s výnimkou Mareka Viedenského.

Útočníci

Tomáš Jurčo

Pred začiatkom MS v hokeji to vyzeralo tak, že Tomáš Jurčo sa do našej nominácie ani nedostane. Napokon s tímom odletel do Ruska a s piatimi kanadskými bodmi za bilanciu 2+3 sa stal najproduktívnejším Slovákom svetového šampionátu. Na bránu vyslal celkom dvanásť striel a patril medzi našich najaktívnejších útočníkov. Ani to však nestačilo na to, aby so sebou strhol aj spoluhráčov.

Marek Viedenský

Azda jediným hráčom, ktorý ani v jednom zo zápasov nijak výrazne nesklamal bol center Marek Viedenský. Hráč bratislavského Slovana poskytol slovenskej reprezentácii kvalitnú hru dozadu a taktiež veľmi dobré prihrávky. Na turnaji vynechal jeden zápas, dovedna odohral 6 stretnutí, pripísal si na konto štyri asistencie a so spomínaným Martinom Marinčinom ovládol „tabuľku pravdy“ s tromi plusovými bodmi. Možno ho len povzbudiť k väčšej streleckej aktivite. Na bránu súpera vyslal len päť pukov, pričom niekoľkokrát sa dostal do sľubných streleckých príležitostí, v ktorých ale zväčša hľadal prihrávkami spoluhráčov.

Patrik Lušňák

V pluse sa v hodnotení plus/mínus vďaka jednému pozitívnemu bodu udržal aj Patrik Lušňák. Rodákovi z Piešťan sa z nášho kádra málokto dokázal vyrovnať v chcení a v túžbe po dobrom výsledku. 27-ročný hokejista bojoval o každý centimeter ľadu, v defenzíve podával taktiež veľmi solídne výkony a na konto si taktiež pripísal jeden gól a jednu asistenciu. Hráč HC Slovan Bratislava nepochybne patril medzi našich najlepších útočníkov a výrazne zatienil hráčov, od ktorých sa očakávalo, že budú ťahúňmi slovenskej ofenzívy.