Main Content

Elitná zostava skupinovej fázy MS v hokeji 2016

streda, 18. máj 2016 12:00 | Autor: Dávid Lech

Elitná zostava skupinovej fázy MS v hokeji 2016
Elitná zostava skupinovej fázy MS v hokeji 2016 | zdroj: © TASR

Skupinová fáza MS v hokeji 2016 v Rusku je za nami a fanúšikovia po nej spoznali štvrťfinálové dvojice. Naša redakcia sa obhliadla za výkonmi jednotlivých hráčov v doterajšom priebehu svetového šampionátu a vytvorila elitnú zostavu skupinovej fázy MS v hokeji 2016.

Brankár

Sebastian Dahm (Dánsko)

Medzi tri žrde sme postavili dánskeho brankára Sebastiana Dahma. 29-ročný ochranca svätyne rakúskeho Grazu 99ers úplne zatienil všetkých svojich konkurentov na šampionáte. Stal sa najvyťaženejším brankárom doterajšieho priebehu turnaja, keď odchytal 374 minút a 8 sekúnd. Na jeho bránu smerovalo 220 pukov, dvanásť z nich skončili za jeho chrbtom, čo z neho robí druhého najlepšieho brankára v štatistike percentuálnej úspešnosti s 94,55%. Priemerne inkasoval len 1,92 gólu na zápas a výraznou mierou sa podpísal pod postup Dánska do štvrťfinále.

Obrancovia

Michael Matheson (Kanada)

Napriek tomu, že manažment Kanady vyskladal kompletne celý tím z NHL, do tímu pribral jedného hráča z AHL. „Javorovým listom“ by mal k obhajobe triumfu pomôcť Michael Matheson. 22-ročný bek hrajúci na farme Floridy Panthers v Portlande Pirates. Mladý zadák výkonnostne zatienil aj hviezdnejšie mená na kanadskej súpiske, nastúpil do siedmich duelov, pripísal si na konto dva góly a tri asistencie, skupinovú fázu zakončil ako štvrtý najproduktívnejší obranca MS a s deviatimi plusovými bodmi deklaroval, že je taktiež veľkým prínosom aj pred vlastnou bránou.

Raphael Diaz (Švajčiarsko)

Vôbec najproduktívnejším obrancom doterajšieho priebehu svetového šampionátu v Rusku je Raphael Diaz. Švajčiarsku sa však nepodarilo postúpiť medzi najlepšiu osmičku a tak skúsený obranca so španielskymi koreňmi svoju bilanciu 0+6 z piatich zápasov už nevylepší. Popri nie najpresvedčivejších výkonoch „helvétov“ si dokonca dokázal udržať v tabuľke pravdy dva plusové body a aj preto tak nechýba v našej elitnej zostave.

Útočníci

Artemi Panarin (Rusko)

Vlani si fantastickými výkonmi na MS v hokeji získal celý svet a krátko predtým ešte podpísal kontrakt s Chicagom Blackhawks. Prechod z KHL do NHL zvládol, je nominovaný na Calder Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny a vo vynikajúcich výkonoch pokračuje aj na medzinárodnej scéne. V úvode turnaja sa rozbiehal veľmi ťažko, no neskôr ho prvé body uvoľnili a spoločne s Jevgenijom Dadonovom a Vadimom Šipačovom vytvoril najúdernejší útok tohtoročného šampionátu. Panarin dotiahol Rusko na druhé miesto v skupine A skvelým výkonom v podobe piatich gólov a siedmich asistencií. So ziskom 12 bodov je druhým najproduktívnejším hráčom MS 2016.

Vadim Šipačov (Rusko)

O jeden kanadský bod viac má na konte Panarinov „parťák“ Vadim Šipačov. 29-ročný útočník SKA Petrohrad pozbieral v siedmich stretnutiach 13 bodov za bilanciu 3+10 a výraznou mierou sa tak podpísal pod dominanciu „ruskej zbornej“ v mnohých zápasoch. Šipačov má vynikajúco našliapnuté za opanovaním celkovej produktivity MS. Po boku má dvoch výnimočných hráčov, s ktorými sa dokáže nájsť na ľade aj naslepo a v doterajšom priebehu šampionátu sa táto ruská formácia zdala prakticky neubrániteľná.

Patrik Laine (Fínsko)

Do svojich prvých seniorských MS v hokeji doslova vletel. Bez akejkoľvek úcty, či rešpektu. So zdravou mládežníckou drzosťou si v prvých dvoch dueloch na konto pripísal šesť kanadských bodov a po dvoch stretnutiach tak prekonal rekord Jaromíra Jágra v počte pozbieraných bodov na celom šampionáte 18-ročným hráčom. Fínsky supertalent, ktorého strela je už teraz porovnateľná so strelou svetového kanoniera Alexandra Ovečkina, navyše pokračoval vo vynikajúcich výkonoch aj v ďalších zápasoch. V siedmich stretnutiach napokon pozbieral 10 bodov za 6 gólov a 4 asistencie. Spoločne s Aleksandrom Barkovom predvádzal na ľade bravúrne výkony a preto zaslúžene uzatvára elitnú spoločnosť v našej zostave skupinovej fázy MS 2016 v hokeji.